Šalvia lekárska ∼ Salvia officinalis

Bylinka, ktorá by v žiadnej záhrade nemala chýbať. Bylinka, ktorá je súčasne korenie aj liečivka. Šalvia lekárska je bohato rastúca rastlina, ktorá vo vhodných podmienkach, vyrastie až do jedného metra. Je to trvalka. Čím je rastlina staršia tým je mohutnejšia a vytvára v raste krík priemernej veľkosti. Zväčša sa rozrastá aj do strán. Z mohutného koreňa vyrastajú hranaté stonky. V dospelosti sú stonky drevnaté a od koreňa majú farbu tmavofialovú. Smerom hore je stonka šedo-zelená s jemnými chĺpkami. Na stonkách rastú prostistojne listy, sú podlhovasté, vajcovitého tvaru na okraji jemne vrúbkované, rôznych farieb a veľkostí. Listy majú jemné chĺpky a na povrchu sú hrboľaté. Šalvia kvitne od júna do júla. Kvety sú chluchavkovité, rastú protistojne na konci stonky a majú fialovú farbu. Poznáme mnoho druhov záhradných variant šalvie, ktoré sa líšia najmä tvarom, ale aj farbou listu. V prírode však rastie šalvia s tmavo-zelenými listami a sýto fialovými kvetmi.

Pestovanie

Šalvia je teplomilná rastlina a preto si vyžaduje slnečné stanovisko. Pôda hlinato-piesačnotá s občasným hnojením. Na hnojenie postačí domáci kvalitne vyzretý kompost. Najlepšie je vysádzať na jar v máji predpestované rastliny ďalej od seba min. 30 cm, nakoľko sa šalvia rozrastá. Dospelé rastliny je vhodné zostrihať až po drevnatú časť stonky. Strihať môžete na jeseň alebo na jar. Ja uprednostňujem jar, pretože ak šalviu zostriháte na jeseň, môže vymrznúť. Zabrániť vymrznutiu čiastočne pomáha prikrývka z konárikov alebo zo slamy.  Pokiaľ sa rozhodnete vysievať semienka je dobré začať už v apríli.

Zber

Na šalvii sú cenené listy, ktoré zbierame pre kvitnutím. Striháme stonky so zdravými listami na mäkkej nie zdrevnatenej stonke. Najlepšie pod 3-4 listom, aby mohla opäť narásť. Zber šalvie počas obdobia môžeme robiť aj 3krát. Prvý zber môžeme robiť už v máji. Po zostrihaní šalvia opäť zarastie novými mladými výhonkami. A pokiaľ nezakvitne, môžeme zber zopakovať. A aby sa tak nestalo je potrebné nahodené kvety včas odstraňovať.  Zber sa robí za suchého slnečného počasia. Pri zbere dávame pozor na zaparenie a pomačkanie. Pri zlom zaobchádzaní listy šalvie černejú.

Sušenie

Šalviu po zostrihaní ihneď ukladáme na sušiace sitá. Pokiaľ sú listy na stonkách hustejšie je potrebné ich strhať a sušiť samostatne. Sušíme v jednej vrstve aby sme sa vyhli zapareniu. Sušenie by nemalo trvať dlho, pretože inak droga stráca na kvalite. Doba sušenia by nemala prekročiť 2 týždne. V prípade nevhodných podmienok na sušenie je vhodné listy šalvie dosušiť umelým teplom pričom teplota nesmie prekročiť 35oC. Doga po usušení si musí zachovať správnu farbu sivo-zelenú a zachovať svoju vôňu. Listy sa po usušení musia drobiť.

Uskladnenie

Šalviová droga sa uchováva v nádobách, ktoré dobre tesnia. Mali by byť tmavé alebo ak použijete poháre je treba pohár uchovávať v tme aby usušená droga nezošedivela. Pri vkladaní suchých listov šalvie sa snažíme čo najmenej ich mrviť, v opačnom prípade strácame silice, ktoré sú v šalvii obsiahnuté. Sušená droga je využiteľná rok.

Obsahové látky:

Droga šalvie obsahuje silicu 1,5 – 3 % , tujón, gáfor, borneol. Okrem toho rôzne kyseliny : chlorogénovú, karnozolovú, kávovú, faruovú. Takisto aj triesloviny a to až do 13%. Nesmiem zabudnúť na horčiny, laktón, salvín s antibiotickou účinnosťou. Ešte spomeniem saponíny, živice a amid – tlmiaca potné žľazy.

Vlastnosti : antiseptikum, stomachikum, adstringens, dermatikum, aromatikum, antihidrotikum, apazmolytikum, antidiabetikum.

Použitie

Krásne voňajúca bylinka, plná silíc nám pomôže pri všetkých ochoreniach ústnej dutiny (zápal ďasien, bolesť zubov, dezinfekcia a zacelenie rany po vytrhnutí zubu, parodontóza, bolesť hrdla, mandlí, angína…). Vhodná je aj na ošetrenie aknóznej pokožky, rôznych škrabancov ako silný odvar šalvie spolu s nechtíkom a harmančekom. Šalviu môžeme používať aj vnútorne, ako čaj s troškou yzopu na pomoc pri nočnom potení, nervozite, nepravidelnej menštruácii v období klimaktéria, ale aj pri prepracovaní. Okrem toho povzbudzuje krvný obeh a zlepšuje činnosť nervovej sústavy. Má protizápalové, čiastočne močopudné, antibakteriálne a antimykotické účinky. Horčiny zase zaistia prvú pomoc pri problémoch so žalúdkom alebo celým tráviacim traktom. Podporujú tvorbu žalúdočných štiav a chuť do jedla. Znižuje koncentráciu cukru v krvi, preto je vhodná pri liečbe cukrovky. Keďže obsahuje tujón, ktorý pôsobí na nervový systém, nie je vhodné prekračovať denné dávky užívania tinktúry ( 2,5g pre dospelú osobu).

Neodporúča sa však tehotným a dojčiacim ženám a deťom do 5 rokov !!!

Využitie : čaj (sušenie), masť, tinktúra, sirup, kuchynská bylinka

Recepty

Bylinková ústna voda
Vlastnoru
čne vyrobená bylinková ústna voda, bude pre vás omnoho cennejšia ako tá zakúpená v obchode. Myslím si, že minimálne by mohla byť cennejšia v tom, že nebude obsahovať rôzne chemické látky a konzervanty. Zloženie prírodnej ústnej vody sa skladá len z byliniek a čistej vody. Viacerí z vás si bylinky dokážete dopestovať aj sami, takže nič zložité na ingrediencie.
Budete potrebova
ť sušené bylinky : šalviu, nechtík, mätu a repík.
Tieto bylinky v pomere 2:1:2:1 (odporú
čam mernú jednotku PL ) čiže 2PL šalvie, 1PL nechtíka, 2PL mäty, 1PL repíka zalejete najskôr vlažnou vodou v objeme 300 ml a necháte macerovať približne 3 hodiny. Potom celý macerát aj s bylinkami povaríme cca 5 minút. Scedíme cez jemné sitko a nalejeme do vhodnej nádoby.
Pou
žitie : 15 kvapiek (alebo 1ČL) nakvapkáme do 100 ml vody, rozmiešame a môžeme používať ako prírodnú ústnu vodu.

Bylinková soľ so šalviou

Využitie je naozaj veľmi pestré. A ak radi využívate bylinky pri príprave vašich jedál, bylinkovú soľ si isto obľúbite.
Na výrobu bylinkovej soli pou
žívame bylinky vysušené. Najvhodnejšie na výrobu z pomedzi byliniek sú : šalvia, oregano, bazalka, tymian, rozmarín, saturejka, ligurček, petržlenová alebo zelerová vňať. Postup je jednoduchý. Pokiaľ máte usušenú bylinu, postup sa trochu skráti, ale ak nemáte – budete musieť bylinky najskôr dobre usušiť. Následne bylinky bez stoniek a drevnatých častí podrvíme najemno v mažiari. Do mažiara pridáme aj morskú soľ (môžete zvoliť aj himalájsku) a spolu ešte podrvíme a premiešame až kým sa nám bylinky so soľou neprepoja. Hotovú soľ si nasypeme do vhodnej nádobky a môžeme používať.

Bylinkové soli môžete používať aj ako súčasť kúpeľa. Stačí si zvoliť vhodné voňavé bylinky, a ktoré to sú ? Vhodnými bylinkami sú : levanduľa, nechtík, materina dúška, tymian, harmanček, rozmarín. Výber bylinky môže ovplyvniť aj kožný problém a preto si bylinku zvoľte podľa toho, ktorá vám najviac pomôže. Na výrobu kúpeľových solí volíme vždy morskú soľ.

Šalvia ako prímes čajovín na problémy v ústnej dutine

Šalvia je úžasná bylinka. Keď si šalviu pridáte do rôznych čajových zmesí, podporíte vybranými bylinkami navzájom účinnosť.
Odvar na vyplachovanie alebo kloktanie pri bolestiach hrdla
* 1Pl
šalvie spolu s 1PL harmančeku zalejeme 200 ml vriacej vody a necháme lúhovať 2 hodiny.
Odvar pri bolestiach hrdla
* 10 g feniklových semia
čok (podrvených), 20 g šalvie, 20 g žihľavy a 20 g harmančeku zalejeme 450 ml vriacej vody a necháme lúhovať 30 minút. Letný výluh použijeme na kloktanie.
Odvar pri zapálených ďasnách
* 2 PL
šalvie zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme lúhovať 30 minút a potom si týmto odvarom masírujeme ďasná.

0 komentárov k “Šalvia lekárska ∼ Salvia officinalisPridajte vlastný →

Pridaj komentár