Bylinková lekárnička alebo ako si zostaviť prírodnú lekárničku

Pred mnohými rokmi, keď moje deti boli malé, sme u nás liečbu (napríklad) chrípky začínali návštevou u lekára… (to bol čas, keď som sa bylinkám akosi odcudzila)… teraz už viem, že to bola veľká chyba, ktorá síce netrvala príliš dlho, ale aj tak nie som na ten čas veľmi hrdá.

Môj návrat k bylinkám, prírodnej liečbe a prírodným produktom jednoducho musel prísť. Byliny sú pre mňa zmyslom života, vypĺňajú celý môj voľný čas.

Neustále sa zdokonaľujem, študujem fytoterapiu, skúšam (na sebe a svojej rodine) nové bylinkové výrobky 🙂 overujem a pestujem a hlavne bylinami pomáham sebe aj celej rodine a aj iným ľuďom pri rôznych chorobách.

A preto som sa rozhodla, že popíšem našu domácu prírodnú lekárničku, na základe ktorej by ste si mohli zostaviť tú vašu.

Napriek vete „na každú chorobu rastie bylina“, nie každú potrebujeme, alebo musíme mať doma.

Keď som zostavovala tú našu BYLINKOVÚ LEKÁRNIČKU, kládla som dôraz na najčastejšie choroby vyskytujúce sa sa v našej blízkej rodine.

Tak poďme od začiatku:

Začnem teda najväčším orgánom nášho tela – KOŽA. S pokožkou som mala vždy problém. Keď sa celý život trápite s citlivou pokožkou, najprv ako dieťa včetne puberty a neskôr aj ako dospelý jedinec. Tá moja si teda užila všakovakých mastí a tinktúr. A na základe celoživotnej tortúry u nás nemôžu chýbať mastičky z NECHTÍKA (ktorá je použiteľná skoro na všetko) a SKOROCELU , ktorá sa stala u nás nepostrádateľnou, pretože pri záhradných prácach získate rôzne odreniny, modriny či drobné poranenia. Neskôr k nim pribudla aj masť pre syna a to DÚŠKOVÁ s mentolom, ktorú teraz používame všetci pri silnom nachladnutí, pri zodratom a upchatom nose.

V dnešnej dobe máme v rodinnej lekárničke už aj masť z NÁDCHOVNÍKA s podobnými účinkami.

Pri mastičkách ešte chvíľu zostanem, pretože musím spomenúť aj masť na suchú pokožku, konkrétne ruky, ktorú vyrábam z namiešaných bylín pre seba aj pre dcéru. Práce v záhrade a so zemou, pokožku na rukách vysušujú a preto sa tejto mastičky u nás minie naozaj dosť.

Ak by ste si chceli vyrobiť bylinkovú mastičku, tak recept nájdete v článku pod názvom:

Nechtík lekársky :   http://alchemylka.sk/2016/04/26/nechtik-lekarsky-%e2%88%bc-calendula-officinalis/

Je to univerzálny recept, stačí vymeniť bylinku.

Tak ako som spomínala pri prácach v záhrade a okolo chalupy sa podchvíľou vyskytnú drobné poranenia, ktoré je vhodné najskôr ošetriť tinktúrou ako dezinfekčným prostriedkom. Mám na mysli hlavne tinktúru zo SKOROCELU, ktorá je mimochodom skvelá aj pri uštipnutí hmyzom ako sú včely, osy, sršne alebo otravné komáre. Táto tinktúra u nás nesmie chýbať! Spolu so skorocelovou musí v našej lekárničke byť aj PAGAŠTANOVÁ a KOSTIHOJOVÁ. Pretože už nie sme už najmladší a kĺby bolievajú častejšie ako by sme chceli. Kolená, kĺby, presilené ruky či svalová horúčka, tak ako prvú pomoc a na úľavu máme tieto dve tinktúry spolu s mastičkami, ktoré sa pri regenerácii striedajú.

A keď už som začala písať o tinktúrach, tak sa pri nich pristavím, pretože tých by ste u nás našli viac.

Časté choroby nášho vnuka, spojené s dýchacími cestami obohatili našu bylinkovú lekárničku o pár druhov:

DIVOZELOVÁ alebo zo SLEZU MAURSKÉHO – používaná pri boľavom hrdle, mandliach, prieduškách, ale aj pri zahlienení.

ŠALVIOVÁ – pre všetkých nás dospelých proti angíne, bolestiam zubov, aftám, kútikom, zapáleným ďasnám…no proste na všetko čo máte v ústach 🙂

My ženy v prípade potreby užívame tinktúru z ALCHEMILKY pri ženských problémoch.

Pre všetkých vo veľkom vyrábam tinktúry na podporu imunity: ŠÍPKOVÚ, RAKYTNÍKOVÚ, KAPUCÍNKOVÚ, ktoré sa striedajú počas roka ako prevencia alebo sa užívajú v období chrípok.

