Bylinky a látky, ktoré ich robia liečivými

Látky, o ktorých vám budem písať sú obsiahnuté v bylinkách, ktoré môžeme nazvať chemickými látkami či zlúčeninami. Skutočnosťou je, že rastliny obsahujú viaceré látky  a preto sa zaraďujú do viacerých skupín. Takže by sme ich mohli využiť pri liečbe vo viacerých oblastiach.
Tak isto na každého pôsobia trochu inak, predsa sme navzájom od seba odlišní – nízky – vysoký – mladý – starý. Dôležité je aj to aby sme si miešali bylinky s príbuznými obsahovými látkami, aby sme ich navzájom podporili a dodržiavali doporučované dávkovanie.
Možno vám môj článok aspoň trochu pomôže a priblíži  liečivé byliny obsahujúce aktívne (chemické) látky.

Alkaloidy
Tvoria sa z aminokyselín.  Sú to zložité dusíkaté zlúčeniny. Alkaloidy využívame pri liečbe malárii a pri leukémii, pri horúčkach a znižujú krvný tlak. Sú obsiahnuté v rastlinách čeľade makovitých, ľuľkovitých, ľaliovitých, rutovitých. Mnohé sú jedovaté.  Z jedného ľuľkovitého jedu sa vyrába atropín, ktorý sa v minimálnych dávkach využíva ako liek.

Aminokyseliny
Sú to dusíkaté zlúčeniny, ktoré tvoria základ pre bielkoviny. Rozdeľujeme ich na neesenciálne a esenciálne.  Neesenciálne sú pre náš organizmus nahraditeľné, kdežto esenciálne sú nenahraditeľné. A tieto nenahraditeľné si náš organizmus nijako nevie vytvoriť preto ich musíme prijímať v potrave.

Antibiotiká
Látky, ktoré po užití náš organizmus ochraňujú tým, že zabíjajú a ničia mikroorganizmy, baktérie a vírusy. Okrem toho dokážu brzdiť aj rast baktérii. Nedá mi však nespomenúť fakt, že pri opakovanom a hlavne častom užívaní antibiotík je veľká pravdepodobnosť, že váš organizmus čiže telo bude na antibiotiká reagovať neutrálne. Čo znamená, že nebudú mať tú účinnosť ako očakávate pri liečbe antibiotikami. Vaše telo sa stane rezistentné na liečbu antibiotikami. Okrem iného antibiotiká ničia tzv. črevnú flóru, ktorá vám imunitu udržiava v blahodarnej kondícii.

Balzámy
Jedná sa prakticky o zmes silíc a živíc získaných z ihličnatých stromov, ktoré hovorovo môžeme nazvať ako fyziologické výlučky stromu.

Bielkoviny
Bielkoviny sú súčasťou každého živého tvora.  Je to stavebná látka, ktorá sa nachádza v potravinách ako je sója, fazuľa, ale aj v olejoch. A preto by sme mali bielkoviny zaradiť na popredné miesto v našom jedálnom lístku.

Enzýmy
Bez nich by sa v našom  tele nediali mnohé procesy biochemického charakteru. Sú to organické látky bielkovinového základu. Nachádzajú sa vo väčšine liekov podporujúcich trávenie.

Éterické oleje – silice
Oleje sú vlastne prchavé látky rastlín. Môžeme zistiť ich prítomnosť v rastline čuchom. Pôsobia dráždivo aj na čuch aj na sliznicu. V mnohých prípadoch je ich využitie najmä na vonkajšie použitie vo forme dezinfekčného alebo aj antiseptického prostriedku. Využitie je v oblasti nervovej sústavy, tráviaceho alebo močového ústrojenstva. Samozrejme aj v aromaterapii je využiteľnosť éterických olejov vysoká. Medzi vysoko aromatické rastliny patrí najmä mäta, medovka, šalvia, levanduľa, materina dúška , tymián, rozmarín…

Farbivá
Poznáme dva druhy, na ktoré delíme farbivá a to sú : prírodné a syntetické zlúčeniny. Podľa toho v akej látke sú rozpustné poznáme rozdelenie na hypochrómy – rozpúšťajú sa v organických rozpúšťadlách (chlorofyl, karotén…) a hydrocxhrómy – rozpúšťajú sa  vo vode,  dodávajú kvetom, listom, koreňom ich typické sfarbenie.

Flavonoidy
Látky žltej farby s glykozidickou viazanosťou. Najznámejší flavonoid je – rutín. Jeho využitie je hlavne v zosilňovaní účinkov hlavných liečebných látok. Okrem iného sú tieto látky využiteľné pri liečbe slabej cievnej steny (keď sa vám často robia modriny na tele), ale aj pri liečbe infekčných chorôb.

Fytoncídy
Látky, ktoré majú antibakteriálne alebo antibiotické účinky. Vyberám jedného zástupcu z pomedzi všetkých rastlín – cesnak.

Glykozidy
Látky, ktoré sa rozdeľujú na cukrovú a necukrovú zložku (aglykón). Tieto látky nájdeme v ovocí alebo zelenine. delíme ich : sírne glykozidy – tioglykozidy, kyanogénne glykozidy, saponínové glykozidy. Niektoré sú jedovaté a pôsobia močopudne. využitie je najmä v liečbe srdcových chorôb.

Horčiny
Látky výrazne horkej chuti. Majú veľmi podpornú činnosť, ktorá sa odzrkadľuje na zvýšení tvorby kvalitnej žlče. Okrem toho horčiny môžeme nazývať aj amará, látky ktoré nám pomáhajú lepšie stráviť potravu a podporovať metabolizmu – látkovú premenu.

Hormóny
V rastlinách sa tvoria veľmi málo a voláme ich auxíny a fytohormón. Nájdeme ich v rastlinách napr. : oplodie fazule – lusk (ešte nezrelý) , brusnica, ktoré pôsobia ako rastlinný inzulín. Seroidné hormóny produkujúce rastliny ako je : chmeľ, fenikel či šalvia.

Lecitín
Je to tukovitá látka, ktorú obsahujú ako rastliny tak aj živočíchy. Nášmu telu je prospešná pri vývoji, raste ako aj pri látkovej premene. Nájdeme ju vo vaječnom žĺtku, v kukurici a sóji (semenách).

Lipidy (tuky, oleje)
Sú to vlastne organické zlúčeniny vyšších mastných kyselín, ktoré majú za úlohu v našom tele najmä pomáhať pri stavbe buniek alebo bunkových štruktúr. V tele sa lipidy nachádzajú v tekutej forme. Niektoré semienka teda plody rastlín môžeme požívať aj nepomleté alebo inak upravené – a do takýchto semienok sa radí aj ľan. A niektoré sa do nášho tela dostávajú už ako spracované oleje, ktoré využívame ako v studenej tak aj v teplej kuchyni. (mak, slnečnica, repka, hrozno…)

Minerálne látky
Minerálne látky sú v rastlinstve vlastne anorganické prvky alebo ich zlúčeniny. V tele tieto prvky ovplyvňujú najmä biochemické procesy. S pomedzi mnohých prvkov spomeniem len : draslík, ktorý obsahuje aj žihľava dvojdomá alebo sodík – ten je zase obsiahnutý v púpave.

Mliečne šťavy
Obsahujú ich rastliny, ktoré určite poznáte. Z mnohých rastlín spomeniem len : vlastovičník, a púpavu. Tieto mliečne šťavy majú ochrannú funkciu. Mliečna šťava rastlín obsahuje aj cukry, sliz, triesloviny.

Pektín
Je to polysacharid, ktorý nájdeme v ovocných dužinách. Má antiseptický účinok.

Sacharidy
Sacharidy vo všeobecnosti považujeme za zdroj energie, ale aj za stavebný materiál. Delíme ich na : monosacharidy – jednoduché cukry, oligosacharidy – zložené z viacerých jednoduchých cukrov (sacharóza), polysacharidy  – zložené z mnohých cukrov.

Sacharóza – je zložený cukor z glukózy a fruktózy – cukrovej repy a cukrovej trstiny.
Glukóza – hroznový cukor – jednoduchý cukor – vyskytuje sa vo všetkých ovocných šťavách a aj v mede.
Fruktóza – je to jednoduchý cukor, ktorý sa vyskytuje v mnohých rastlinách, ktoré sú z tráviaceho traktu vstrebávané priamo do krvného obehu.

Saponíny
Pokladáme ich za samostatnú skupinu glykozidov. Pri vysokom množstve hrozí rozpad červených krviniek – to znamená, že pôsobia hemoliticky. Vyznačujú sa vysokou penivosťou. Saponíny sa využívajú ako : expektoranciá (prvosienka), diuretiká (breza), metaboliká (podzemok pýru). Používajú sa aj v priemysle – pracie prostriedky, hasiace prístroje…

Sliz
Sliz je vlastne polysacharid, ktorý pri styku s tekutinou naboptná. Čo je vlastne ochranný povlak. Sliz sa vyskytuje v rastlinnej ríši v mnohých rastlinách a to v listoch a kvetoch (slez maurský, podbeľ, nechtík, ibiš lekársky, ľan, kostihoj…) Využitie je pri liečbe chorôb horných dýchacích ciest a žalúdočných problémoch.

Triesloviny
Sú to organické kyseliny, nachádzajúce sa v bunkovej šťave. Ich využitie je ako adstringenciá – majú protizápalový účinok, pomáhajú znižovať sekréciu žliaz pokožky a slizníc, zabraňujú prenikaniu baktérií a utišujú hnačkové problémy. Prvá pomoc pri otrave kovmi a alkaloidmi.

Vitamíny
Vitamíny si náš organizmus nevie vyrobiť sám, preto je pre nás najvhodnejšie prispôsobiť si jedálniček, tak aby sme mali dostatočný prísun vitamínov. V opačnom prípade – pri nedostatočnom prísune vitamínov sa v našom organizme dejú nežiaduce reakcie, ktoré v mnohých prípadoch vyvolajú množstvo ochorení. Nedostatok vitamínu C – spôsobuje minimálne –  krvácanie ďasien, čo je len začiatok problémov.
Vitamín B – kvasnice.
Vitamín C – šípky, ovocie, zelenina.
Vitamín D – pôsobením slnečných lúčov si tento vitamín naše telo dokáže vyrobiť aj samo.
Vitamín E – rastlinné oleje, klíčky.

Vosky
Sú to živočíšne pokožkové výlučky, hodne využívané v kozmetike. Jedná sa najmä o včelí vosk a ovčí lanolín (vosk z ovčej vlny).

Živice
Sú to výlučky poranených rastlín, ktoré na vzduchu tvrdnú. Najznámejšie živice poznáme : živica z ihličnatých stromov.

Tak to by bolo všetko o látkach, ktoré obsahujú bylinky. Vybrala som to najdôležitejšie, čo by sa vám mohlo zísť, a čo by vás mohlo zaujímať.

Jarka

0 komentárov k “Bylinky a látky, ktoré ich robia liečivýmiPridajte vlastný →

Pridaj komentár