Od detstva sú maliny moje najobľúbenejšie drobné ovocie. Krásna farba, úžasný tvar maliny a jej vôňa je neodolateľná. V každej záhrade, by podľa mňa malo byť nasadené malinčie teda maliny. Keď si spomeniem na moje detstvo u starkej, tak sa mi hneď vybaví jej úžasná záhrada a v nej maliny červené i biele. Oboje som mala rada a ešte stále mám, len záhrada už bohužial neexistuje 🙁
My sme si maliny nasadili do záhrady medzi prvými a to hneď niekoľko odrôd. Rastú skvele a rodia neskutočne, čomu sa veľmi teším. Rozrastajú sa tak rýchlo, že ich už musíme krotiť. Počas sezóny maliny zbieram obdeň a to niekedy až do konca októbra, samozrejme, že to záleží aj od počasia.
Chuť sme si pripomenuli a je čas napísať niečo o jej liečivosti. Malinu môžeme využiť hneď dvakrát. Prvé využitie ∼ mladunké svetlozelené listy, ktoré na začiatku jari vyrastú, odtrhávame tak aby sme kríčku maliny neublížili. Sušíme a uskladňujeme spolu s listami jahody alebo aj černice. Čaj z týchto lístkov nám pomáha ku kráse. Listy totiž obsahujú veľa biotínu a a vitamínu H. A tento čaj môžeme piť celý rok pokiaľ máme chuť 🙂 Najlepší je však , ako ináč s medom 🙂
Druhým využitím je konzumácia čerstvých plodov malín. Sú veľkým pomocníkom pri zotavení organizmu po užívaní antibiotík. Veľa týchto plodov by mali jesť ľudia, trpiaci poruchami zraku a šeroslepote. Okrem toho pomáha zmierňovať silnú menštruáciu a znižovať horúčku. Môžeme piť čaj a jesť maliny pri chorobách spojených s močovým mechúrom a obličkami.
Dočítala som sa, že aj v tehotenstve je jej účinnosť potvrdená a to na uvoľnenie svalov maternice pred pôrodom (cca 3 mesiace) pre uľahčenie pôrodu.
Takže listy, plody čerstvé alebo v akomkoľvek stave a množstve sú nášmu telu prospešné. Dokonca malina ako plod je odporúčaná ako ovocie pri diétach. Viem si takú diétu predstaviť 🙂 2-3 dni jesť len maliny , celkom milá predstava 🙂
Ja som si vždy pochutnala na maškrte, ktorú mi starká z malín robila. Vyšľahala vaječné bielko s cukrom do tuha a pridala maliny. Zľahka premiešala a mohla som jesť. Len v dnešnej dobe opatrne so surovým vajcom, keď všade číha salmonela 🙁 Ja som zamenila bielok za šľahačku a myslím, že som tým nič nepokazila. Alebo len vidličkou trochu pomačkala maliny pridala trochu cukru, zamiešala, naliala do mištičky a šup do mrazničky. Na druhý deň bola malinová dreň chutným dezertom. Lepšia ako „kupenský“ nanuk 🙂 Taký malinový lekvár je rovnako úžasný …natretý na čerstvom chlebe či vianočke alebo v takom hustom smotanovom jogurte. Malinové tartaletky sú tiež božské. Ale malinový sirup je čistá závislosť. No, ale nesmiem zabudnúť spomenúť aj druhotný výrobok z malín. a tým je olej z malinových semienok, ktorý je veľmi vysoko hodnotený, ale aj veľmi účinný pre vašu pleť. Obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. A preto najmä v lete pomáha zdolávať nástrahy horúcich letných dní, UV žiarenia a zabraňuje dehydratácii pleti a eliminovať prejavy starnúcej pokožky. Podporuje elasticitu a tak isto pomáha rozjasňovať pokožku.
Mohla by som vymenúvať dobroty ešte hodnú chvíľu, ale vy určite viete čo by ste s malinami urobili.
Tak sem s nápadmi … radi vyskúšame niečo nové , malinové 🙂
Želám malinový úsmev 🙂
Jarka ♥
1 komentár k “Ostružina malinová ∼ Malina ∼ Rubus idaeus”Pridajte vlastný →