Prvosienka jarná ∼ Primula veris

O prvosienke sa hovorí, že odomyká zem po zime.  

Žlto-kvetá rastlinka rastie na lúkach, ale aj v lesoch, ktoré sú presvetlené slnkom. Začína kvitnúť už v marci a darí sa jej to až do mája. Zbierajú sa kvietky a koreň. Kvietky zbierame na jar, no musím podotknúť, že s nimi treba zaobchádzať veľmi opatrne, pretože pri zlom manipulovaní a nevhodnom sušení kvet hnedne a tým sa stáva nepoužiteľný. Po opatrnom zbere kvetu ju sušíme  v tieni, naukladanú v tenkej vrstve. Môžeme využiť variantu sušenia umelým teplom, v  rovnako tenučkej vrstve pri teplote 35 ºC. Koreň je vhodné zbierať v októbri, ktorý sušíme umelým teplom pri teplote 40 ºC.

Prvosienka je bohatá na liečivé látky: triterpénové saponíny v kvetoch 2% a v koreňoch 10%, glykozidy, primverín, primulaverín, silice, sacharidy, flavonoidy, kyselina askorbová a kremičitá.

Vlastnosti: expektorans, diuretikum, sekretolytikum

Vďaka saponínom prvosienka  pomáha riediť hlieny a tým napomáha pri liečbe horných dýchacích ciest a uľahčuje vykašliavanie. Je protizápalová. Pomáha pri zápalových procesoch horných dýchacích ciest. Tak isto zmierňuje bolesť dýchacích ciest.  Je mierne močopudná, preto sa využíva aj pri liečbe reumatizmu. A účinná je aj pri migrénach.

 Čaj proti astme 

Z kvetu a koreňa prvosienky, listov podbeľa  a ľanových semiačok  (v rovnakom pomere) si vytvoríme čajovú zmes. Podávame 3 čajové lyžičky zmesi na jeden 2,5 dcl hrnček, 3x denne. 

 Čaj na zápal priedušiek

(podľa knihy – Zdravý život s babkinými bylinkami , Dionýz Dugas)

Vytvoríme si zmes, tentokrát z kvetu prvosienky a divozelu+ vedľajších zložiek (list skorocelu, vňať  materinej dúšky, kvet slezu a koreň ibiša). Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody a lúhujeme prikryté 15 min. Uchovávame v termoske a popíjame celý deň. Poslednú dávku podávame pred spaním. Odporúčam osladiť medom a máte zaručene skvelý a liečivý nápoj 🙂

Tak sa už len rozbehnúť do prírody, nazbierať prvosienku, nasušiť ju a ste pripravení na zimu. Ak by na vás liezla c v tomto chladnom období choroba.

Foto: www.pestra-zahradka4.webnode.sk

0 komentárov k “Prvosienka jarná ∼ Primula verisPridajte vlastný →

Pridaj komentár