Ruža šípová ~ Rosa canina

Ruža šípová alebo šípka, je najkrajší krík. Hneď na jar, keď krásne zakvitne jemne ružovo bielymi kvietkami a potom na jeseň, keď z krásnych kvietkov vyrastú nádherne červené šípky. Kríky šípky rastú popri cestách, na okrajoch lesov, na stráňach a neužívaných pastvinách, nevadí jej ani vyššie položené miesto. Veľmi rada má suché prostredie a veľa slnka. Nájdeme ju rásť naozaj skoro všade a to preto, že sa rýchlo rozrastá.

Tento rok bol veľmi bohatý na úrodu šípok. My sme ich už boli nazbierať na sirup a sušenie. Viem, že je ťažké nazbierať väčšie množstvo šípok, lebo kríky šípky majú výrazne pichľavé tŕne. Mala som po zbieraní poriadne poškriabané ruky. Ale aj napriek tomu som sa veľmi tešila obsahu košíka. 🙂 Niečo som nasušila a niečo z nich som použila na uvarenie sirupu.

Vrátim sa ešte k sušeniu šípok. Ja osobne to robím tak, že si každú šípku očistím od prípadnej stopky a pozostatku okvetia. Ešte šípky rozkrojím na polovicu aby sa mi lepšie a čo najrýchlejšie usušili. Treba dávať pozor aby nám šípky pri sušení nezhnedli alebo náhodou nesplesneli, čo sa môže stať dosť rýchlo. Sušiť by sa mali rýchlo a to to umelým teplom najviac však do 60°C. A pri pomalom sušení vám hrozí ako som už písala zaplesnenie a pri dlhom sušení šípky strácajú podstatnú časť vitamínu C. A vitamín C je na šípke najcennejší. Treba ho v plode udržať čo najviac. Po sušení si ich môžete ešte podrviť a potom uložiť do dobre tesniacej nádoby. Takto vám krásne vydržia až do ďalšieho zberu.

A keď už vieme ako sušiť môžeme si napísať čo všetko so šípkami môžete robiť ako ich využiť. Z detstva sa pamätám, že prababka šípky nielen sušila ale aj robila sirup, lekvár, nakladala do pálenky (nejakej dobrej domácej – rožovky). Ja som tohto roku robila len sirup, ktorý je parádny s nádherným odtieňom oranžovej farby. Nie je ho nejaké veľké množstvo, ale aj málo poteší, že? 🙂 Rovnakým dielo rozdelím medzi deti a niečo málo ostane aj doma, aby sme boli všetci spokojní.

Ak by ste si chceli urobiť tento úžasný sirup, recept nájdete na konci článku 🙂

Rada vám napíšem, čo taká šípka všetko obsahuje a pri akých neduhoch vám môže pomôcť. Šípka je zásobáreň vitamínu C presne tak ako rakytník a jarabina, o ktorých som vám už písala. (link nájdete na konci článku) Práve pre veľký obsah vitamínu C by sme mali nášmu organizmu dopriať skvelý šípkový čaj, ktorý nám pomôže naštartovať imunitu a bojovať s vírusmi a baktériami. Pomáha nám potláčať parodontózu. Stačia 1-2 šálky denne tohto zázračného čaju a máme pokrytú dennú dávku vitamínu C. Okrem toho šípky obsahujú aj vitamín A, B1, B2, P, K, ale aj pektíny, flavonoidy, a organické kyseliny – jablčnú a citrónovú. Šípky blahodárne pôsobia aj na cievy a povzbudzujú celý organizmus. Čaj je vhodný najmä v období zvýšenej potreby vitamínov – v tehotenstve, pri kojení, alebo pri horúčkovitých ochoreniach. Vyžiť ich môžu aj ľudia s problémami so zrážanlivosťou krvi.

Šípky sa pridávajú do rôznych čajovín ako prímes k jahodníku, malinovému listu alebo k iným bylinkám. Nemôžem však zabudnúť, na skutočnosť že šípkový čaj by sme mali cediť cez veľmi husté sitko aby sa nám do výluhu nedostali chĺpky, ktoré s dosť dráždivé. Alebo pred sušením, či po usušení zo šípky odstránime ich chlpaté vnútro. No je to dosť prácne , takže to nechám na vás. Ja osobne čaj cedím cez husté sitko a zatiaľ sme nikto nemali problém.

A ešte jedna vec, chcem vás upozorniť na najlepší spôsob ako si pripraviť šípkový čaj. Necháte si vylúhovať cca 10g rozdrvených šípok v ½ lit. studenej vody asi 1 hodinu. Potom privediete k varu a hneď vypnete a necháte lúhovať ďalších 15 min. Takto pripravený čaj bude bohatý na vitamín C.

Recept na šípkový sirup, je trochu časovo náročný ale poviem vám stojí to za tú námahu. Približne 1 kg šípok umyjeme, zbavíme stoniek, pozostatku okvetia a rozkrojíme. Vložíme do hrnca a zalejeme 1 litrom studenej vody. Ohrievame a dávame pozor aby sme ich nevarili. Len zohrievať a to po dobu 20-30 min. Šípky nám za tú dobu zmäknú a potom ich môžeme trochu popučiť. Celý obsah precedíme a odstredíme. Získanú šťavu opakovanie prefiltrujeme cez dvojitú gázu aby nám tam neostali spomínané chĺpky. Šťavu opäť dáme do hrnca spolu s 1,5 kg cukrom a zohrievame kým sa nám cukor nerozpustí. Akonáhle máme cukor rozpustený pridáme 1,5 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Ešte horúci sirup nalievame do pripravených vysterilizovaných fliaš a zabalíme do deky.
Sirup je skvelý a vynikajúci aj ako ochutenie – osladenie nášho pitného režimu.

Šípkový lekvár, počiatočný postup je úplne rovnaký ako pri príprave sirupu. Len malý rozdiel je v konečnej príprave. A ešte pri varení lekváru stratíme oveľa viac vitamínu C. Takže po získaní šťavy zo šípok pridáme gelfix a varíme podľa návodu.

Je aj zložitejší postup, ale ten je náročný na čas. V prvom rade je potrebné nazbierať šípky až po prejdení mrazu a tie musíme očistiť od semienok a chĺpkov. Potom si získané šípky rozvaríme s trochou vody, ktoré prepasírujeme. Do získanej hmoty pridáme na každý liter šípkovej hmoty 1 kg cukru. Šípkovo cukrový nálev varíme až kým sa cukor nerozpustí a nezhustne. Nalievame do pohárov. Pripomínam , že konzistencia lekváru nie je veľmi hustá.

Šípková tinktúra – použitie je rovnaké ako keď si urobíte tinktúru z rakytníka, či jarabiny. Použitie iste viete, pretože sme si ho písali pri oboch bylinkách a tie linky na články máte dolu pod článkom 🙂

A ešte na záver spomenie, že som niekde čítala o šípkovom víne. No, recept nemám, takže ak nejaký máte…sem s ním 🙂 Šípkové víno šípkové som ešte nerobila a rada by som ho skúsila. Viem, že by som ho niekde na internete našla, ale ja by som rada recept starý a overený časom.

 

Jarabina vtáčia ~ Sorbus aucuparia

Rakytník rešetliakovitý ~ Hippophae rhamnoides

0 komentárov k článku “Ruža šípová ~ Rosa caninaPridajte vlastný →

Pridaj komentár