Kapsička pastierska – Capsella Bursa-Pastoris (L.)Med.(Brassicaceae)

Pastierska kapsička alebo tak ako ju volajú v Čechách KOKOŠKA, je bylinka, ktorú určite pozná každý jeden z vás. Je to dvojročná alebo trvalá rastlina. Rastie takmer všade na lúkach, záhradách, poliach, priekopách…i lesoch. Dorastá do výšky (pri dobrých podmienkach) aj 50 cm. Základ rastliny tvorí listový stôl, ktorý vyrastá z kolovitého koreňa. Z prostriedku listov  vzrastá stonka, ktorá sa rozvetvuje, a na každej z nich rastú typické tobolky v tvare srdiečok a v nich sú ukryté semienka. Na konci stoniek rastú jednoduché drobné kvietky, bielej farby. 

Podľa záhradkárov je kapsička len ďalšou neobľúbenou burinou rastúcou v každej obrábanej záhrade. Ale  mnoho bylín je považovaných za burinu a to dovtedy, pokiaľ nezistíme, že majú liečivú silu. A to je prípad aj kapsičky pastierskej.

O pestovaní kapsičky nebudem písať, nakoľko v prírode rastie vo veľmi hojnom počte a môžete si ju nazbierať. Skôr sa zameriam na zber, sušenie a využiteľnosť v prírodnej liečbe.

Zber a sušenie:  kapsičku zbierame od marca až do neskorej jesene v období kvitnutia. Odstrihávame celú kvitnúcu vňať. Po zbere ju ihneď dáme sušiť na sitá alebo do malých kytičiek. Pomerne rýchlo sa  vysuší, ale pri nepriaznivých podmienkach si môžete pomôcť umelým teplom a to do 40oC.

Uskladnenie: dobre vysušenú drogu môžete pred tým ako ju uložíte do vhodnej nádoby posekať na menšie kúsky aby bola spratnejšia. Uložíte do nádob dobre tesniacich a tmavých alebo na tmavé miesto. Takto uskladnená sušená droga kapsičky vám vydrží do ďalšieho zberu.

Obsahové látky: biogénne amíny (tyramín, betaín, histamín, cholín, …), flavonoidy, saponíny, látky obsahujúce síru, triesloviny, minerálne látky a vitamín C.

Vlastnosti: diuretikum, dermatikum, antisklerotikum, hypotenzívum…

Použitie: sušená droga je vhodná pri veľmi silnom menštruačnom krvácaní, pri kapilárovom krvácaní, ale vlastne pri akomkoľvek vnútornom a vonkajšom krvácaní (môže to byť hoci aj krvácanie z nosa). Často využívaná najmä v gynekologickej praxi.  Ako odvar je vhodná aj pri eliminácii bielotoku. Flavonoidy pôsobia mierne diureticky, preto drogu môžete využiť s polu s inými diuretickými bylinami na odvodnenie a pri chorobách močových ciest. Veľmi účinná je pri vyplavovaní piesku z močového mechúra a ciest.  Rovnako dobre je nápomocná pri látkovej premene, preto sa využíva pri artérioskleróze. Môžete túto bylinu použiť aj z vonku a to v podobe masážnej tinktúry pri ochabnutom svalstve a kŕčových žilách.

Túto bylinku môžete využiť na : sušenie ako čajovú drogu do miešaných bylinných zmesí, môžete si vyrobiť masážnu tinktúru (teda na vonkajšie použitie), môžete ju využiť za čerstva aj ako obklad na kŕčové žily

Pastiersku kapsičku využívame na sušenie a následne do čajových zmesí, na výrobu tinktúry, ako obklady s výluhom alebo posekanou bylinkou.

!!! Droga nie je vhodná v gravidite a počas kojenia.

!!! Droga sa neužíva pri užívaní  týchto liečiv: hypotenzív, betablokátorov, antidepresív, sedatív, hypnotík, náprstníkových liekov.

Recept

Čajová zmes proti vysokému krvnému tlaku:

Pripravte si sušené bylinky: kapsička, praslička, rebríčka, zlatobyle –  všetky rovnakým dielom. K tomu ešte pridáte 2 diely sušený koreň púpavy. Spolu zamiešate a odoberiete 1PL a zalejete vriacou vodou v objeme 250 ml a necháte lúhovať 15 minút.  Scedíte. Čaj sa pije studený ráno a večer po dobu max 1 mesiac.

 

                                            

             A malá pikoška na záver : Viete prečo sa táto liečivka volá KAPSIČKA PASTIERSKA ? Pretože plody – teda šešuľky svojim tvarom pripomínali kapsu, ktorú kedysi nosievali pastieri.

 

                                                               Ja vám prajem ničím nerušný zber bylín

                                                                                                          Jarka ♥

 

Foto: (kreslený obrázok) –  byliny.sk ; alchemylka

 

 

 

 

 

 

0 komentárov k “Kapsička pastierska – Capsella Bursa-Pastoris (L.)Med.(Brassicaceae)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár