Warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/home/do2729200:/usr/share/pear) in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 91

Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 92

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 93
Tradičné vianočné recepty ~ z našej rodiny – Alchemylka

Tradičné vianočné recepty ~ z našej rodiny

Vianoččas je plný zhonu. Naháňame sa za darčekmi, snažíme sa upratovať naše domácnosti, nakupujeme hromadu potravín, pečieme koláčiky, staviame a zdobíme stromčeky, robíme výzdobu svojho príbytku… a čo ja viem čo všetko. Len zabúdame na to podstatné, že vianočné sviatky sú aj sviatky pokoja. No v dnešnej dobe na to akosi zabúdame a neužívame si ich tak, ako kedysi naši predkovia. Preto spomaľme trochu, veď načo toľký zhon a náhlenie, pretekanie sa 🙂 Skúste si pripraviť vianočné sviatky, tak aby ste sa hlavne vy a vaši blízky cítili počas najkrajších sviatkov šťastne a veselo 🙂

Nie je predsa dôležité čo všetko je okolo nás, ale dôležitejšie je kto všetko je okolo nás počas, týchto pokojných sviatkov.

Aj ja som sa po minulé roky vždy naháňala aby bolo všetko tip-top, ale potom som si vianočné sviatky neužila, pretože som bola vyčerpaná, bola som vlastne rada, že žijem 🙂 Unavená a vystresovaná z predchádzajúcich dní som si ani neuvedomila, že Vianoce už boli. A to, že boli a že som ich prežila bolo dôkazom len toho, že v chladničke som nachádzala kopec jedla, na balkóne v krabiciach množstvo koláčov, ktoré už nikto nevládal jesť. Ovocie, ktoré sa pomaly ale isto kazilo..

Preto sme si doma povedali, že skúsime sviatky pripraviť inak. Bez zhonu, preháňania a hlavne bez stresu.

A tak vznikol po vzájomnej dohode zoznam, čo sa bude pripravovať na Štedrý večer a aké koláčiky napečieme. Žiadne preháňanie a plytvanie. Takže sme sa s Paťkou dohodli, ktorá čo napečie, no a potom si ich vymieňame. Koláčikov nie je veľa, ale zato viac druhov a stíhajú sa aj zjesť. Samozrejme, že sa z nich ujde aj starkovcom alebo kamoškám 🙂 Od vtedy sa nič nevyhadzuje 🙂 teda žiadne plytvanie !!!

Ja vám ponúkam tohto ročný plán na vianočné pečenie a varenie. Snáď si z neho aj niečo vyberiete a vyskúšate 🙂

Zoznam fajnovostí – štedrá večera:

  1. Oblátky – recept som písala už minulý rok v článku na našom blogu : http://alchemylka.sk/2016/12/20/vianocne-dobroty/
  2. Kapustnica biela
  3. Pstruh so zemiakmi a cesnakovo-smotanovou omáčkou
  4. Rezeň so šalátom
  5. Tradičné makové opekance http://alchemylka.sk/2016/12/20/vianocne-dobroty/

Koláčiky, ktoré musia byť 🙂

  1. Linecké kolieska – tento recept má určite každý, tak vám ho nebudem písať
  2. Medové rezy
  3. Punčka
  4. Štedrák
  5. Mandľové sucháre

A niečo na popíjanie 🙂

  1. Vajcový likér – recept nájdete v článku Vianočné dobroty : http://alchemylka.sk/2016/12/20/1105/
  2. Vianočný punč

Recepty :

Kapustnica biela – veľmi jednoduchá na prípravu.

Do 3 litrového hrnca si dáme 1 kg kyslej kapusty, zalejeme vodou pár centimetrov pod okraj hrnca. Pridáme soľ (podľa chuti) a sušené hríby cca za hrsť a dáme variť. Varíme pokiaľ nie je kapusta mäkká. V mištičke si rozmiešame v100 ml mlieka s 2 PL hl.múky a pridáme do uvarenej kapusty. Necháme na miernom ohni povariť min. 5 minút, dochutíme a máme hotovo 🙂

Pstruh so zemiakmi a cesnakovo-smotanovou omáčkou

Pstruh je vynikajúca ryba, chutí naozaj parádne a ja ju mám asi zo všetkých rýb najradšej 🙂

Ale najskôr si obielime zemiaky, ktoré pokrájame na štvrtinky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme ich, okoreníme, pokvapkáme olejom a vodou, pridáme rozmarín alebo bylinku, ktorá vám bude chutiť najlepšie. Dobre na plechu premiešame a dáme piecť do teplovzdušnej rúry. Asi v polovici pečenia pridáme aj ryby.

Takže pstruh očistíme od šupín, umyjeme a položíme na pečiaci papier na plech. Pripravíme si cesnak, ktorý pokrájame na plátky. Ryby si osolíme, do vnútra vložíme cesnak bylinky : tymian alebo rozmarín. Ešte pridáme plátok masla na vrch ryby a dáme piecť na 180oC cca na 20 – 25 minút (záleží aj od rúry). Kým sa nám ryba pečie pripravíme si cesnakovo – smotanovú omáčku : a to tak, že si očistíme cesnak, ktorý pretlačíme, pridáme soľ a kyslú smotanu a dobre premiešame. Omáčku odložíme do chladničky.
Zemiaky aj rybky sa nám upečú spolu a tak môžeme rovno servírovať spolu s omáčkou.
Niekedy si urobíme aj mrkvový šalát s cesnakom a tatárskou omáčkou. Stačí mrkvu očistiť a nastrúhať na jemno, pridať pretlačený cesnak, soľ a tatársku omáčku, dobre premiešať. Na jednu stredne veľkú mrkvu dávame 1 strúčik cesnaku, ale to je na vás aký pomer si zvolíte 🙂 pretože cesnaku nie je nikdy dosť!!!

Medové rezy

600 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 4 PL medu, 3 PL kakaa (môže byť aj nemusí), 1,5 ČL sódy bikarbóny, 2 vajcia, 105 g palmarínu, 2 PL rumu. 150 g čokolády a 3-4PL cera (stužený tuk)

Všetky suché suroviny vložíme do misky a dobre premiešame, pridáme vajce, maslo, med a rum. Vymiesime pevné cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Každú časť vaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na plech, ale na plech na opak, ktorý si pred preložením trochu pomúčime. Pečieme cca 5-7 minút . Hneď po upečení plát musíme dlhým nožom podrezať a stiahnuť y plechu, pretože by nám plát na plechu vychladol a stvrdol a pri sťahovaní z plechu by sa nám polámal. Takto upečieme všetky pláty. Pokiaľ nám vychladnú pláty, pripravíme si krém. Zo 800 ml mlieka uvaríme zlatý klas (t.j. 2x 40 g zlatého klasu a 4 PL kr. cukru) Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a pridáme 250 g masla a 2 PL vanilkového cukru a 2 PL rumu. Na pol hodinu odložíme krém do chladničky. Potom natierame krém na jednotlivé pláty, tak aby sme mali potretý aj vrchný plát. Takto koláč vložíme do chladničky a po cca 2 hodinách koláč polejeme čokoládou. Krájame až na druhý deň keď pláty zmäknú.

Mandľové sucháre

Budeme potrebovať 5 bielkov, 150 g kr.cukru, 150 g hl. múky a 60 g mandlí alebo lieskovcov natur. Bielka si vyšľaháme s postupným pridávaním kr.cukru. Pridáme múku a mandle. Opatrne premiešame. Formu srnčí chrbát si precízne vytrieme tukom a vysypeme polohrubou múkou a naplníme pripravenou hmotou. Pečieme pri 180oC cca 30 minút (dobré je si overiť špajdľou či sa nám cesto na ňu nelepí). Ihneď po upečení koláč aj s formou zabalíme do kuchynskej utierky a necháme do druhého dňa odpočívať. Potom koláč z formy vyberieme a nakrájame na plátky 0,5 cm hrubé a ukladáme na plech. Dáme do rúry sušiť aby nám vznikli sucháre. Sušíme cca 30 – 35 minút pri teplote 150oC. Znakom, že sú hotové je keď sa okraje jemne zafarbia do hneda. Odložíme do krabičky a uzavrieme. Vydržia dosť dlho, pokiaľ ich nezjete 🙂

Vianočný punč

Na Vianoce punč nesmie chýbať. Tak isto ani vajcový likér, ale o tom som vám už písala minulý rok. Takže teraz je na rade PUNČ 🙂

Uvaríme si čierny čaj 250 ml silnejší (lúhujeme aspoň 15 minút) do letného pridáme 250 ml rumu a 1 liter červeného vína, klinčeky + badyán + škoricu (celú) podľa chuti a dáme na mierny oheň zohrievať nie však variť asi na 10 minút. Na záver pridáme ovocie : môžete pomaranč, jablká, zázvor. Podávame horúce aj s ovocím 🙂

To by bolo z receptov asi všetko na dnešok 🙂 Nabudúce nájdem nejaké recepty od starej mamy, na ktoré si určite pamätám z detstva.

Prajem vám krásne, šťastné, pokojné a pohodové sviatky. A nezabudnite na to, že sú to tie najkrajšie sviatky roka !!!

Pridaj komentár