A posledné dve určite u nás nemôžu chýbať :

Tinktúra z ECHINACEY – ako prírodné antibiotikum, ktorú užívame na striedačku s KAPUCÍNKOVOU. A posledná je na trávenie, buď MÄTOVÁ alebo ESTRAGONOVÁ.

Výroba tinktúry aj oleja je veľmi jednoduchá a oba recepty nájdete v článku pod názvom:  Bylinky a  spôsoby ich využitia          

http://alchemylka.sk/2018/02/07/bylinky-a-sposoby-ich-vyuzitia/

Tinktúry sme si teda vymenovali a preto musím ešte spomenúť oleje, sirupy a čaje.

Začnem olejmi, ktoré používame ako kozmetický prostriedok na ošetrovanie pokožky a ako vylepšenie kulinárskeho umenia 🙂

Tak ako som už hore spomínala, moja citlivá pokožka si vyžaduje permanentnú starostlivosť, preto na jej ošetrenie používam mandľový olej s bazovým kvetom alebo ružou. Na ošetrenie pokožky celého tela uprednostňujem hroznový alebo olivový olej s levanduľou, ktorý používam ako olejovú emulziu. (Stačí si naniesť olej na vlhkú pokožku a roztrieť, olej vsiakne a nezanechá vašu pokožku mastnú.)

Pre dcéru vždy musí byť pripravený žihľavový olej na ošetrenie vlasov a vlasovej pokožky.

A pri boľavom chrbáte máme v lekárničke ľubovníkový olej, ktorý pomáha na poškodené medziplatničky, ale aj pri popáleninách (aj od slnka).

Ostali ČAJE, tie sú u nás nenahraditeľné. Keď na nás niečo lezie, prvé po čom siahneme je čaj.

Miešam 4 základné čajové druhy, ktoré u nás nikdy nemôžu chýbať:

DÝCHACIE CESTY – samozrejme, sú rozdelené na čaje pre deti (kde vynechávam šalviu) a dospelých, alebo podľa potreby: na zníženie horúčky (základom je lipa a baza), na tíšenie kašľa (musí obsahovať slez, divozel, yzop, tymián, dúšku)

TRÁVENIE – občas sa každému prihodí, že má problémy s trávením a na takéto problémy je vhodná čajová zmes s estragonom a saturejkou.

OBLIČKY – sú vzácny orgán a preto je dôležité aby sme sa on poctivo starali. Obličkový čajík pijeme preventívne z času na čas. A keď je akútny stav, táto čajová zmes vždy pomôže, v ktorej nesmie chýbať praslička, baza, zlatobyľ a repík

Čajová zmes na UKĽUDNENIE – tí čo máte skúsenosť so stresom, nervozitou a poruchami spánku, určite viete, že táto nepohoda sa nedá dlho vydržať. Potom si človek hľadá prostriedky ako si zlepšiť psychický stav. My máme na to náš namiešaný čaj, do ktorého pridávam hlavne ľubovník, medovku, pamajorán a chmeľ.

A na samý záver napíšem SIRUPY, ktoré sú u nás top a ktoré máme radi, ktorými si ochucujeme limonády, čajíky alebo ich máme ako liek.

Základom sú sirupy za studena vyrábané na kašeľ a dýchacie cesty : SMREČKOVÝ, DIVOZELOVÝ, SKOROCELOVO-TYMIÁNOVÝ

a z pasterizovaných : bazový z kvetov aj z plodov, kašeľ a priedušky, dúškový so slezom, pamajoránový so zázvorom, medovkový s pomarančom.

 

 

 

Samozrejme, že naša BYLINKOVÁ LEKÁRNIČKA sa z roka na rok mení, niečo uberieme, niečo pridáme, vylepšíme… podľa potreby, ale základom je toto, čo som sem napísala.

Ak by ste si teda chceli zostaviť aj vy takú bylinkovú lekárničku, plnú úžasných a liečivých výrobkov je potrebné urobiť zoznam najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb vo vašej rodine a podľa toho zbierať bylinky a vyrábať výrobky.

V prípade, že si nebudete vedieť rady so zostavovaním lekárničky, kľudne napíšte, drobné neznalosti vyriešime spolu 🙂

Poprípade viem zostaviť rodinnú lekárničku pri konkrétnom zadaní aj s výrobkami a podrobným popisom o výrobkoch a o ich užívaní. Kompletnú bylinkovú lekárničku budete mať uloženú v drevenej bedničke.

Cena za toto komplexné poradenstvo a zostavenie bylinkovej lekárničky sa vypočíta na základe vybraných výrobkov a zložitosti.

Ale keďže máme začiatok bylinkovej sezóny, kompletné zostavenie bylinkovej lekárničky na mieru bude možné až v septembri. Napriek tomu, uvítam správu už teraz, nakoľko predpríprava a následná kompletizácia lekárničky si vyžaduje dlhší čas.

 

 

0 komentárov k “Bylinková lekárnička alebo ako si zostaviť prírodnú lekárničkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár