Pľúcnik lekársky ~ Pulmonaria officinalis

Ďalšia bylinka v rade, na ktorú by ste nemali zabudnúť. Je to trvalka, vysoká 20- 30 cm a vo veľkom rastie na slnkom zaliatych stráňach, od nížin až po podhoria. Pokrýva celé lúky, podhoria, slnkom zaliate háje, kde je pôda vlhšia. Ružovo-fialové kvietky budete vidieť naozaj už z diaľky. Jeho listy sú pokryté chĺpkami. Pľúcnik patrí medzi jarné bylinky, ktoré môžeme zbierať hneď ako slniečko začne trochu hriať.

Zber môžeme robiť dvakrát. Prvýkrát pľúcnik zbierame hneď ako sa objavia kvietky, podľa podnebia koncom apríla až do polovice mája. Musíme sa však poponáhľať lebo rýchlo odkvitne. Zbierame celé kvitnúce súkvetia. Druhýkrát sa môžeme vybrať na zber po odkvitnutí, keď sú listy už dobre vyrastené a zameriame sa na zber listov koncom mája až začiatkom júna. Obe nazbierané a dobre usušené drogy si môžeme spolu zmiešať. Ja však chodím zbierať len kvet a to preto, že kvet je účinnejšia čajovina.

A ako z názvu vyplýva, pľúcnik lekársky sa využíva najmä pri ochoreniach spojených s pľúcami. Obsahuje kyselinu kremičitú, triesloviny, sliz, saponiny, vitamín C a minerálne látky. Kombinácia trieslovín (dezinfekčný a protizápalový účinok), sliz (ukľudňujúci účinok) a saponíny (odkašliavanie). Okrem toho vysoký obsah stopových prvkov priaznivo pôsobí na činnosť žliaz s vnútornou sekréciou.

Čajovina z pľúcnika lekárskeho sa môže používať aj ako droga samotná, no na zvýšenie účinku je drogu lepšie miešať s bylinkami s rovnakými účinkami. Ľudia s vysokou sedimentáciou by pľúcnik nemali piť dlhodobo a najlepšie len v čajovej zmesi.

Bylinková čajová zmes : pľúcnik lekársky, skorocel kopijovitý, praslička, podbeľ, fenikel.

Bylinková čajová zmes na pľúcne choroby (podľa Dionýza Dugasa):

Kvet a list pľúcnika, kvet divozelu, vňať fialky, vňať prvosienky, vňať prasličky, list skorocelu a vňať stavikrvu.

2PL zmesi zalejeme ½ lit. vriacej vody necháme prikryté 15 minút. Precedíme a pijeme 3 x denne po 1/3.

Pľúcnik lekársky môžeme využiť aj na vonkajšie použitie ako silný výluh na omývanie hnisavých rán a bolestivých hemoroidov. Na výluh použijeme 4 PL do ½ litra vriacej vody a lúhujeme 25- 30 minút. Zlejeme a používame letný alebo studený výluh.

Angličania využívajú s obľubou pľúcnik lekársky aj ako základ jarných zeleninových šalátov a jarných bylinkových polievok. Možno by sa oplatilo vyskúšať taký jarný kvietkovo-zeleninový šalátik, nemyslíte ?

Na záver chcem upozorniť na skutočnosť, že pľúcnik lekársky mierne zvyšuje zrážanlivosť krvi, preto ľudia s vysokou sedimentáciou by pľúcnik nemali piť dlhodobo a najlepšie len v čajovej zmesi.

IMG_20170501_131939

Pekný zvyšok týždňa,

Jarka

0 komentárov k “Pľúcnik lekársky ~ Pulmonaria officinalisPridajte vlastný →

Pridaj komentár