Púpava lekárska – Taraxacum Officinale alebo ako využiť tieto krásne žlté slniečka

V marci sa tlačia zo zeme aj listy púpavy. A to je pre mňa signál, že sa blíži jar. Krásne jarné sýtožlté slniečka len tak ledabolo porozhadzované po lúke 🙂

Ale poďme pekne po poriadku. PÚPAVA LEKÁRSKA je trváca rastlina a je celá jedlá. Od koreňa až po kvety. Púpava, teda jej zelená časť vyrastá z kolovitého koreňa. Listová ružica je základom pre celú zelenú časť, z ktorej vyrastajú duté stonky so žltými kvetmi. Po dozretí kvetu sa mení na jemné páperie – padáčiky, na koci ktorého je semienko. Vietor vtáčiky alebo aj akýkoľvek kontakt, pomáha šíriť púpavové semienka do svojho okolia. Listy sú tmavo zelené podlhovasté a výrazne krojené po celom obvode. Po odtrhnutí zo stonky vyteká mlieko, ktoré má výrazne horkú chuť.  Púpavu nájdeme úplne všade – na severe aj na juhu, v lese, na lúke, v záhrade či na poliach …proste rastie všade.

Zber a sušenie: Skoro na jar, keď je ešte vlastne zima a neskoro na jeseň keď už sa blíži zima sa vykopáva koreň, ktorý sa dobre umyje a pokrája na menšie kúsky a dá sušiť. Pomáhame si umelým teplom, kde teplota nesmie prekročiť 45oC. Koreň však môžeme hneď za čerstva použiť na výrobu tinktúry.

Začiatkom jari, keď sa príroda prebúdza, začína rásť aj púpava. Najprv listy a tie môžeme hneď zbierať a pridávať do šalátov. Niekto ich aj súší a potom pridáva do čajových zmesí. Postupne počas jari začína púpava nahadzovať puky a začína kvitnúť.  Zbierame kvety aj puky, ktoré sa nesušia. Skôr sa využívajú za čerstva alebo na výrobu rôznych sirupov…(na konci článku nájdete recepty).

Obsahové látky:

KOREŇ: horčiny, taraxasterol, sacharidy – fruktózan inulín, organické kyseliny, aminokyseliny, steroly, triesloviny, silice, minerálne látky…

LIST: horčiny, saponíny, fytosteroly, sliz, inozit, triesloviny, živicu, silice, kyseliny askorbovú a kremičitú

KVET: flavonoidy, xantín, karotenoidy, …

 

Vlastnosti: amarum, stomachikum, diuretikum, matabolikum, antidiabetikum

Použitie: Listami môžeme ozvláštniť napr. jarné šaláty. Mladunké listy púpavy nie sú veľmi chutné, ale za to zdravé. Pomáhajú pri trávení, zaháňajú únavu a dodajú vášmu telu potrebné vitamíny. V tomto období je taktiež vhodný zber koreňa púpavy na čaj. 

Púpava je vhodná pri liečbe žlčníka i pri rôznych žalúdočných problémoch. Podporuje tvorbu žalúdočných štiav a tým aj chuť do jedla a lepšie trávenie. Takisto pomáha k tvorbe žlče, pomáha pri problémoch s pečeňou. Je močopudná a preto sa využíva aj pri liečbe močových ciest a obličiek.  Vďaka inozitu napomáha k odstraňovaniu cukru v krvi a lepšiemu pôsobeniu unulínu. Hovorí sa jej aj čistiaca bylina.

Moja prastarká mi vždy vravievala, že je to pre mňa veľmi dobrá bylinka. Bola som chudokrvná a tak mi z neho varila čaj každý deň. V knihe Zdravý život s babkinými bylinkami od Dionýza Dugasa sa tiež opisuje ako všeliek, či je to spomínaný tráviaci trakt alebo čistenie a podpora krvotvorby, jej vlastnosti tu ani z ďaleka nekončia. Spomeniem len niektoré : znižuje krvný tlak, je to veľká pomoc pre reumatikov a mnoho iných. Najlepšie na to je to, že púpavu môžete piť dlhodobou bez vedľajších účinkov. List a kvet môžete využiť ako pestrý doplnok stravy, môžete si z nich uvariť čaj.  Z kvetov si môžete uvariť púpavový med alebo skvelý svieži jarný nápoj.

Koreň je vhodný na prípravu tinktúry s následným využitím ako prírodný liek.

RECEPT:

Je priam úžasný pohľad na lúku plnú žltých hlavičiek. Niektorí púpavu nazývajú burinou ale len preto, že im kazí dokonalý trávnik pred domom. No, ja pevne verím, že mnohí z nás už poznajú a vedia doceniť túto žltú krásku . Okrem toho, že poteší vaše oko, celá púpava vám pomôže od rôznych neduhov a chorôb.

Minulý mesiac sme už písali o tejto zázračnej bylinke, ale sľúbili sme vám článok aj o využití  jej kvetu. A aj preto, že si  z neho môžeme uvariť púpavový med.
Na uvarenie medu z púpavy je neskutočne veľa receptov. Ja som tohto roku vyskúšala kombináciu starého receptu s novým a musím povedať, že sa podaril. Chutí úžasne !!!

Púpavový med :
(Je z časti z knihy
Laskominy od Denisy Bartošovej)

Vždy som med varila len s obyčajným bielym kryštálovým cukrom, no tohto roku som ho zamenila za zdravší ,hnedý trstinový a poviem vám …výsledok je perfektný 🙂
Takže budete potrebovať cca 300 ks nazbieraných žltučkých hlavičiek púpavy, ktoré zalejete prevarenou a vychladenou vodou v objeme 1 litra. Necháte macerovať 48 hodín. Potom masu precedíte cez sitko a pridáte 1 ks celého citróna aj s kôrou (samozrejme v biokvalite). Nakoniec pridáte spomínaný 1 kg trstinového cukru a varíte na miernom ohni dlho, dlho, dlho….dĺžka varenia = hustota 🙂 Ja som ho varila cca 2 hodiny.

PÚPAVOVÝ CUKOR – recept

Je to úplne jednoduché a úžasné je na tom to, že kvety púpavy môžeš zameniť za hocijaký iný jedlý kvet a vyrobiť si tak rôzne kvetinové cukry 

Ja som si už urobila aj orgovánový

Postup:

Z nazbieraných kvetov púpavy otrháš žlté okvetné lístky a vložíš ich do mixéra spolu s kr.cukrom v pomere 2:1

Dobre rozmixuj na vlhkú kašu, ktorú rozložíš na papier na pečenie a dáš piecť do rúry na 20-25 minút pri teplote 150°C (nezabudni sledovať, každá rúra pečie inak)

Potom vyber z rúry a nechaj úplne vychladnúť. Stvrdnutú masu opäť vlož do mixéra a rozmixuj na jemný prášok.

A máš hotovo – púpavový cukor pripravený na použitie 

Cukor môžeš použiť do sladkých jedál, ale aj osladiť čaj, mlieko, raňajkové kaše alebo jogurt 

….no proste všade tam, kde sa ti to bude hodiť 

A ešte jedna rada:

Takýto istý postup použiješ ak si chceš urobiť KVETOVÚ SOĽ…len zameníš cukor za soľ.

Nezabudni vyskúšať tento osviežujúci nápoj z jarných kvetov

pripraviť si môžeš z akýchkoľvek jarných jedlých bylina a kvetov,  ktoré sú okolo vás.

Ja som si dnes nazbierala tieto bylinky:

Mladé lístky černice

Kvety jablone

Mladé výhonky žihľavy

Kvety púpavy

Kvitnúcu vňať zádušníka

Kvety čerešne

List skorocelu

Za každým môže byť nápoj iný/originálny

… podľa toho čo rastie v záhrade

Nazbierané bylinky len vložíte do vody a necháte cca 2 hodiny lúhovať… môžete ochutiť medom , citrónom, pomarančom alebo aj ničím.

Tak si užite jarné bylinky a kvety úplne na plno

                                                                                     NA ZDRAVIE

                                                                                             Jarka ♥

 

0 komentárov k “Púpava lekárska – Taraxacum Officinale alebo ako využiť tieto krásne žlté slniečkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár