Ruža šípová ~ Rosa canina

Ruža šípová alebo šípka, je najkrajší krík. Hneď na jar, keď krásne zakvitne jemne ružovo-bielymi kvietkami a potom na jeseň, keď z krásnych kvietkov vyrastú nádherne červené šípky. Kríky šípky rastú popri cestách, na okrajoch lesov, na stráňach a neužívaných pastvinách, nevadí jej ani vyššie položené miesto. Veľmi rada má suché prostredie a veľa slnka. Nájdeme ju rásť naozaj skoro všade a to preto, že sa rýchlo rozrastá.

Tento rok bol veľmi bohatý na úrodu šípok.  Viem, že je ťažké nazbierať väčšie množstvo šípok, lebo kríky šípky majú výrazne pichľavé tŕne. Vždy po zbieraní  mám poriadne poškriabané ruky. Ale aj napriek tomu  sa veľmi teším plnému košíku.  Šípky na sušenie, tinktúru, olej sa zbierajú  zásadne pred mrazmi a ja som už stihla nasušiť aj naložiť do oleja a alkoholu. Potom čakám na prvé mrazy aby sa mohlo ísť nazbierať na sirup a likér.

Vrátim sa ešte k sušeniu šípok. Ja osobne to robím tak, že si každú šípku očistím od prípadnej stopky a pozostatku okvetia. Ešte šípky rozkrojím na polovicu aby sa mi lepšie a čo najrýchlejšie usušili. Treba dávať pozor aby nám šípky pri sušení nezhnedli (neočerneli)  alebo náhodou nesplesneli, čo sa môže stať dosť rýchlo. Sušiť by sa mali rýchlo a to to umelým teplom najviac však do 60°C. A pri pomalom sušení vám hrozí ako som už písala zaplesnenie a pri dlhom sušení šípky strácajú podstatnú časť vitamínu C. A vitamín C je na šípke najcennejší. Treba ho v plode udržať čo najviac. Po sušení si ich môžete ešte podrviť a potom uložiť do dobre tesniacej nádoby. Takto vám krásne vydržia až do ďalšieho zberu.

A keď už vieme ako sušiť, môžeme si napísať čo všetko so šípkami môžete robiť ako ich využiť. Z detstva sa pamätám, že prababka šípky nielen sušila, ale aj robila sirup, lekvár, nakladala do pálenky (nejakej dobrej domácej – rožovky). Ja som tohto roku robila len sirup, ktorý je parádny s nádherným odtieňom oranžovej farby. Nie je ho nejaké veľké množstvo, ale aj málo poteší, že? 🙂 Rovnakým dielo rozdelím medzi deti a niečo málo ostane aj doma, aby sme boli všetci spokojní.

Ak by ste si chceli urobiť tento úžasný sirup, recept nájdete na konci článku 🙂

Rada vám napíšem, čo taká šípka všetko obsahuje a pri akých neduhoch vám môže pomôcť. Šípka je zásobáreň vitamínu C presne tak ako rakytník a jarabina, o ktorých som vám už písala. (link nájdete na konci článku) Práve pre veľký obsah vitamínu C by sme mali nášmu organizmu dopriať skvelý šípkový čaj, ktorý nám pomôže naštartovať imunitu a bojovať s vírusmi a baktériami. Pomáha nám potláčať parodontózu. Stačia 1-2 šálky denne tohto zázračného čaju a máme pokrytú dennú dávku vitamínu C. Okrem toho šípky obsahujú aj vitamín A, B1, B2, P, K, ale aj pektíny, flavonoidy, a organické kyseliny – jablčnú a citrónovú. Šípky blahodárne pôsobia aj na cievy a povzbudzujú celý organizmus. Čaj je vhodný najmä v období zvýšenej potreby vitamínov – v tehotenstve, pri kojení, alebo pri horúčkovitých ochoreniach. Vyžiť ich môžu aj ľudia s problémami so zrážanlivosťou krvi.

Šípky sa pridávajú do rôznych čajovín ako prímes k jahodníku, malinovému listu alebo k iným bylinkám. Nemôžem však zabudnúť, na skutočnosť že šípkový čaj by sme mali cediť cez veľmi husté sitko aby sa nám do výluhu nedostali chĺpky, ktoré s dosť dráždivé. Alebo pred sušením, či po usušení zo šípky odstránime ich chlpaté vnútro. No je to dosť prácne , takže to nechám na vás. Ja osobne čaj cedím cez husté sitko a zatiaľ sme nikto nemali problém.

Pripravte si lahodný šípkový čaj – výluh plný vitamínu C

Je to  najlepší spôsob ako si pripraviť šípkový čaj a zároveň uchovať všetok obsah vitamínu C v plodoch. Necháte si vylúhovať cca 10g rozdrvených šípok v ½ lit. studenej vody asi 1 hodinu. Potom zohrievate do teploty max.65oC  necháte lúhovať ďalších 15 – 20 min. Takto pripravený čaj bude bohatý na vitamín C.

Alebo si pripravte výluh na celý deň  bez zohrievania 15-20g zalejete studenou vodou cca 1 liter a prikryté necháte lúhovať z večera do rána. Ráno zlejete šípky (môžete ich opäť použiť na lúhovanie, ale zalejete len 500 ml vody) a môžete piť celý deň celá rodina – tento obsah vystačí na dennú dávku pre 4 člennú rodinu.

Recept na šípkový sirup, je trochu časovo náročný ale poviem vám stojí to za tú námahu. Približne 1 kg šípok, ktoré prešli mrazom umyjeme, zbavíme stoniek, pozostatku okvetia a rozkrojíme. Vložíme do hrnca a zalejeme 1 litrom studenej vody. Ohrievame a dávame pozor aby sme ich nevarili, neprekračujete teplotu 65 o C. Len zohrievať a to po dobu 20-30 min. Šípky nám za tú dobu dostatočne zmäknú a potom ich môžeme trochu popučiť. Celý obsah precedíme a odstredíme. Získanú šťavu opakovanie prefiltrujeme cez dvojitú gázu aby nám tam neostali spomínané chĺpky – na filtráciu môžete použiť aj kávový filter. Šťavu opäť dáme do hrnca spolu s 1,5 kg cukrom a zohrievame kým sa nám cukor nerozpustí. Akonáhle máme cukor rozpustený pridáme 1,5 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Ešte horúci sirup nalievame do pripravených vysterilizovaných fliaš a zabalíme do deky.
Sirup je skvelý a vynikajúci aj ako ochutenie – osladenie nášho pitného režimu.

Šípkový lekvár, počiatočný postup je úplne rovnaký ako pri príprave sirupu. Len malý rozdiel je v konečnej príprave. A ešte pri varení lekváru stratíme oveľa viac vitamínu C. Takže po získaní šťavy zo šípok pridáme gelfix a varíme podľa návodu.

Je aj zložitejší postup, ale ten je náročný na čas. V prvom rade je potrebné nazbierať šípky až po prejdení mrazu a tie musíme očistiť od semienok a chĺpkov. Potom si získané šípky rozvaríme s trochou vody, ktoré prepasírujeme. Do získanej hmoty pridáme na každý liter šípkovej hmoty 1 kg cukru. Šípkovo cukrový nálev varíme až kým sa cukor nerozpustí a nezhustne. Nalievame do pohárov. Pripomínam , že konzistencia lekváru nie je veľmi hustá.

Šípková tinktúra – použitie je rovnaké ako keď si urobíte tinktúru z rakytníka, či jarabiny. Použitie iste viete, pretože sme si ho písali pri oboch bylinkách a tie linky na články máte dolu pod článkom 🙂

A ešte na záver spomenie, že som niekde čítala o šípkovom víne. No, recept nemám, takže ak nejaký máte…sem s ním 🙂 Šípkové víno šípkové som ešte nerobila a rada by som ho skúsila. Viem, že by som ho niekde na internete našla, ale ja by som rada recept starý a overený časom.

Majte radostnú a farebnú jeseň

Jarka ♥

Jarabina vtáčia ~ Sorbus aucuparia

Rakytník rešetliakovitý ~ Hippophae rhamnoides

0 komentárov k “Ruža šípová ~ Rosa caninaPridajte vlastný →

Pridaj komentár