Cesnačka lekárska – Alliara Officinális Andrs.

Ďalšia jedlá bylinka voňajúca po cesnaku, čo vám napovedá aj jej názov CESNAČKA LEKÁRSKA. Je to menej známa bylinka, ktorá je trvalou rastlinou. V hojnom počet rastie v polosvetlých listnatých lesoch, na okrajoch lesov, hájoch, ale aj v záhradách.

                                                              

Cesnačka je  vysoká od 50cm až do 80 cm, teda jej stonka, ktorá je okrúhla a rovná. Zo stonky vyrastajú listy peknej sýtozelenej farby, ktoré sú dvojaké. Od spodku vyrastajú listy okrúhle zúbkované v tvare obličky a nad nimi už rastú listy srdcovitého tvaru s vrúbkovaným okrajom. Na konci stonky rastú kvietky bielej farby a sú zoskupené do strapcov. Po odkvitnutí sa kvet zmenia na šešule, ktoré rastú spoločne s kvetmi  na stonke. Cesnaková vôňa sa naplno rozvinie, keď bylinku pomliaždite v rukách, čo je aj jeden z rozoznávacích čŕt bylinky.

Zber: zbierame kvitnúcu vňať od už od apríla (najmä v južných okresoch) až do júla…samozrejme, že to záleží od podnebia a poveternostných podmienok. Bylinka je najúčinnejšia čerstvá, ale môže sa aj sušiť. Hoci výborná je v podobe tinktúry.

Sušenie: ako som písala vyššie,  sušenie nie je úplne najlepšia možnosť ako uchovávať túto bylinku. Pretože počas sušenia stráca veľa účinných látok a hlavne jej typickú arómu. Ak sa predsa len rozhodnete bylinu sušiť, môžete ju uviazať do kytičiek, zavesiť a usušiť alebo poukladať na sitká a takýmto spôsobom usušiť. Suší sa pomerne dosť rýchlo a preto je na mieste aj rýchla uskladnenie.

Uskladnenie: po usušení je dobré čo najrýchlejšie uložiť do tmavých nádob, ktoré dobre tesnia aby sa zamedzil prísun vzduchu a vlhka. Pri zlých podmienkach droga degraduje a tým sa stáva nepoužiteľnou. Vzhľadom na to, že bylinka je veľmi jemná a po usušení sa veľmi drobí, zvyknem ju úplne rozmixovať na prach a ten si nasypem do nádoby a používam podľa potreby.

Obsahové látky: allylsulfid, sírnaté glykozidy, alliarin, beta karotén, pektin, kyselina askorbová, silice – éterický olej.

Vlastnosti: dezinfekčné, protizápalové, antibakteriálne účinky, antisklerotikum, antiasmatikum…

Použitie: pomáha dezinfikovať tráviaci trakt, močové cesty, dýchacie cesty. Výrazne nápomocná je aj pri zápalových proscesoch v ústnej dutine a pri parodentóze. Využíva sa aj pri poruchách žlčníka a slinivky. Má antisklerotické účinky na naše cievy. Y vonku ju môžeme využiť na ošetrovanie hnisavých rán, pokožky so zápalom, eliminuje baktérie na koži. Osvedčila sa ja pri liečbe astmy.

Bylinku cesnačku môžeme kombinovať aj s inými bylinami, ktoré majú podobné účinky – rebríček, nechtík, harmanček, zlatobyľ, lipkavec marinkový, nátržník, plavúň, repík…

RECEPT

Môžete si vyrobiť tinktúru z tejto cesnakovej bylinky, ktorú využijete  ako zvonku tak aj zvnútra.

Pripravte si nádobu, ktorú sa bude dať dobre uzatvoriť.  Do 2/3 naplňte nádobu na drobno posekanou bylinkou a zalejte minimálne 40% bielym alkoholom.  Uzavrite a odložte na tmavé miesto. Macerujte minimálne 14 dní. Každý deň pretrepávajte. Po uplynutí tejto doby celý obsah zlejte cez sitko/gázu a uložte do tmavej nádobky. Uskladnite na chladnom a tmavom mieste. Takto vám tinktúra vydrží minimálne roky.

Používajte pri astme, na čistenie čriev, na ekzém, kožné vyrážky, obklady a hojenie rán… Pri vnútornom použití je dávkovanie 3x 7 kvapiek denne po dobu 30 dní. Dávku prosím neprekračujte!!!

 

                       Ja vám prajem pekné chvíle pri zbere bylín a dúfam, že sa vám článok páči

 

                                                                                       Jarka ♥

0 komentárov k “Cesnačka lekárska – Alliara Officinális Andrs.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár