Veronika lekárska ~ Veronica officinalis

Veronika lekárska je trvalka, ktorá rastie hojne na lúkach, v krovinách, svetlých lesoch najmä na ich okrajoch a to od nížin až po hory. Jej jemnulinko fialkové až ružovkasté kvietočky rastú na stonkách vysokých až 40 cm. Listy sú podlhovasté s vrúbkovaným okrajom. Kvitne od konca apríla v tých teplejších krajoch až do októbra. Svojou krásou a rastom dokáže pokryť veľké plochy.

Preto máte spústu času na zber. Zbierame celú rozkvitnutú vňať. Dávame pritom pozor aby sme nevytrhli korene, čo by bola veľká škoda. Najlepšie je odstrihávať ju v trsoch. Sušíme ako každú inú bylinku. Snažíme sa aby nebola veľmi na hrubo uložená, čím tenšia vrstva tým skôr sa bylinka usuší a bez obracania lebo je veľmi krehká a pri drsnej manipulácii jej odpadávajú kvety. Po usušení je nutnosť uskladňovať v dobre tesniacich pohároch.

Veronika je ďalšou bylinkou, ktorá je určená na liečbu močových ciest. Je silne močopudná. Je teda predurčená na liečbu zápalov močového mechúra, močových ciest, ale aj na liečbu dny.

Pomôže vám aj pri kašli a potrebe odkašľať si. Pri opakovaných zápaloch priedušiek je potrebné piť 2-3x čaj počas dňa – 1ČL na 200 ml vriacej vody. Je účinná aj pri liečbe tuberkulózy.

Používa sa aj na podporu do jedla. Je protizápalová, má protikŕčové účinky, je antioxidantom, čistí krv a podporuje tvorbu krvi, používa sa aj ako prvá pomoc pri bolestiach hlavy. Dokonca má svoje využitie aj pri boji s plesňami.

Zvonku sa využíva aj na obklady pri problémovej pokožke : ekzémy, vyrážky, spáleniny od slnka.

IMG_20170501_142336

Veronika lekárska je skvelá bylinka a pitie čaju z nej vám nespôsobí žiadne vedľajšie účinky preto ju môžete piť aj dlhodobo. Je vhodná na čaj ako z bylinky samostatne, ale aj ako súčasť rôznych bylinných zmesí.

Jarka

0 komentárov k “Veronika lekárska ~ Veronica officinalisPridajte vlastný →

Pridaj komentár