Nádchovník alebo oficiálne KOLEUS AMBOINICKÝ – Cileus Amboinicus -jedna skvelá bytová liečivka

Izbová rastlina menom NÁDCHOVNÍK, ktorú už väčšina z vás určite doma pestuje.
Tak túto izbovú rastlinu si dnes predstavíme ako bylinku. Je nie len pekná, dekoratívna, ale aj veľmi liečivá.  Okrem toho, že ju mnohí poznáte pod menom nádchovník, má aj iné mená ako napríklad: kubánske oregano, španielsky tymián, mexický eukalyptus…
Tieto názvy nám naznačujú, že ho môžeme nájsť asi na každom kontinente. Ale jeho pôvodným domovom  je Južná a Východná Afrika, odkiaľ sa rozšíril najskôr do Indie a neskôr do Európy. Konkrétne ju obchodníci doviezli do Španielska (preto názov španielsky tymián) a zo Španielska bol nádchovník prevezený až do Ameriky.
Vo svojom pôvodnom domove rástol (rastie) ako krík v exteriéry, kdežto u nás si ho musíme pestovať ako izbovú rastlinu, ktorú síce môžete „letniť“ (dať v kvetináči vonku  alebo zasadiť priamo do záhonu – ale  na jeseň nádchovník musíte zobrať dnu).
Názov druhu amboinický  sa vzťahuje na ostrov AMBON  v Indonézii, kde ho zrejme objavil a opísal
João de Loureiro1
 
Opis rastliny : Dokáže dorásť až od 40 cm, pričom jeho dlhé výhonky môžu dosahovať až 1 m. 
Listy sú dužinaté a pokryté chĺpkami. Pri dotyku sa z listov šíri zmes silíc s vôňou medovky – eukalyptusu – mäty. Listy majú okrúhly tvar so zúbkovaným okrajom.
 
Pestovanie: Táto bylina je vždy zelená a  najčastejšie je pestovaná v byte, tak ako som už písala na začiatku článku. Tak zopakujem – v letných mesiacoch ho môžete  kľudne dať aj von (priamo do záhonu, v kvetináči na balkón, terasu…)
Pri pestovaní nesmieme  opomenúť, že : nádchovník má rád slniečko, ale vydrží aj v polotieni.
Najvhodnejšia je pre neho priepustná pôda a pretože neznáša premokrenie. Skoro na jar si nádchovníky presádzam, lebo aby bohato rástli potrebujú nové živiny, ktoré v novom substráte majú. Môžete aj hnojiť, ale hnojivo vyberajte veľmi starostlivo ak nádchovník používate aj ako liečivú rastlinu. Ja zvyknem prihnojovať výluhom zo žihľavy (recept bude k dispozícii neskôr).
 
Zber:   Využívame a teda zber sa robí – zbierajú sa najmä listy (resp.celá vňať).  Ale je použiteľný aj  koreň a to na  výrobu tinktúry. Zbierajte listy alebo strihajte celé stonky, keď je váš nádchovník aspoň dvojročný a je dostatočne rozrastený. Zostrihajte nádchovník tak aby vám na materskej rastline zostali aspoň 3 stonky o dĺžke minimálne 15 cm. Ak nádchovník veľmi zostriháte alebo často zostrihávate, môže sa stať, že sa natoľko vyčerpá, že nebude mať sílu opakovane vyrásť a uhynie. A ešte treba dávať pozor pri zálievke, nemá rád premokrenie.
 
Obsahové látky : Vitamíny – A, B6, C, E, ale aj stopové prvky (Fe, Ca, Na, K…) A z kyselín spomeniem : kyselinu pantotenovú.
 
 
Použitie: Jeho liečivá sila sa využíva najmä pri  ochoreniach spojených s dýchacími cestami, veľmi účinný je pri respiračných chorobách.
Využíva sa aj v ústnej  dutine na ošetrovanie – áft (ústne afty), drobných raniek… a to vo forme tinktúry
Kožné choroby (lupiny, popáleniny, alergie, uštipnutie…)
Tráviace problémy (hnačka, zápcha, zlé trávenie…)
Bolesti – svalov, hlavy
 
Nádchovník je antibakteriálny a antimykotický, dokonca boli zaznamenané aj antivírusové účinky
 
Z tejto liečivej rastliny si môžete pripraviť výrobky:
 
ČAJ  – čerstvá vňať nádchovníka, využívaná najmä na prípravu čaju pri chrípkových ochoreniach alebo pri ochoreniach dýchacích ciest, pri nádche. Chcem len pripomenúť, že nádchovník na  sušenie nie je vhodný, nakoľko sa suší veľmi dlho a dlhým sušením vyprchajú silice obsiahnuté v listoch!!!
 
TINKTÚRA – použite biely alkohol min 40% – vhodná na vnútorné tak aj na vonkajšie použitie.
 
MASŤ – OLEJ – využitie v aromaterapii, pri bolestiach hlavy, pri nádche (boľavý nos), relax, masáže, problematická pleť, každodenné použitie ako denný pleťový krém alebo olejová emulzia po sprchovaní, upchatý nos, zlé dýchanie.
 
SIRUP – výroba metódou za studena (prekladáme cukor s posekanými listami nádchovníka)
Výroba metódou varenia – vhodný na použitie ako neriedený sirup pri problémoch alebo ako sladidlo do bylinkových čajov v chrípkovom období ako prevencia. Môžete si vyrobiť sirup za studena, ktorý sa pripravuje prekladaním posekaných listov nádchovníka a cukru alebo medu.
 
ŠŤAVA – z čerstvého listu vhodná na ošetrenie drobných rán, popálenín, boľavého nosa, kožných chorôb, upchatý nos, zlé dýchanie.
 
ČERSTVÉ LISTY (celá vňať) – používame aj na naparovanie alebo aj na ošetrenie problematickej pleti (výluh, masť, olej…)
 
NOSNÉ KVAPKY / SPREJ – pomáha pri upchanom nose, pri nádche a prechladnutí a chrípke.
Na sušenie nie je vhodný, nakoľko sa suší veľmi dlho a dlhým sušením vyprchajú silice obsiahnuté v listoch!!!
 
RECEPT 
VLASOVÁ VODA proti lupinám: na jedno použitie – na 1 liter vody si pripravíme 5-7stredne veľkých lístkov nádchovníka a zalejeme prevarenou vodou. Necháme lúhovať 20-25 min. Použijeme na posledné opláchnutie vlasov a vlasovej pokožky, do ktorej jemne vmasírujeme nádchovníkový výluh. Podľa možnosti vlasy neoplachovať a nechať voľne vyschnúť.
 
Z týchto výrobkov našej stálej ponuke nájdete :  SIRUP – TINKTÚRU – MASTIČKU, ktoré nájdete aj s podrobným popisom v Katalógu výrobkov, ktorý na požiadanie vám pošlem na váš mail.
Stačí mi napísať mail  jarka.alchemylka@gmail.com
  
   Ja vám prajem nech sa darí pri pestovaní nádchovníka. A ak budete mať akékoľvek otázky ohľadom pestovania tejto cudzokrajnej a obľúbenej rastliny.
 
                                                                                     Jarka  ♥
 
 
 

0 komentárov k “Nádchovník alebo oficiálne KOLEUS AMBOINICKÝ – Cileus Amboinicus -jedna skvelá bytová liečivkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár