Lopúch väčší ~ Arctium lappa L. / Lopúch plstnatý ~ (Arctium tomentosum) / Lopúch menší ~ (Arctium minus)

Lopúch je rastlina veľmi známa a pozná ju, dovolím si tvrdiť, každý človek. A každý má určite skúsenosť so stretnutím s lopúchom a jeho malými chytľavými kvetmi. Okvetné lístky kvietkov bodliaka, majú zakončenie vo forme malých háčikov a prichytia sa nám na oblečenie, ktoré sa nedajú ľahko odstrániť.

Lopúch poznáme : väčší, plstnatý, menší – všetky môžeme zbierať, majú rovnakú liečivú silu. Je to dvojročná rastlina, ktorej v prvom roku narastie len prízemná ružica a v druhom roku z nej vyrastie mohutná stonka s menšími listami a kvetnou ružicou. Guľaté kvety sa zafarbujú do biela alebo ružova, či fialova a vyrastajú v súboroch. Lopúch kvitne od júna do septembra. A keďže rastie kdekoľvek, nie je problém nájsť aj vhodnejšie miesto ako popri ceste. Nájdete ho na rumoviskách, pri cestách, pri múroch a plotoch, zbúraniskách.

Zber:  Z bylinky využívame najmä koreň, ktorý vykopávame v prvom roku a to skoro na jar, kým ešte nevyrazia listy. Môžeme zbierať aj mladučké listy, ktoré využívame na kozmetické účely. A môžeme využiť aj semená.

Zbierame, teda vykopávame mladý jednoročný koreň skoro na jar alebo neskoro na jeseň. Mladučké listy sa zbierajú skoro na jar, keď sú ešte veľmi malé. Semienka zbierajte dozreté na jeseň.

Sušenie: vykopaný koreň, ktorý dobre umyjeme a vysušíme. Nakrájame a sušíme umelým teplom do 35°C. Upozorňujem však, že koreň nesmie mať inú farbu ako smotanovú a nesmie byť drevnatý, vtedy je koreň nepoužiteľný na liečebné účely.

Nazbierané listy: mladé nazbierané listy sušíme v celku a až po usušení môžeme drviť. Alebo hneď po zbere necháme aspoň 1 deň zavädnúť , potom  ho nasekáme a môžeme použiť na  výrobu oleja alebo masti.

Semená: dosušíme a využívame ich na prípravu odvaru, ktorý je nápomocný pri boľavom hrdle a kašli.

Obsahové látky:

List a koreň – horké glykozidy, flavonoidy, triesloviny, éterický olej, antibiotické polyacetylény, živicu, sliz, inulín, alkaloidy…

Semená – esenciálne mastné kyseliny, vitamíny – A,B

Účinky:  koreň sa využíva aj ako liečivá droga ale aj ako kozmetická surovina. Má antireumatické, potopudné, močopudné, antiseptické a antibiotické účinky.  Rovnako aj listy majú močopudné a zároveň aj laxatívne  účinky.  Semená sú s účinkami – protizápalové, hypoklykemické, antibakteriálne…

Jeho sila spočíva v obsahových látkach – sliz, triesloviny, inulín a stopy éterických olejov, ktoré majú využitie pri liečbe chorôb spojených s cukrovkou (inulín). Čistí krv. Má močopudné a potopudné účinky – odstraňuje toxíny z tkanív cez pokožku. Ale jeho hlavnou liečivou silou je využitie v ošetrovaní a liečbe vlasov – vypadávanie, mastnenie vlasov a lupiny. Pomáhajú odvary aj na pleť – pri rôznych ekzémoch a suchého ekzému, ale aj kožných vredov, akné, plesní. Je teda antibakteriálny s protiplesňovými účinkami. Ako silný odvar ho môžeme použiť na ošetrenie uhrovitej pokožky.

Liečivý koreň lopúcha môžete použiť ako NÁPLASŤ  – teda obklad na kožné vredy a vredy predkolenia.

Odvar zo semien využívajte pri silnom boľavom hrdle a kašli., ktorý môžete doplniť o studený výluh zo slezu a lipy.

Použitie:

Tinktúra – koreň

Čaj – list

Odvar – koreň, list, semienka

Náplasť – koreň, list

Recept na lopúchový olej z koreňa na podporu rastu vlasov :

Nakrájaný alebo ešte lepšie, v mažiari podrvený koreň o hmotnosti 40 g vložíme do zatváracieho pohára a zalejeme olejom v objeme 100 ml (olivový alebo slnečnicový) a necháme macerovať na slnku po dobu 10 dní. Po tejto dobe olej scedíme a používame na masáž pokožky hlavy a vlasových korienkov. Okrem toho takýto olej môžete použiť aj pri popáleninách.

Pikoška na úplný záver:  Japonci lopúch pestujú vo svojich záhradách a využívajú ho ako zeleninu. Mladé listy pridávajú do šalátov alebo polievok. Sušený koreň pridávajú do kávy, dokonca ich jedia aj surové alebo ich varia ako zemiaky a robia z neho pyré 🙂

Je toľko bylín, ktoré nás ani nenapadne vyskúšať ich liečivú silu a jednou z nich je aj LOPÚCH

Prejem vám krásne dni

Jarka ♥

0 komentárov k “Lopúch väčší ~ Arctium lappa L. / Lopúch plstnatý ~ (Arctium tomentosum) / Lopúch menší ~ (Arctium minus)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár