Olivové bochníčky

Posledné dni zas viac pečiem a kuchtím. Pripravujem aj nejaké vianočné dobroty, ktoré vám spolu s Jarkou pripravíme a postupne popridávame ako inšpiráciu. Koláčikov a sušienok je síce plný internet ale možno vás zaujmeme našim výberom. Dokončujem článok aj o tradičných cukrovinkách, ktoré nesmeli chýbať na štedrovečernom stole aby ste mali prehľad ako sa recepty pomenili a mnohé z nich aj zmizli z rodinných kníh na pečenie.

Chcem sa s vami podeliť o ďalší recept, tentokrát na slano. Kedže náš blog sa točí najmä okolo byliniek posnažím sa aby som ich zahrnula aj do pečenia. Jeden taký pokus som uverejnila, pamätáte ? Ak nie tu je link na receptík. 

Budeme potrebovať :

100g kvalitného masla (min. obsah tuku 82%)
1PL čerstvého tymianu/provensálskeho korenia
2 ½ dl vlažnej až teplej vody
½ balenia čerstvého droždia (alebo 2 čl sušeného droždia)
1½ čl soli
1 čl trstinového cukru
200 g špaldovej celozrnnej múky
150 g pšeničnej múky T405 (zoženiete v DM)
za hrsť nakrájaných čiernych olív

V rajničke rozpustíme maslo a vmiešame provensálske korenie/čerstvý tymian. Približne ¼ z bylinkového masla si odložíme do druhej mištičky na neskôr.
Vytvoríme si kvások zohriatím vody, do ktorej potom primiešame rozdrobené droždie spolu s lyžičkou cukru a poriadne rozmiešame aby sa obe ingrediencie rozpustili.
Vo väčšej mise zmiešame obidve múky a prilejeme kvások, ¾ bylinkového masla a nakrájané čierne olivy. Ručne alebo v kuchynskom robote vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme zakryté hodinku kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a trochu ho ešte premiesime. Rozdelíme si ho na 12 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme bochníky.
Bochníčky poukladáme do vopred vymazanej bábovkovej formy a potrieme ich zvyškom tuku, ktorý sme si na začiatku odložili. Znova ich prekryte a nechajte podkysnúť ešte 20-30 min. Zatiaľ si rúru vyhrejeme na 225°C.dsc_0643
Bochníčky pečieme v spodnej časti rúry cca 20-25 min. Po upečení ich necháme chvíľku chladnúť vo forme a potom ich vyklopíme na kovovú mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Dobrú chuť ! 🙂dsc_0644

0 komentárov k “Olivové bochníčkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár