Cibuľa kuchynská ~ Allium cepa

Cibuľa je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne. Preto aj my na chalupe sadíme každoročne cibuľu a to hneď niekoľko druhov. Klasickú žltú na uskladnenie, bielu na šaláty a iné studené pokrmy, ale aj červenú na cibuľový džem.

Pred nedávnom sme cibuľu vybrali zo zeme a nechali dobre vyschnúť. Počas tohto víkendu sme si cibuľu očistili a uložili aby nám vydržala čo najdlhšie. Ja mám cibuľu veľmi rada, nie len na varenie ale obľubujem ju v šalátoch či ako pečenú.

Neviem si predstaviť, že by sme cibuľu nepoznali. Ani neviem, či by sme ju vedeli niečim iným nahradiť. Jej chuť je jednoducho nenahraditeľná. Nie nadarmo sa jej hovorí „kráľovná kuchyne“. Môžeme ju spracovať a využívať na mnoho spôsobov napr. varenú, pečenú, dusenú, ako cibuľový základ a najmä surovú. Však ju ľudstvo pozná a využíva viac ako 5000 rokov.

Už vtedy ľudia vedeli o jej liečivých účinkoch. Ja sa vám pokúsim aspoň približne popísať čo taká cibuľa obsahuje a ako nám môže pomôcť. Je to taká malá zásobáreň vitamínov. Počnúc veľkého množstva vitamínu C, obsahuje aj mnohé vitamíny B konkrétne B1 (nervová sústava), B2 (pokožka, vlasy a nechty), B3 (znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu) a B6. Okrem toho cibuľa obsahuje aj provitamín A. Ani minerálne látky sa nedajú zahanbiť, pretože cibuľa je bohatá na draslík, fosfor, jód, horčík, meď, síru, sodík, vápnik, zinok a železo. A aby som nezabudla, tak aj kyselinu askorbovú.

S takouto artilériou je nápomocná pri rôznych chorobách. Dokáže zničiť choroboplodné zárodky a dokáže zničiť niektoré baktérie alebo mikroorganizmy. Preto jej môžeme pripisovať antibakteriálne účinky a môže za to veľký obsah fytoncídov, ktoré nám pomáhajú čistiť črevá od baktérií , ale aj upokojovať nervy a tým prispieva k dobrému spánku. Cibuľa podporuje krvný obeh, zabraňuje hustnutiu krvi a tým vzniku krvných zrazenín. Je močopudná a preto vylepšuje činnosť obličiek. Dokáže odbúravať pozostatky dusíka v tele. Ale aj zaistí hydratáciu pokožky, čím sa zbavíme unaveného vzhľadu a suchej pokožky. Keď si cibuľu odšťavíme získame liek na kašeľ. Však určite poznáte mnohé „starobabkovské“ recepty. Už spomínaný sirup z cibule alebo čaj na kašeľ.

Cibuľový sirup si veľmi ľahko vyrobíte 🙂
Cibuľu nakrájate na jemno a do sklenej nádoby prekladáte s kr.cukrom tak aby ste končili cukrom. Necháte do druhého dňa spúšťať. Vytvorí sa vám tekutina, ktorú treba cez gázu vyžmýkať a preliať do vhodnej nádoby. Tento sirup je potrebné držať v chladničke a spotrebovať najneskôr do 3 dní. Preto odporúčam neurobiť si toho veľa. Radšej častejšie a čerstvejšie.
Užívame pri silnom dráždivom kašli počas celého dňa, najvhodnejšie večer pred spaním na upokojenie dýchacích ciest.

Cibuľový čaj (som vám už písala a to pri majoránke). Ale ja vám ho napíšem pre istotu ešte raz 🙂
Do hrnca si dáme variť vodu spolu s neolúpanou cibuľou a varíme cca 10 min. Tesne pred koncom sa pridá majoránka a za 1 PL oleja. Odstavíme z ohňa a necháme lúhovať 5 min. Potom scedíme a urobíme si karamel z krištáľového cukru. Do tohto karamelu vylejeme uvarený cibuľový čaj. Pozor aby sme sa neoparili, karamel totiž prská keď do neho vlievame tekutinu.
Pije sa teplý najlepšie večer, ale môžete ho popíjať celý deň.

Okrem toho, je cibuľa ako prvá pomoc pri rôznych uštipnutiach. Tlmí alergické reakcie a následné opuchy po uštipnutí. Starká s mamou mi vždy prikladali rozkrojenú cibuľu na štípance a verte …pomohlo, vždy 🙂 Takže som ju na štípance používala aj ja pri mojich deťoch. Veď určite máte doma plno receptov dedených z pokolenia na pokolenie týkajúcich sa cibule, nielen ako základ varenia ale aj ako liečiteľský zázrak.

Ja vám ešte jeden recept napíšem a to na lekvár z červenej cibule. Je parádny ako príloha k akémukoľvek pečenému mäsu alebo len tak na chlieb. Odporúčam vyskúšať 🙂 určite nebudete ľutovať.
Takže si pripravte :
3 kg červenej cibule pokrájanej na pásiky
200 g maslo
5 PL olivový olej (ak nemáte môžete dať aj iný)
Zohrejeme tuk a pridáme cibuľu, speníme. Potom pridáme 6-8 strúčikov cesnaku, 4-5 ČL soli, 2-3  ČL čierneho mletého korenia, 150 g cukru (môžete dať aj trstinový alebo med) a 1 veľkú hrsť tymianu alebo materinej dúšky (tymián je voňavejší). Za občasného miešania dusíme cca 35-40 minút na miernom ohni. Potom pridáme 1 liter červeného kvalitnejšieho vína, 70 ml vínneho octu a 300 ml portského. Pridáme plyn a redukujeme zhruba na 2/3 . Odstavíme a plníme do fliaš.
Ja zvyknem aj sterilizovať pre dlhšiu trvanlivosť, ale nemusíte no je potrebné lekvár držať v chladničke.

Tak vám želám príjemné varenie a vychutnanie si cibuľového lekváru 🙂

A ešte na záver dve malé ale zásadné rady :
⊗ cibuľu nikdy nebieľte, nekrájajte dopredu, pretože už po 24 hodinách sa stáva na vzduchu toxická !!!
⊗ sušením cibule získate vyšší obsah vitamínov ako z čerstvej cibuli

DSC_0001(1)

1 komentár k “Cibuľa kuchynská ~ Allium cepaPridajte vlastný →

Pridaj komentár