Zádušník brečtanovitý ~ Glechoma hederacea

Nízka nenápadná bylinka s príjemnou vôňou. Je to plazivá rastlinka, ktorá sa snaží v období kvitnutia vytŕčať z trávnatého porastu. Jej odhodlanosť k rastu je priam obdivuhodná, pretože jej vztýčená stonka s kvietkami miestami dosahuje až 30 cm. Kvietky s tvarom papuľky sú krásnej fialovo-ružovej farby. Listy sú okrúhle a na okrajoch vrúbkované.

Kvitne od apríla až do júla. Nájdete ju na všetkých lúkach, na okrajoch lesov, v okolí kríkov. Vyskytuje sa od nížin až po hory. Zbierame celú vňať, ale aj list po odkvitnutí keď je list už dostatočne veľký. Po zbere sa snažíme bylinku čo najrýchlejšie usušiť. Sušíme v tenkej vrstve v dobre vetranej miestnosti.

Tak ako som už písala, bylinka veľmi príjemne vonia a tak je jej využitie v mnohých prípadoch aj ako korenina do omáčok, šalátov či polievok. Dokonca je možné ju tepelne upraviť ako špenát.

No jej existencia a využitie je aj na liečebné využitie. Zádušník má odvodené meno od liečby zádušnosti – teda astmy. Okrem toho je nápomocný pri liečbe kašľa, ale aj pri všetkých chorobách spojených s dýchacími cestami. Moja mama ho pije proti dýchavičnosti.

Zádušník môžeme využiť aj pri problémoch s močovými cestami a pri liečbe akýchkoľvek kameňoch : obličkových, žlčových. Uvádza sa, že pri dlhodobom pití zádušníkového čaju je možné tieto kamene rozpustiť. (Dionýz Dugas Zdravý život s babkinými bylinkami).

Jeho vysoké množstvo vitamínov predurčuje aj k využitiu pri avitaminóze. Čaj zo zádušníka má posilňujúce účinky. Má proti zápalové a sťahujúce účinky a preto ho použijeme aj pri hnačkových ochoreniach.

S využitím zádušníka sme ešte neskončili a keď si z neho uvaríte silný čaj s dvojnásobnou dávkou drogy, môžete ho použiť ako obklad na rôzne problémy s kožou a pokožkou. Dokonca aj na ošetrenie modrín.

A ešte vám pridám recept na čajovú zmes podľa knihy : Dionýza Dugasa „Zdravý život s babkinými bylinkami“.
Močopudná čajová zmes : vňať zádušníka, zlatobyle, list brezy, vňať vresu, vňať prasličky, stavikrvu, bazalky a pýru.
2PL zaliať ½ vriacou vodou. Lúhovať 15 min prikryté. Precediť a piť 3x denne po 1/3 z celého množstva pol hod. po jedle.

Pripravujem článok aj o Veronike lekárskej, tak nás nezabudnite sledovať.

Jarka

Pridaj komentár