Fialka voňavá ~ Viola odorata

Všetci dobre poznáme túto drobnú jarnú kvetinku, ktorá má čas zberu práve na začiatku jari.

FIALKA VOŇAVÁ, ktorá je symbolom pre prirodzenosť, eleganciu a skromnosť.

Je znakom vernosti a lásky.

Fialky sú nádherné, ktoré neskutočne príťažlivo a omamne voňajú (teda aspoň mne) a sú liečivé úplne celé. Čo znamená, že na liečbu môžeme použiť ako kvietky, neskôr keď kvety odkvitnú, zbierame aj listy a na jeseň môžeme zbierať aj koreň. Využijeme ich na prípravu rôznych tinktúr, mastičiek, kozmetických olejčekov a vychutnáme si ich aj v lahodnom čaji, či ich môžeme použiť v kuchyni na ozdobu jedál a koláčikov. Stačí nám nazbierať ich nadzemnú časť a to kvet a list, ktorý sušíme, macerujeme a ďalej spracúvame.

Nájdete ich rásť na lúkach, na rumoviskách…má však rada polotienisté až tienisté miesta, ale v mnohých prípadoch ju nájdete na slnečných lúkach, ktoré ale musia byť dostatočne vlhké. To preto, že  fialka má rada vlhkú pôdu, ktorá je  dobre priepustná a humózna.

Obsahové látky: saponíny, flavonoidy – rutín, kvercetín, rutozid, triesloviny,sliz, karotenoidy, alkaloid violín, vonnú silicu, kyselinu salicylovú…

Vlastnosti: diuretikum, metabolikum, antireumatikum, antisklerotikum, antikapilarotikum…

Zber: skoro na jar zbierame drobné kvietky. A nie je pravda, že sa musia zbierať len tmavofialové kvietky. Liečivú silu v sebe majú aj biele fialky. No, a keď kvietky odkvitnú prichádzajú na rad listy. počas kvitnutia sú listy fialiek veľmi malé, ale po odkvitnutí  liečivá sila prechádza do listov a listy zväčšia svoju veľkosť. Môžeme ich trhať a použiť presne na tie isté účely ako kvietky. A na konci jesene si môžete vykopať aj koreň, samozrejme tak aby do budúcej sezóny nejaké fialky ešte zostali.

Sušenie: fialky po zbere hneď dávame sušiť a keďže nie je úplne ideálne počasie, pomáhame si umelým teplom. Dávame však pozor aby teplota neprekročila 35oC. List sušíme voľne rozložený a tak isto si môžeme pomôcť umelým teplom s rovnakou max.teplotou. Ak sa rozhodnete nazbierať aj koreň, tak je potrebné ho riadne vyumývať a nakrájať na menšie kúsky. Koreň sušíme za pomoci umelého tepla kde teplota nesmie prekročiť 45oC.

Uskladnenie: fialkové kvietky po sušení treba uložiť do tmavej nádoby, pretože veľmi rýchlo degradujú – strácajú svoju farbu. Ich trvanlivosť je kratšia ako pri iných bylinkách. Pri správnom uskladnení je ich trvanlivosť 6-8 mesiacov. Potom strácajú svoju liečivú silu. Ak ste si nazbierali kvietky aj listy po usušení si ich môžete uskladniť spolu. Ja si ich však držím oddelene, nakoľko a to práve kvôli trvanlivosti kvietkov.

Použitie:  Jej využitie je od pradávna hlavne v kozmetike. Pri výrobe parfumov nesmie chýbať fialka, avšak jej najdôležitejšou úlohou je liečivá sila.

Fialky môžeme využiť pri liečbe silného kašľa, pri rozpúšťaní hlienov a na upokojenie dýchacích orgánov. Okrem toho tento fialový kvietok čistí krv a je skvelý v boji s migrénou.

Použite fialky pri liečbe rôznych kožných ochorení. Nielen zvonku v podobe tinktúr, olejov a mastičiek ale vyskúšajte ju aj zvnútra ako odvar v podobe čaju. Vylieči ekzém, všetky kožné problémy, ale aj popáleniny a rany v podobe prírodnej pleťovej vody.

Flavonoidy prispievajú k lepšiemu vylučovaniu odpadových látok z tela prostredníctvom obličiek a preto sa fialka používa aj pri liečbe kožných, reumatických chorôb.

Rutín zase pomáha spomaľovať odbúravanie adrenalínu a uľahčuje lepšie zúžitkovať vápnik v kostiach, čo je nápomocné pri rôznych alergických reakciách.

!!! Nie je však vhodné prekračovať denné dávky. A ani užívanie počas tehotenstva a kojenia sa neodporúča !!!

Z fialiek si môžete pripraviť: čaj – čajovú zmes, tinktúru, olej, masť, kvetovú vodu, sirup, kvety sú jedlé a vhodné na spravovanie v potravinárstve – ozdoba cukrárenských výrobkov – kandizované kvety.

♥ Olej z fialiek 

Vyrobiť si vlastný olej z fialiek nie je náročný. Je veľmi ľahký na prípravu, takže to zvládne naozaj každý 🙂 Vyberte sa počas krásnych jarných dní na prechádzku, ktorú spojíte práve so zbieraním fialiek.

Fialky si po zbere doma jemne zavädnúť (môžeme použiť aj umelé teplo  a to pri 30º C). Zavädnuté kvietky pomliaždime v mažiari a nasypeme do zaváracieho pohára  v pomere 1:3 a zalejeme olivovým (hroznovým, mandľovým – vyberte si olej, ktorý je pre vašu pleť ten najlepší) olejom, ktorý sme si vopred zohriali max. na 35oC. Necháme macerovať cca 2-3 týždne na tmavom mieste. Olej zlejeme, fialky vyžmýkame a následne naplníme do pripravených fľaštičiek (fialky po macerácii musia byť bez farby). Používame pri spomínaných kožných problémoch, na ošetrenie pleti, na odličovanie. Ale aj pri migrénach, potierajú sa sluchy a hlava. Vhodný je aj na spálenú pokožku.

♥ Mastička z fialiek a kokosového oleja 

Pripravíme si nazbierané zavädnuté fialky a kokosový olej, ktorý rozpustíme v miske vo vodnom kúpeli. Pridáme fialky v pomere 1:3 a zohrievame pri miernom ohni. (Nesmie vrieť!!!) Odstavíme a necháme vychladnúť. Na druhý deň tento postup zopakujeme. Potom opäť kokosový olej s fialkami zohrejeme a zlejeme do pripravených nádobiek.

Ja ho používam ako pleťový krém na ošetrenie červených fľakov na pokožke, krásne vonia kokosom.  Krémik – mastičku môžete kombinovať s čistením pleti a to  odvarom z fialiek a nechtíka. Vrele odporúčam vyskúšať, ak máte problémy s pleťou  🙂

 

Ešte pripomienka – v prípade, že ste si nazbierali aj spomínaný koreň, určite viete, že si musíte dávať pozor na jeho užívanie a neprekračovať  dávkovanie. Pri prekročení dávky, konzumácia koreňa vyvoláva zvracanie.

Trošku bylinkovej mágie na záver : fialka sa už v minulosti spájala s láskou – čomu nasvedčujú listy v tvare srdca, ktorý ochraňoval pred zlom ako takým. Venček upletený z fialiek a zavesený nad posteľou, prinášal tomu čo v posteli spal pokojný spánok  a  pokoj.

 Začína nám nová bylinková sezóna a fialky sú medzi prvými zbieranými fialkami,

tak nepremeškajte ich zber.

Ak si nestíhate nazbierať fialky a vyrobiť si skvelý fialkový olejček, nezúfajte. V našej ponuke alchemylkových výrobkov je aj FIALKOVÝ OLEJČEK a FIALKOVÁ MASTIČKA.

Objednať si ich môžete prostredníctvom správy. jarka.alchemylka@gmail.com

  Celý sortiment máme usporiadaný v Katalógu výrobkov, kde pri každom výrobku je foto a popis. Katalóg posielam na e-mail,  na požiadanie. (stačí napísať)

                                           Voňavé zbieranie želám

                                                                                         Jarka ♥

0 komentárov k “Fialka voňavá ~ Viola odorataPridajte vlastný →

Pridaj komentár