Bylinkové sirupy

Bylinkové sirupy od Alchemylky  vyrábame presne tak ako to robila naša stará mama. Sú vyrábané bez chemických konzervantov, bez akýchkoľvek farbív – sú 100% prírodné – organické. Sirupy sa konzervujú pasterizáciou na 65°C, vzhľadom na to sú zachované všetky liečivé látky obsiahnuté v bylinkách.
Vyrobené z vlastných byliniek, pestovaných u nás v bylinkovej záhrade na juhu Slovenska v obci Santovka, kde nie je používaná žiadna chémia (herbicídy, hnojivá, pesticídy…), len nami vyrobený domáci kompost.
Sirup je sezónny výrobok a počet kusov je vždy obmedzený, nakoľko je vyrábaný z čerstvých byliniek a ovocia.
V ponuke sú rôzne druhy, ktoré sú zamerané na rôzne choroby. Môžete ich užívať ako medicínu, ale aj ako zdravé sladidlo pre deti či dospelých. Ovocné sirupy sú vyrobené z nášho dopestovaného ovocia, ktoré nebolo chemicky ošetrované.

V ponuke mávame aj sirupčeky vyrábané studenou cestou, to znamená, že neboli pripravované varením, ale dlhodobým macerovaním na slnku. V ponuke mávame -smrečkový, skorocelovo-tymiánový a divozelový.

BYLINKOVÉ sirupy :

BAZOVÝ z kvetu alebo Bazový s lupienkami ruží 

– chrípka, prechladnutie, teplota
Zloženie: kvet bazy čiernej, bio citrón, voda, kr.cukor, kyselina citrónová
Baza ako taká je veľmi nápomocná v chrípkovom období, pomáha znižovať teplotu, podporuje potenie a má močopudné účinky. Baza je skvelá hlavne pre deti pri liečbe chrípkových ochorení – uľahčuje priebeh liečby a zmierňuje detičkám teploty. Okrem toho podporuje tvorbu mlieka dojčiacim matkám. Tak isto plody bazy sú nápomocné pri bolestiach trojklaného nervu kde sa využívajú ich analgetické účinky. Utlmuje bolesti svalstva a sprevádzané pri degeneratívnych kĺbových ochoreniach.
Tento bazový sirup je skvelý ako sirup do vody, čím vám vznikne chutný nápoj v letnom období alebo do čajíka na popíjanie počas celého roka, ale najmä v spomínanom chrípkovom období.
Objem : 330 ml Cena : 3,50 €

DÚŠKOVÝ so slezom – odhlienenie, boľavé hrdlo a priedušky

Zloženie : kvitnúca vňať materinej dúšky, kvety slezu, voda, bio citrón, cukor, kyselina citrónová.
Použitie : skvelý sirup pri zahlienení, po chorobe horných dýchacích ciest. Rozpúšťa hlieny a pomáha s vykašliavaním. Stačí 1 PL niekoľkokrát v priebehu dňa. Tak isto pomáha aj pri kašli, ktorý je sprievodným javom pri prieduškových ochoreniach. Tento sirup je chuťou veľmi lahodný, na čom má zásluhu najmä materina dúška. Preto sa nevylučuje konzumácia v podobe nápojov ako pitný režim počas horúcich letných dní. A kľudne si ho môžete pridať ako sladidlo do čajov či miešaných nápojov.
Popis byliniek nachádzajúcich sa v sirupe :
Materina dúška – obsahuje Tymol a to je silica, ktorá je netoxická, antibakteriálna. Pomáha rozpúšťať hlieny v horných dýchacích cestách, pomáha k lepšiemu dýchaniu a utišuje silný kašeľ. Okrem toho tak isto ako mäta pôsobí na žalúdočné šťavy čím napomáha k lepšiemu metabolizmu.
Slez – sliz obsiahnutý v tejto bylinke je veľký ochranca sliznice hrdla. Povlak, ktorým prekrýva sliznicu tak chráni pred opätovným dráždením, a zhoršovaním zápalového procesu hltana, horných dýchacích ciest, ale aj celej ústnej dutiny .
Objem : 330 ml Cena : 3,50 €

MEDOVKOVÝ s pomarančom – ukľudnenie, spánok, nervozita, stres

Zloženie: nekvitnúca vňať medovky, bio citrón, voda, cukor, kyselina citrónová
Medovka – „Bylinka na dobrý a pokojný spánok“
Vhodná pri dráždivom kašli a je účinná pri liečbe čierneho kašľa. Upokojuje búšenie srdca a dýchavičnosť. Ukľudňuje organizmus pred spaním a vylepšuje kvalitu spánku nie len detí , ale aj dospelých.
Sirup si môžete užívať po lyžičkách pri záchvatoch kašľa či nespavosti alebo aj pridať do čaju ako vylepšenie chuti. No, môžete si ho naliať na dno pohára, pridať kocky ľadu, doplniť minerálkou (alebo obyčajnou studenou vodou) a ochutiť pár kvapkami citrónu alebo plátkom limetky a miešaný nápoj je na svete. Medovkový sirup – Skvelý ako letný nápoj. Určite vyskúšajte !
Objem: 330 ml                Cena: 3,50€

PAMAJORÁNOVÝ so zázvorom – nervozita, kašeľ, stres, ukľudnenie
Zloženie : vňať pamajoránu, vňať medovky, cukor, bio citrón, kyselina citrónová, voda, zázvor.
Popis byliniek :
Pamajorán – blahodárne a účinne pôsobí na nervový systém. Povzbudzuje, robí dobrú náladu. Sú potvrdené aj jeho dezinfekčné účinky a to najmä v spojení so zázvorom. Nesmieme zabudnúť aj na žalúdok, ktorý ukľudňuje, pomáha proti kŕčom a upravuje stolicu. Okrem toho je nápomocný pri miernení silného kašľa a to nie len u detí. Silice obsiahnuté v pamajoráne pomáhajú odhlieňovať horné dýchacie cesty a dezinfikovať ich. Tlmí bolesti počas menštruácie a celého podbruška. Podnecuje chuť do jedla.
Medovka – „Bylinka na dobrý a pokojný spánok“
Vhodná pri dráždivom kašli a je účinná pri liečbe čierneho kašľa. Upokojuje búšenie srdca a dýchavičnosť. Ukľudňuje organizmus pred spaním a vylepšuje kvalitu spánku nie len detí , ale aj dospelých.
Použitie : Sirup sa hodí ako aj do minerálnej vody ako osviežujúci nápoj alebo do čaju ako liek či zdravšie sladidlo. Môžete ho však užívať aj po lyžičkách pri hore popísaných problémoch ako medicínku.
Objem : 330 ml          Cena : 3,50 €

 

ZÁDUŠNÍKOVÝ so skorocelom a sedmokráskou – silný prieduškový kašeľ, chrípka, nádcha, priedušky

Zloženie : vňať zádušníka, kvety sedmokrásky, list skorocelu, voda, bio citrón, cukor, kyselina citrónová
Použitie : sirup je určený pri chorobách horných dýchacích ciest a prejavom kašľa. Sirup sa hodí ako aj do minerálnej vody či vody z vodovodu spojením vám vznikne osviežujúci nápoj. Vhodný aj do čaju ako liek či zdravšie sladidlo. Môžete ho však užívať aj po lyžičkách pri hore popísaných problémoch podľa potreby ako medicínku.
Popis byliniek nachádzajúcich sa v sirupe :
Zádušník – je nápomocný pri liečbe kašľa, ale aj pri všetkých chorobách spojených s dýchacími cestami.
Sedmokráska – je nápomocná pri liečení priedušiek a spolu so zádušníkom a skorocelom pomáha tlmiť silný kašeľ.
Skorocel – veľmi účinný pri boľavom hrdle, pretože obsahuje liečivý sliz. Sliz pokryje zapálenú a podráždenú sliznicua tým lieči boľavé hrdlo. Takisto je veľmi účinný pri silnom dráždivom kašli, ktorý tlmí.

Objem : 330 ml              Cena : 3,50 €

ŠALVIOVÝ S TYMIÁNOM – boľavé hrdlo, zápal mandlí, priedušky

Zloženie: vňať šalvie lekárskej, kvitnúca vňať tymiánová, bio citrón, voda, kr.cukor, trstinový cukor, kyselina citrónová
Šalvia – je protizápalová, antibateriálna, antimykotická – skvelá pri zápalových procesoch hrdla.
Tymian – obsahuje Tymol a to je silica, ktorá je netoxická, antiseptická. Pomáha rozpúšťať hlieny v horných dýchacích cestách, pomáha k lepšiemu dýchaniu a utišuje silný kašeľ.
Sirup je určený pri nádche, či prechladnutí. Sirup sa hodí ako aj do minerálnej vody či vody z vodovodu spojením vám vznikne osviežujúci nápoj alebo aj do čaju ako liek či zdravšie sladidlo. Môžete ho však užívať aj po lyžičkách pri hore popísaných problémoch podľa potreby ako medicínu alebo ako prevenciu.
Objem : 330 ml          Cena : 3,50 €

Sirup z NÁDCHOVNÍKA– vhodný na užívanie počas chrípky, nachladnutia, pri kašli.
Zloženie: Nádchovník, voda, cukor, kyselina citrónová.
Je to úžasná rastlina, je antibakteriálna a antimykotická, dokonca boli zaznamenané aj antivírusové účinky.
💚Účinky:
dýchacie cesty, respiračné choroby
ústna dutina (afty, drobné ranky)
kožné choroby (lupiny, popáleniny, alergie, uštipnutie…)
tráviace problémy (hnačka, zápcha, zlé trávenie…)
bolesti – svalov, hlavy
Použitie : Prvá pomoc pri prechladnutí, nádche a chrípke.
Využíva sa najmä pri chorobách horných dýchacích ciest. Je účinný pri kašli a pomáha pri odhlienení horných dýchacích ciest.
Užívanie je v podobe osladenia čaju a vody, ale môžete sirup užívať aj po lyžiciach pri chrípke, nachladnutí a pri kašli.
Vhodný aj ako prevencia.
Objem : 330 ml Cena : 3,50 €
♥  PRECHLADNUTIE – nápomocný pri liečbe horných dýchacích ciest, pri prechladnutí, nádche.

Zloženie: Kvet bazy, vňať yzopu, materina dúška, vňať medovky, zázvor, citrón, kyselina citrónová, voda.

Baza ako taká je veľmi nápomocná v chrípkovom období, pomáha znižovať teplotu, podporuje potenie a má močopudné účinky. Baza je skvelá hlavne pre deti pri liečbe chrípkových ochorení – uľahčuje priebeh liečby a zmierňuje detičkám teploty. Okrem toho podporuje tvorbu mlieka dojčiacim matkám.
Yzop – Vďaka vysokému obsahu silice je yzop využiteľný aj na výplachy ústnej dutiny pri zápaloch. Spomínané silice sa vylučujú aj vydychovaním, čím sa sliznica dýchacích ciest očisťuje od baktérií. Táto silica je účinná aj pri zápalových procesoch horných dýchacích ciest.
Materina dúška vďaka obsahu silíc je neodmysliteľnou súčasťou pri liečbe chorôb spojených s hornými dýchacími cestami. Pri zápaloch priedušiek a priedušnice. Má antiseptické a antibakteriálne účinky.
Medovka je jednoducho úžasná pre dobrý a pokojný spánok, pretože pomáha tíšiť kašeľ počas choroby. Pomôže deťom pri záchvatoch kašľa a osvedčila sa aj pri liečbe čierneho kašľa.
Zázvor napomáha k rýchlejšiemu priebehu chrípkového ochorenia. Dodáva potrebné vitamíny, ktoré sú nápomocné uľahčiť priebeh chrípkového ochorenia.
Objem: 330 ml Cena: 3,50€

