Rakytník rešetliakovitý ~ Hippophae rhamnoides

Rakytník som si aj ja zasadila pred 4 rokmi do záhrady a tohto roku mám prvýkrát úrodu. Veľmi sa z toho teším aj keď bobuliek nie je až tak veľa. Musím pripomenúť, že keď sme si zakúpili v Záhradnom centre Dobrá Niva sadenice rakytníka, samčeka aj samičku, mala som trochu obavy, či z nich aj niekedy dačo bude. Konštatujem, že po tých rokoch sa krásne rozrástli a dokonca sa mi podarilo z nich aj rozmnožiť zopár kúskov. Moja rakytníková rodinka sa mi teda rozrastá. A keďže sa tento krík dožíva aj 70 rokov, budem sa tešiť ešte nejaký ten čas 🙂

Rakytník v posledných rokoch zažíva veľké boom. Stáva sa z neho moderná rastlina pre ľudí dychtiacich po zdravej výžive. Ale rakytník nie je novoobjavená rastlina. Práve naopak. V krajinách ako Čína, Rusko, Grécko je využívaný už veľmi dávno. V Rusku sa mu hovorí „pomaranč severu“. Pochádza z Kaukazu a strednej Ázie odkiaľ sa rozšíril do celej Európy. Spočiatku, sme si my Európania rakytník pestovali ako okrasnú rastlinu. Až teraz si pomaly uvedomujeme silu tejto rastliny.

Rakytník si môžete zadovážiť aj vy a zasadiť si do záhrady a vypestovať si zázračnú rastlinu. Nezabúdajte však na to, že potrebujete aj samčeka a samičku. Na jedného samčeka môžete zakúpiť až 4 ks samičích rastlín. Potrebuje krásne slnečné pomerne suché miesto, občasné hnojenie a nemá rád burinu okolo seba a narušenie koreňov. Ak má všetko čo potrebuje, odvďačí sa vám po 4 rokoch života, žiarivo oranžovou úrodou.

Ale je čas aby som vám napísala aj prospešnosť rakytníka, keď ho už toľko ospevujem. Rakytník je naozaj vážená rastlina, pretože obsah vitamínu C má viac už len šípka. A na základe toho je odporúčaný na posilnenie imunity. Prvenstvo si rakytník získal za obsah vitamínu E, má ho najvyšší zo všetkých rastlinných plodov. Okrem toho sa v rakytníku nachádzajú aj mnohé ďalšie vitamíny B (najmä B12), D, K, P, F. Perfektné na tom je to, že zmes týchto vitamínov a minerálov je tak skvelo vyvážená a preto liečivosť rakytníka je priam dokonalá.

Rakytník je nazývaný aj rastlinou budúcnosti a to na základe využiteľnosti celej rastliny a to bezozvyšku. Môžeme využiť liečivosť koreňa, listov, kôry, vetvičiek, plodov, semien ale aj kvetov. Plody si môžeme odšťaviť alebo usušiť a potom si z nich urobiť čaj. Z plodov sú výborné aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy a skvelý prírodný rakytníkový olej. Naviac minerálov a vitamínov rakytníkové bobuľky obsahujú koncom leta keď sú krásne dozreté.

Keď budeme pravidelne jesť plody rakytníka a to v akejkoľvek podobe, posilníme si imunitu a celkovo aktivitu tela. Mali by sme po ňom siahnuť v období chrípok a nachladnutí, rôznych viróz. Rakytník pôsobí viac menej na všetky choroby a tak by som spomenula len niektoré. Ako som už spomenula podpora imunity je základ. Potom ho môžeme využiť pri chorobách dýchacích ciest, žalúdočné problémy (vredy), zlepšuje obeh krvi, lieči reumu a dnu, tlmí bolesť, bojuje proti skleróze. Okrem toho pomáha aj s kožnými problémami, zaceľuje drobné rany bez jazvy, lieči popáleniny či už od slnka alebo iného druhu. Jeho vysoký obsah vitamínu E, ho posúva na pozíciu denného ošetrovateľa pokožky v podobe rakytníkového oleja, ktorý obmedzuje tvorbu vrások, vyhladzuje pokožku a zbavuje ju defektov. Olej môžete použiť aj na revitalizáciu vlasov. Po ňom ich budete mať krásne lesklé.

Rakytníkový olej na bežné použitie z vonka aj z vnútra :

Nazbierané bobuľky dobre usušíme. Tak aby bola zachovaná farba, musia byť krásne oranžové. Potom ich v mažiari rozdrvíme, vložíme do pohára a zalejeme kvalitným olivovým olejom. Takto necháme rakytník odpočívať 3 týždne. Denne pretrepávame. Užívame lyžičku denne na posilnenie imunity alebo používame ako masážny olej či ako olej na ošetrenie pokožky.

IMG_20160823_141724

2 komentáre k “Rakytník rešetliakovitý ~ Hippophae rhamnoidesPridajte vlastný →

Pridaj komentár