Brusnica čučoriedová (čučoriedka) ~ Vaccinium myrtillus

Čučoriedka je parádne ovocie. Ja osobne ho mám veľmi rada. Keďže veľa pečiem, používam ho najmä do koláčikov. A tie sú naozaj veľmi, veľmi chutné, vždy sa po nich len tak zapráši 🙂

Na jar sme si do záhrady kúpili Čučoriedku kanadskú. Je krásna a už nám aj rodila, síce veľmi málo ale na koštovku bolo dosť. Na jednej strane sa veľmi teším, že čučoriedku máme aj v záhrade, ale na druhej strane najlepšia čučoriedka je tá z hory 🙂 Môj brat žije na Liptove, takže o celoročné zásoby čučoriedok mám postarané. Každý rok mi švagriná Katka, kúpi pár litrov tohto sladkého ovocia. Aj tohto roku mi kúpila a už som stihla uvariť pár pohárikov chutného lekváru (asi tak päť kusov). Niečo viac som poukladala do mrazničky a pár hrstí som nasušila. Ešte sa zvykne toto drobné ovocie zavárať, ale my zavárané čučoriedky nemáme veľmi radi. A ani sirup nerobievam, pretože sa mi to zdá ako ničenie, dosť že som uvarila 5 pohárikov lekváru. Aj tak na uchovanie vitamínov v ovocí je najlepšie, keď si ho zamrazíme alebo usušíme, nie keď ho varíme.

Musela som vám dnes napísať o čučoriedke, pretože toto ovocie je naozaj perfektné. Nie len preto, že ja ho mám rada, ale pre jeho bohatý obsah vitamínov, minerálov a iných fajnovostí prospešných nášmu telu. Takže tieto malé tmavofialové bobuľky so silno bordovou dužinou, prekypujú vitamínom C, trieslovinami, organickými kyselinami, pektínom, karoténom (farbivo) a je v nich bohato zastúpený mangán. Obsahujú aj glukokininín, ktorý je ako liek pre cukrovkárov, pretože znižuje cukor v krvi. Farbivo, ktoré obsahuje čučoriedka vám pomôže zvýšiť zrakovú ostrosť. Najmä ľudia, ktorý počas celého dňa pracujú pod umelým svetlom by toto ovocie mali jesť vo väčšej miere.

Čučoriedka je skvelá pre detičky s hnačkami. Ona má tú schopnosť liečiť sliznicu čriev a je dezinfekčná. Preto odporúčam aby ste si zadovážili aspoň liter tohto ovocia, ktoré usušíte a máte liek pre svoje ratolesti proti hnačkám. A ako som vyššie písala, je dizinfekčná, preto je plod čučoriedky dobre využiteľný pri rôznych zápaloch v ústnej dutine.

Na liečenie môžeme použiť aj listy. Listy mladunké, ktoré sa zbierajú ešte pred kvitnutím. Sušíme ich ako každú inú bylinku. Zo sušených lístkov čučoriedky robíme čaj, ktorý je vynikajúci pre cukrovkárov. No, môžu ho piť aj ľudia zdraví. Tento čaj je chuťou veľmi lahodný a pripomína pravý ovocný čaj. Sušené lístky čučoriedky sú súčasťou rôznych čajových zmesí.

A na záver ešte dobrá správa : toto ovocie môžete jesť alebo piť aj dlhodobo lebo nemá žiadne vedľajšie účinky 🙂

Rada ako si nasušiť čučoriedky :

Ovocie rozložíme v tenkej vrstve, snažíme sa ho nepopučiť a sušíme buď na slnku do 40°C alebo umelým teplom v rúre do 60°C. Ja ak mám možnosť ich sušiť na vzduchu tak to využívam. Potom prípadne dosúšam v rúre. Treba však dávať pozor na dĺžku sušenia. Ak je sušenie príliš dlhé musíte často kontrolovať aby vám plody náhodou nezačali plesnieť. A dobre vysušené čučoriedky uzavrite do dobre tesniaceho pohára aby sa vám tam nedostala nejaká vlhkosť lebo v aj vtedy môže zaútočiť pleseň.

Ja sa k čučoriedkam ešte vrátim. Budeme spolu s Paťkou piecť koláč, ktorý robila moja starká. Je skvelý, vypadá ako vystrihnutý z časopisu a náramne dobre chutí.

Pre dnešok sa s vami lúčim a želám krásny deň 🙂

*Na fotke, ktorú sme použili ako sprievodnú k článku, je Čučoriedka kanadská. 

0 komentárov k “Brusnica čučoriedová (čučoriedka) ~ Vaccinium myrtillusPridajte vlastný →

Pridaj komentár