Zádušník brečtanovitý ~ Glechoma hederacea

Nízka nenápadná bylinka s príjemnou vôňou. Je to plazivá rastlinka, ktorá sa snaží v období kvitnutia vytŕčať z trávnatého porastu. Jej odhodlanosť k rastu je priam obdivuhodná, pretože jej vztýčená stonka s kvietkami miestami dosahuje až 30 cm. Kvietky s tvarom papuľky sú krásnej fialovo-ružovej farby. Listy sú okrúhle a na okrajoch vrúbkované.

Zber: Kvitne od apríla až do júla. Nájdete ju na všetkých lúkach, na okrajoch lesov, v okolí kríkov. Vyskytuje sa od nížin až po hory. Zbierame celú kvitnúcu  vňať, ale aj list po odkvitnutí keď je list už dostatočne veľký.

Sušenie : Po zbere sa snažíme bylinku čo najrýchlejšie usušiť. Sušíme v tenkej vrstve v dobre vetranej miestnosti. Bylinka je citlivá na zaparenie a pri nevhodnej manipulácii, černie.

Uskladnenie: Po usušení stačí uložiť do tesniacej nádoby a uložiť na tmavé miesto.

Obsahové látky: najdôležitejší je obsah trieslovín cca 7%, živica, cholín, saponín, horčiny, organické kyseliny a draselné soli. 1

Vlastnosti: adstringens, antidiarotikum, stomachikum, expektorans, diuretikum, metabolikum, tonikum…

Použitie: Tak ako som už písala, bylinka veľmi príjemne vonia a tak je jej využitie v mnohých prípadoch aj ako korenina do omáčok, šalátov či polievok. Dokonca je možné ju tepelne upraviť ako špenát, ale najlepšie je ju konzumovať surovú – čerstvú.

No jej existencia a využitie je aj na liečebné využitie. Zádušník má odvodené meno od liečby zádušnosti – teda astmy. Okrem toho je nápomocný pri liečbe kašľa, ale aj pri všetkých chorobách spojených s dýchacími cestami. Veľmi pozitívne pôsobí na sliznice, preto je využívaná aj pri zápalových procesoch dýchacích ciest, ale aj pri zápaloch v tráviacom trakte a močových cestách.

Zádušník môžeme využiť v spojení s močovými cestami a to pri liečbe obličkových kameňoch. V mnohých tituloch sa uvádza, že je účinný aj pri liečbe akýchkoľvek kameňoch – teda aj žlčových. Uvádza sa, že pri dlhodobom pití zádušníkového čaju je možné tieto kamene rozpustiť. (Dionýz Dugas Zdravý život s babkinými bylinkami).

Jeho vysoké množstvo vitamínov predurčuje aj k využitiu pri avitaminóze. Čaj zo zádušníka má posilňujúce účinky.

Má proti zápalové a sťahujúce účinky a preto ho použijeme aj pri hnačkových ochoreniach za čo môžeme ďakovať vysokému obsahu trieslovín.

Obsiahnuté horčiny a silice priaznivo pôsobia na tvorbu žalúdočných štiav a tým k celkovému dobrému tráveniu. Rovnako dobre pomôže aj pri nechutenstve.

S využitím zádušníka sme ešte neskončili a keď si z neho uvaríte silný čaj s dvojnásobnou dávkou drogy, môžete ho použiť ako obklad na rôzne problémy s kožou a pokožkou. Dokonca aj na ošetrenie modrín.

Zádušník brečtanovitý môžete využiť na výrobu:

• Tinktúry

• Sirupu – varený, ale aj za studena vyrábaný

• Sušenej drogy / miešaná čajová zmes

RECEPT:

Zádušníkové mlieko: 2PL sušenej drogy zádušníka  priveďte k varu v 0,5 litra mlieka. Odstavte a a nechajte lúhovať 20 minút. Potom sceďte a oslaďte medom. Tento nápoj pite pred spaním. Uľahčuje priebeh astmy a tlmí dráždivý kašeľ. 3

A ešte vám pridám recept na čajovú zmes podľa knihy : 2
Močopudná čajová zmes : vňať zádušníka, zlatobyle, list brezy, vňať vresu, vňať prasličky, stavikrvu, bazalky a pýru.
2PL zaliať ½ vriacou vodou. Lúhovať 15 min prikryté. Precediť a piť 3x denne po 1/3 z celého množstva pol hod. po jedle.

Pripravujem článok aj o Veronike lekárskej, tak nás nezabudnite sledovať.

Jarka

Zdroje:

1. Karol Mika, Fytoterapia z pera lekára

2. Dionýza Dugasa, Zdravý život s babkinými bylinkami

3.Minika Golasovská, Bylinková terapia

1 komentár k “Zádušník brečtanovitý ~ Glechoma hederaceaPridajte vlastný →

  1. Spätné upozornenie: Zber byliniek : máj – Alchemylka

Pridaj komentár