Lopúch väčší ~ Arctium lappa L. / Lopúch plstnatý ~ (Arctium tomentosum) / Lopúch menší ~ (Arctium minus)

Lopúch je rastlina veľmi známa a pozná ju, dovolím si tvrdiť, každý človek. A každý má určite skúsenosť so stretnutím s lopúchom a jeho malými chytľavými kvetmi. Okvetné lístky kvietkov bodliaka, majú zakončenie vo forme malých háčikov a prichytia sa nám na oblečenie, ktoré sa nedajú ľahko odstrániť.

Lopúch poznáme : väčší, plstnatý, menší – všetky môžeme zbierať, majú rovnakú liečivú silu. Je to dvojročná rastlina, ktorej v prvom roku narastie len prízemná ružica a v druhom roku z nej vyrastie mohutná stonka s menšími listami a kvetnou ružicou. Guľaté kvety sa zafarbujú do biela alebo ružova, či fialova a vyrastajú v súboroch. Lopúch kvitne od júna do septembra. A keďže rastie kdekoľvek, nie je problém nájsť aj vhodnejšie miesto ako popri ceste. Nájdete ho na rumoviskách, pri cestách, pri múroch a plotoch, zbúraniskách.

Z bylinky využívame najmä koreň, ktorý vykopávame v prvom roku a to skoro na jar, kým ešte nevyrazia listy. Môžeme zbierať aj mladučké listy, ktoré využívame na kozmetické účely.

Zbierame, teda vykopávame mladý jednoročný koreň. Ktorý dobre umyjeme a vysušíme. Nakrájame a sušíme umelým teplom do 35°C. Upozorňujem však, že koreň nesmie mať inú farbu ako smotanovú a nesmie byť drevnatý, vtedy je koreň nepoužiteľný na liečebné účely.

Jeho sila spočíva v obsahových látkach – sliz, triesloviny, inulín a stopy éterických olejov, ktoré majú využitie pri liečbe chorôb spojených s cukrovkou (inulín). Čistí krv. Má močopudné a potopudné účinky – odstraňuje toxíny z tkanív cez pokožku. Ale jeho hlavnou liečivou silou je využitie v ošetrovaní a liečbe vlasov – vypadávanie vlasov, mastnenie a lupiny. Pomáhajú odvary aj na pleť – pri rôznych ekzémoch. Je antibakteriálny s protiplesňovými účinkami. Ako silný odvar ho môžeme použiť na ošetrenie uhrovitej pokožky.

Recept na lopúchový olej z koreňa na podporu rastu vlasov :

Nakrájaný alebo ešte lepšie, v mažiari podrvený koreň o hmotnosti 40 g vložíme do zatváracieho pohára a zalejeme olejom v objeme 100 ml (olivový alebo slnečnicový) a necháme macerovať na slnku po dobu 10 dní. Po tejto dobe olej scedíme a používame na masáž pokožky hlavy a vlasových korienkov. Okrem toho takýto olej môžete použiť aj pri popáleninách.

Pikoška na úplný záver. Japonci lopúch pestujú vo svojich záhradách a využívajú ho ako zeleninu. Mladé listy pridávajú do šalátov alebo polievok. Sušený koreň pridávajú do kávy, dokonca ich jedia aj surové alebo ich varia ako zemiaky a robia z neho pyré 🙂

0 komentárov k “Lopúch väčší ~ Arctium lappa L. / Lopúch plstnatý ~ (Arctium tomentosum) / Lopúch menší ~ (Arctium minus)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár