Palina pravá ~ Artemisia absinthium ~ Palina dračia ~ Estragon

Palina neoplýva krásou, nie je ani zaujímavá a napriek tomu bola a aj je veľmi obľúbenou bylinkou. Veď už v ďalekej minulosti bola spájaná s božstvami ako Venuša alebo bola zasvätená aj indickému bohovi Šiva, či bola spájaná s bohom Thorom. Germáni a Kelti ju používali ako kadidlo a pomáhali si za pomoci paliny vyháňať démonov, diablov alebo zlých duchov. Takisto bola neodmysliteľnou súčasťou pohrebného rituálu.

Je veľké množstvo druhov paliny, ktoré u nás vo voľnej prírode rastú. No na liečebné účely je najvhodnejšia práve Palina pravá. Ostatné druhy sa tiež využívajú ale ich liečivá sila je omnoho slabšia. A nedá mi nespomenúť estragon čo je vlastne Palina dračia, ktorú si však musíme pestovať v záhradách a používame ju najmä ako korenie.

Táto rastlina dorastajúca až do výšky jedného metra, rastie voľnej prírode na rumoviskách, priekopách alebo popri cestách. Je pomerne rozšírená a preto ju môžete v suchom prostredí nájsť aj vo vašej záhrade v blízkosti plota alebo múra.

Takže táto nie príliš pohľadná bylinka, v sebe ukrýva liečivú silu. Je vhodná najmä pre ľudí s problémami so žalúdkom. Odporúčam si ju nazbierať alebo aspoň inak zaobstarať, keď trpíte žalúdočnými ťažkosťami. Zbierame tenké cca 25 cm dlhé stonky (nezdrevnatené) spolu s kvetom, ktorý však nesmie byť úplne rozkvitnutý. Ako postupovať pri sušení, už nebudem opisovať, pretože vy to už dobre viete. Len doplním, že po usušení je dobré si rastlinku posekať na drobno aby sa nám lepšie dávkovala 🙂

Palina ako som už spomenula je vynikajúca ako prvá pomoc pri bolestiach žalúdka, pri problémoch s trávením, pri zvracaní no aj pri nechutenstve. Vhodná je aj pri nadmernej plynatosti alebo pri nedostatočnej tvorbe kyselín či už žalúdočných alebo žlčníkových.

Prastarká si ju dávala aj do skrine, presne tak ako levanduľu proti moliam.

Čo však musím prízvukovať, je to, že ju nesmiete užívať dlhšie ako dva týždne a potom si musíte dať pauzu na mesiac. Preto pri dlhodobom užívaní spôsobuje absintinizmus, čo sa prejavuje ako pocit opilosti, ale aj môže vyvolávať zvracanie , silnú nevoľnosť a bolesti hlavy. V menších dávkach upokojuje, ale vo väčších má presne opačný účinok, vyvoláva nervozitu a nekľud. Tehotné ženy palinu vôbec nesmú, mohla by vyvolať potrat alebo pôrod. A takisto nie je vhodná pre elpileptikov. Ľudia s gastritídou a žalúdočnými vredmi by sa jej tiež mali vyhýbať.

Palina je klasifikovaná ako silný alergén. Ja sama som na ňu alergická. A preto vás chcem na to upozorniť! Pretože ak neviete či ste alergický na túto bylinku, s jej užívaním by ste mali začať veľmi opatrne.

No, a z jej latinského názvu ABSINTHIUM nám naznačuje, že práve palina pravá bola hlavnou zložkou pri výrobe alkoholického nápoja ABSINT.

Palina dračia ~ estragon je u nás používaná ako korenie nie však v takej miere ako vo Francúzku. Chutí tak trochu sladko a tak trochu horko, s korenistou vôňou a trošku štipká. Korenie získame obratím lístkov estragonu a vysušením. Tieto lístky môžeme pomlieť na jemno a používať ako korenie na divinu alebo jahňacie mäso. Nesmiete však zabudnúť na skutočnosť, že estragon sa nesmie variť!!!

Robieva sa aj estragonový ocot. Ten si môžete urobiť veľmi jednoducho. Ostriháte vrcholky ešte nekvitnúceho estragonu a zalejete jablčným octom, ak chcete tak aj obyčajným. Necháte lúhovať a po 2-3 týždňoch zlejeme a používame ako dochucovadlo do rôznych pokrmov.

~ DSC_0021

0 komentárov k “Palina pravá ~ Artemisia absinthium ~ Palina dračia ~ EstragonPridajte vlastný →

Pridaj komentár