Podbeľ liečivý ∼ Tussilago farfara

Jarný čas, slniečko a bylinky . Dnes by som vám rada napísala niečo málo o chronicky známej bylinke, ktorou je Podbeľ liečivý ∼ Tussilago farfara

Túto liečivú bylinu pozná každý a pretože už naši predkovia vedeli o jej liečivej sile. V starých herbároch podbeľ nemohol chýbať. A naši predkovia mu minulosti dávali rôzne mená : babuška, podbieľ, podkovka, žlté pierko, podbelie…

Podbeľ je ďalšou jarnou bylinkou, ktorá kvitne v  mesiaci marec, v apríli a niekde na severe ešte neskôr. Jeho zber radíme medzi jarné bylinky. A po dlhej zime, každého poteší pohľad na malé žlté kvietky. Keď podbeľ kvitne je už každému jasné, že už prišla JAR.

Nájdeme ho: Rastie vo voľnej prírode, v priekopách a na poliach a má rád  vlhkejšiu pôdu.

Podbeľ je drobný kvietok na pomerne hrubej stonke, ktorá počas kvitnutia nemá listy. Listy na stonkách podbeľu vyrastajú až po odkvitnutí.

Zber : V marci a apríli zbierame rozkvitnutý KVET bez stonky. A dávame pozor aby boli kvietky pekné žlté. Staré kvietky sa pri sušení menia na páperie. LIST sa zbiera po odkvitnutí a to zhruba v mesiaci máj ∼ júl.

Sušenie: kvety ihneď po zbere rozložíme na sitá a dáme sušiť. Inak hrozí, že sa kvietky zaparia a zčernejú. Prinevhodných podmienkach na sušenie si môžete pomôcť umelým teplom – v sušičke, v rúre. Treba však dávať pozor aby teplota neprekročila 40º C. Listy sušíme rovnako ako kvety. Za rovnakých podmienok môžeme využiť aj umelé teplo.

Uskladnenie: po vysušení podbeľ kvety aj listy môžeme uložiť do skleneného pohára buď samostatne alebo si ich môžeme zmiešať a uložiť spolu. Na svetle list aj kvet bledne a znehodnocuje sa. Pohár so sušenou drogou držíme na tmavom mieste.

Obsahové látky: KVETY obsahujú flavonoidy, žlté farbivo – xantofyl, malé množstvo silice. Ale najdôležitejšie je, že obsahujú SLIZ, horčiny a triesloviny. Aj v LISTOCH sa nachádza sliz, horčiny, kyseliny – jablčná, citrónová, vinna. Okrem toho aj inulín, parafíny, sacharidy. Z minerálov sú zastúpené – draslík a zinok. Kvety aj listy obsahujú totiž pyrolizidínové alkaloidy označované ako necidy : senecionín, tusilagín, serkinkín.

Využitie podbeľu liečivého:

Podbeľ obsahuje sliz, ktorý pomáha naniesť a vytvárať na sliznici dýchacích ciest povlak, čím dochádza k ukľudneniu podráždených slizníc dýchacích ciest a tým aj zmierneniu dráždivého alebo suchého kašľa.

!!! Ale vzhľadom na skutočnosť, že kvety aj listy obsahujú totiž pyrolizidínové alkaloidy označované ako necidy, ktoré obsahujú listy aj kvety. Lekári neodporúčajú užívať túto drogu vnútorné, nakoľko predstavuje veľké  riziko poškodenia pečene až na vyvolanie rakoviny toto orgánu.1 A keď už chcete užívať túto bylinku vnútorne, je dobré obmedziť jej používanie na veľmi malé množstvo a to len s spoločnosti iných bylín.

Omnoho výraznejšie je jeho využitie ako protizápalový obklad pri artritíde a zápale žíl ako obklad pri zle hojacich sa ranách. čerstvé listy si môžeme prikladať pri svalových bolestiach a na opuchoch.

Podbeľ je naozaj vhodný na vonkajšie použitie ako dermatologický prostriedok na ošetrenie podráždene pokožky, pri vyrážkach,  pri zápaloch na pokožke alebo pri zvýšenej tvorbe mazu.

A tu je jednoduchý recept na jeho využitie ako obklad:

Použijete 10-15 g drogy na 400ml vody. Výluh na obklady používame izbovej teploty.

Prajem krásne jarné dni

Jarka  ♥

  1. Zdroj: Fytoterapia z pera lekára – Karol Mika, str. 355

Foto: @slakur

Cieľom tohto blogu je v prvom rade poskytovať informácie o liečivých bylinkách, povzbudiť vás pri bylinkovej terapii. Ale nenesiem žiadnu zodpovednosť za vaše prípadné úspechy či neúspechy.

2 komentáre k “Podbeľ liečivý ∼ Tussilago farfaraPridajte vlastný →

Pridaj komentár