♥ Sirup Z POLODOV GOJI  (Kustovnica čínska)
O goji sa hovorí ako o elixíre mladosti. Tieto malé červené bobuľky obsahujú až 18 rôznych aminokyselín vrátane 8 esenciálnych. Plody obsahujú karotenoidy, ktoré radíme medzi antioxidanty, čím pomáhajú znižovať srdcovo-cievne ochorenia, rakoviny žalúdka, pľúc. Tak isto posilňujú imunitný systém. Zlepšujú sexuálnu potenciu aj plodnosť.
Sirup z goji si môžete vychutnať ako skvelý a zdravý letný nápoj alebo ako liek, ktorý sa užíva po lyžiciach.
Vyrobené 08.07.2023 Cena: 4,00€
Objem: 330 ml MT: 12/24

Objem: 330 ml Cena: 4,50€

♥ MÄTOVÝ sirup
Zloženie : vňať maty piepornej, voda, citrón, cukor, kyselina citrónová
Použitie : neskutočne osviežujúci a lahodný sirup vhodný na letné popíjanie či už len v obyčajnej vode alebo spolu s minerálkou.
Popis byliniek nachádzajúcich sa v sirupe :
Mäta – Keďže hlavnou zložkou mäty je mentol, ktorý vyvoláva pocit chladu je táto bylinka predurčená najmä na konzumáciu v letných mesiacoch. Rovnako zmierňuje podráždenie a slabú bolesť. Má priaznivé účinky na nervovú sústavu, pretože silice potláčajú citlivosť nervových zakončení a miernia bolesť. Mäta podporuje vylučovanie žlče, uvoľňuje kŕče a má protizápalové účinky. Je veľký pomocník na choroby spojené s prieduškami. Pomáha pri nadúvaní či žalúdočných kolikách.
Vyrobené: 13.07.2023 MT: 12/2024
Objem: 330 ml Cena: 3,50€

♥ ČUČORIEDKOVÝ – Ovocný sirup
Je varený šetrným spôsobom pre zachovanie všetkých výživných látok a vitamínov. Pridaný cukor len v takom množstve, ktoré je nevyhnutné na ich konzerváciu.
Čučoriedkový sirup je vhodný ako zdravšie sladidlo do vody alebo ako liečivý sirup užívaný po lyžičkách na zastavenie hnačiek.
Disponuje bohatým obsahom vitamínov, minerálov a iných fajnovostí prospešných nášmu telu. Takže tieto malé tmavofialové bobuľky so silno bordovou dužinou, prekypujú vitamínom C, trieslovinami, organickými kyselinami, pektínom, karoténom (farbivo) a je v nich bohato zastúpený mangán. Obsahujú aj glukokininín, ktorý je ako liek pre cukrovkárov, pretože znižuje cukor v krvi. Farbivo, ktoré obsahuje čučoriedka vám pomôže zvýšiť zrakovú ostrosť. Najmä ľudia, ktorý počas celého dňa pracujú pod umelým svetlom by toto ovocie mali jesť vo väčšej miere.
Čučoriedka je skvelá pre detičky s hnačkami, ako som už písala a tiež má schopnosť liečiť sliznicu čriev a je dezinfekčná.
Vyrobené 22.07.2023 Cena: 4,50€
Objem: 330 ml MT: 12/24

♥ RÍBEZĽOVÝ sirup

Je varený šetrným spôsobom pre zachovanie všetkých výživných látok a vitamínov. Pridaný cukor sa v sirupoch nachádza len v takom množstve, ktoré je nevyhnutné na ich konzerváciu. Sirup je hustý, nakoľko ríbezle obsahuje veľké množstvo organického pektínu. Preto je možné tento sirup použiť aj na ozdobu alebo osladenie koláčikov, či sladkých jedál (ryžový nákyp, puding, rôzne druhy kaší…)
Červené ríbezle má aj liečivé účinky: podporuje krvotvorbu, posilňuje imunitný systém. Takisto pomáha pri liečbe chrípkových ochorení.
Vyrobené 06/2023 MT: 12/2025
Objem: 330 ml Cena: 3,50€
 
♥ ŠÍPKOVÝ SIRUP

Sirup je varený veľmi šetrným spôsobom, tak aby sa zachovali všetky prospešné látky a žiaduci vitamín C. Pri príprave teplota neprekročila 65°C.

Tento sirup je vyrobený z troch úžasných a liečivých bylín. Sú to ŠÍPKA❤️ RAKYTNÍK 🧡 a vylúh z koreňa ECHINACEY 💜

❤️ŠÍPKA je zásobáreň vitamínu C presne tak ako rakytník.
Práve pre veľký obsah vitamínu C by sme mali nášmu organizmu dopriať skvelý šípkový sirup, ktorý nám napomáha naštartovať imunitu a bojovať s vírusmi a baktériami.

Okrem toho šípky obsahujú aj vitamín A, B1, B2, P, K, ale aj pektíny, flavonoidy, a organické kyseliny – jablčnú a citrónovú. Šípky blahodárne pôsobia aj na cievy a povzbudzujú celý organizmus.

🧡V rakytníku sa zase nachádzajú vitamíny B (najmä B12), D, K, P, F. Perfektné na tom je to, že zmes týchto vitamínov a minerálov je tak skvelo vyvážená a preto liečivosť rakytníka je priam dokonalá.

💜Echinacea je predurčená najmä na to, aby podporovala funkciu bielych krviniek, ktoré sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Tvoria našu imunitu a bojujú z choroboplodnými zárodkami. Preto s vážnosťou označujeme echinaceu za lekára imunity. Na prevenciu pred rôznymi sezónnymi chorobami, je v tomto prípade odporúčaná echinacea.

Sirup využívame najmä v období zvýšenej potreby vitamínov – v tehotenstve, pri kojení, alebo pri chripkových, horúčkovitých alebo iných ochoreniach, nachladnutí a virózach.

Mali by sme po ňom siahnuť aj keď sme užívali ATB.. pomôže nám zbaviť sa pozostatkov po ich užívaní.

Užívame ho po lyžiciach ako prevenciu či prvú pomoc.
Sirup je skvelý a vynikajúci aj ako ochutenie – osladenie nášho pitného režimu… pridávame ho do liečivých čajov.
Výroba: 10/2023 MT: 12/24
Objem: 330 ml  Cena: 4,50€
 
🧡BRUSNICOVÝ SIRUP s bylinkami pre
ZDRAVÉ OBLIČKY

Zloženie: BIO brusnice , zlatobyľ, praslička, repík, lipkavec

Brusnice sú úžasné ovocie, ktoré obsahuje sacharidy, vlákninu, bielkovíny, antioxidanty, proantokyanidíny. Obsahujú mnohé vitamíny : A, B, C, K…aj minerálne látky napr .: draslík, fosfor, horčík, železo, selén, sodík, vápnik, zinok, mangán, meď, omega 6 a omega 3 kyseliny….

Brusnice sú močopudné a tým bránia infekcii (baktériám) v močových cestách množiť sa. A zabraňujú vzniku obličkovým kameňom.

Brusnice v spojení s bylinkami v tomto sirupe pomáhajú prekonávať zápalové procesy obličiek , močových ciest.
Sirup je močopudný a tým pomáha z močových ciest vyplaviť nahromadené baktérie, ktoré spôsobujú zápalové procesy.
Sirup môžete použiť pri chorobách spojených s obličkami a močovými cestami alebo užívate ako prostriedok na prevenciu pred ochoreniami obličiek.
Pri chorobe pre silnejší účinok je sirup dobré kombinovať s čajom – „Zdravé obličky“ , ktorý tiež nájdete v našej ponuke.
Výroba: 10/2023. MT: 12/24
Objem: 330ml Cena: 4,50€
 
 
Vyrábame aj sirupčeky, ktoré sa nevaria.  Je to macerácia za studena, kde je použitý len cukor a slnečné lúče. Vyrábame tri druhy, ale tento rok 2023 sa nám podarilo vyrobiť len dva druhy:
 
Sirupček zo SMREČKOVÝCH VÝHONKOV 
Zloženie : mladé smrekové výhonky, cukor.
Výroba : macerácia za studena (t.j. bez varenia) pôsobením slnečných lúčov (niekoľko týždňov), pri čom sa zachovávajú všetky vitamíny a iné účinné látky.
Použitie : Pre veľký obsah vitamínu C a silíc sa používa ako prevencia proti chrípke, na posilnenie imunity. Je účinný pri nachladnutí, dráždivom kašeli, bolesti hrdla, či zápale horných dýchacích ciest. Je to bylinkový zázrak, ktorý vás zbaví neutíchajúceho kašľa za pomoci silíc obsiahnutých v mladých smrečkových výhonkoch. Upokojí dýchacie cesty a dopomôže k lepšiemu spánku bez dráždivého kašľa. Skvelá vec pre malé a choré deti, ale aj pre dospelých.

Plnenie: 14.07.2023 MT: 12/2024
Objem: 100 ml Cena 5,50 €
 
Sirupček  SKOROCELOVO-TYMIÁNOVÝ
Zloženie : vňať tymiánu a list skorocelu, trstinový cukor.
Výroba : macerácia za studena (t.j. bez varenia) pôsobením slnečných lúčov (niekoľko týždňov).
Použitie : kombinácia tymián a skorocel tlmí akútny a dráždivý kašeľ. Používa sa pri deťoch 1 ČL a dospelí 1 PL pri chorobách sprevádzaných kašľom.
Tymián – má antibakteríálne účinky, dezinfikuje sliznice dýchacích ciest, podporuje vylučovanie hlienov. Využíva sa pri chorobách horných dýchacích ciest. Tlmí kašeľ. A okrem toho podporuje chuť do jedla.
Skorocel kopijovitý – obsahuje sliz obsiahnutý v tejto bylinke je veľký ochranca sliznice hrdla. Povlak, ktorým prekrýva sliznicu tak chráni pred opätovným dráždením a zhoršovaním zápalového procesu hltana, horných dýchacích ciest (priedušiek), ale aj celej ústnej dutiny.

Plnenie: 14.07.2023 MT: 12/2024
Objem: 100 ml Cena: 5,50€
 

Okrem sirupov vyrábame aj bylinkové liečivé mastičky, olejčeky, bylinné maceráty a organické lekváre  ponuku nájdete tu v samostatných článkoch alebo na FB https://www.facebook.com/alchemylka a Instagrame https://www.instagram.com/alchemylka/  ?    alebo požiadajte o aktualizovaný

                                  KATALÓG VÝROBKOV a my vám ho pošleme na e-mail.

Posielame aj poštou (poštovné podľa taríf a hmotnosti balíka) po prevode platby na účet.

V prípade záujmu píšte prosím správu na FB @alchemylka alebo e-mail: jarka.alchemylka@gmail.com

 

Ďakujeme za váš záujem o naše výrobky a tešíme sa, že podporujete lokálnych výrobcov

 

                                                                                     Prajeme vám krásne dni

                                                                                                              Jarka

 

 

 

 

 









 

2 komentáre k “Bylinkové sirupyPridajte vlastný →

Pridaj komentár