Zber bylín – jún

V mesiaci jún je  toľko bylín rastúcich vhodných na zber, že by som musela napísať veľmi dlhý článok. Tak vyberiem tie čo zvyknem zbierať ja. Bylinky, ktoré sa nachádzajú v mojom okolí a z ktorých miešam naše liečivé čajové zmesi. Nie všetky sú len jemné bylinky, zbierané sú aj kvety zo stromov a kríkov.

Takže na mesiac JÚN som vybrala tieto:  alchemilka obyčajná, ďatelina lúčna, šalvia lekárska,  agát biely, lipa malolistá/veľkolistá, praslička roľná, ľubovník bodkovaný, pyštek obyčajný, rebríček obyčajný .

Moja veľmi obľúbená, skvelá liečivka je ALCHEMILKA OBYČAJNÁ

 alchemilka začína kvitnúť koncom mája a začiatkom júna (podľa toho aké je počasie) a to je pravý čas na jej zber, či už vo voľnej prírode alebo ak ju máte zasadenú doma v záhradke. Alchemilka má rada vlhkejšiu pôdu a preto ju v prírode hľadáme tam kde nie je veľmi sucho. Na lúkach na okrajoch lesov alebo popri potokoch. Zbierame vňať aj s kvetom alebo len listy. Nazbieranú bylinku si môžete nasušiť alebo si vyrobiť tinktúru a to naložením do liehu. Pri tinktúre je dôležité alchemilku po zbere nechať trochu zavädnúť aby lepšie absorbovala lieh. To, že je ženskou bylinkou vieme všetci, ale môže pomôcť aj pri iných problémoch a o tom sa môžete dočítať v našom článku http://alchemylka.sk/2016/06/02/alchemilka-obycajna-%e2%88%bc-alchemilla-vulgaris/.

ĎATELINA LÚČNA – Lúky sú plné ďateliny a preto nebude problém nazbierať si ju. Zbierame len kvet. A keďže ďatelina kvitne celé leto môžeme si zbierať postupne.  Je účinná pri bronchitíde, aj pri kožných problémoch ako je psoriáza, ale aj pri hnisavých ranách. Môžete zbierať aj ďatelinu plazivú, ktorá je vhodná na liečbu ženských problémoch (veľmi účinná je aj pri menopauze), ale aj pri liečbe reumatizmu. O ďateline sme už písali a tak o všetkých jej pozitívach si môžete prečítať tu http://alchemylka.sk/2016/05/16/datelina-rolna-lucna-plaziva-%e2%88%bc-trifolium-arvensepratense-repens/

ŠALVIA LEKÁRSKA – zbiera sa list, vtedy je šalvia najsilnejšia. Má rada slnečné lúky, preto ju určite nájdete na každej lúke vo vašom okolí. Pokiaľ si chcete šalviu dopestovať vo vlastnej záhrade, stačí si kúpiť sadenicu. Krásne voňajúca bylinka, plná silíc nám v podobe tinktúry pomôže pri všetkých ochoreniach ústnej dutiny (zápal ďasien, bolesť zubov, dezinfekcia po vytrhnutí zubu, paradentóza, bolesť hrdla,…). Vhodná je aj na ošetrenie aknóznej pokožky, rôznych škrabancov ako silný odvar šalvie spolu s nechtíkom a harmančekom.

Celý článok o šalvii nájdete tu: http://alchemylka.sk/2016/05/07/salvia-lekarska-%e2%88%bc-salvia-officinalis/

AGÁT BIELY – Agát ako rastlina, krík či strom je jedovatá. Samozrejme okrem kvetu. Raslina obsahuje jedovaté toxalbumíny (robín a fazín). A preto sa na liečebné účely používajú kvety bez stonky. Krásne nádherne voňavé kvety. Opatrnosť je však na mieste, vytkla by som ešte jednu skutočnosť a to, že zbierame len biely agát. Žiadne iné farebné druhy nie sú vhodné. To len aby nedošlo k nejakému omylu. Takže vrátime sa k zberu kvetov agátu. Kvietky opatrne trháme aj so stonkou a opatrne sušíme v jednej vrstve v dobre vetranej miestnosti. Po usušení kvietky strhávame zo stoniek a uzavrieme do dobre tesniaceho pohára, najlepšie nejakého tmavého aby nenasali vlhkosť a nevybledli. 

http://alchemylka.sk/2016/06/07/agat-biely-%e2%88%bc-robinia-pseudoacacia/

ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ – Keďže ľubovník je vyššia rastlina, na slnečnej lúke ju určite neprehliadnete. Krásne roztvorené žlté kvietky na dlhých stonkách s lístkami, ktoré majú bodky. Tieto bodky vidíte keď rastlinku obrátite proti slnku. Preto bodkovaný 🙂 A práve tieto bodky obsahujú to spomínané červené farbivo. To len aby ste vedeli. Zbierame teda ľubovník krásne rozkvitnutý, so stonkou v celkovej dĺžke 30 cm, ktoré potom viažeme do kytičiek. Takto ho sušíme v dobre vetranej miestnosti s teplotou nie väčšou ako 35°C. Najlepší je tzv. JÁNSKY OLEJ, ktorý sa vyrába z kvietkov ľubovníka.

http://alchemylka.sk/2016/06/28/lubovnik-bodkovany-%e2%88%bc-hypericum-perforatum/

PYŠTEK OBYČAJNÝZbierame kvietky, no môžeme aj celú vňať a to tesne pred úplným rozkvitnutím, lebo v plnom kvete už nemá plný obsah liečivých látok. Po zbere kvietky rozložíme v tenkej vrstve a sušíme v dobre vetranej miestnosti a nie na priamom slnku 🙂 Usušenú drogu využívame ako čajovinu pri problémoch so žlčníkom, pri chorobách spojených pečeňou, ale aj pri žltačke. A nie len na to, má mnoho možností ako jeho liečivú silu využiť, ale to si môžete prečítať v článku: 

http://alchemylka.sk/2016/08/13/pystek-obycajny-linaria-vulgaris/

REBRÍČEK OBYČAJNÝ – Zbierame myší chvost obyčajný, ktorý má drobné smotanovo biele kvietky uložené v súkvetiach. Odstrihávame celé súkvetia s malou stonkou od júna až do augusta a sušíme v tenšej vrstve v tieni v dobre vetranej miestnosti. Dobre usušený kvet si musí zachovať pôvodné zafarbenie a a aromatickú korenenú vôňu. Môžeme odstrihávať aj vňať s kvetom, nie však väčšiu ako 25 cm s maximálnou hrúbkou stonky do 5 mm. Takto nazbieraný myší chvost sušíme vo zväzkoch zavesených dolu kvetenstvom. Treba dávať pozor aby „kytice“ neboli veľmi veľké lebo by sa mohli bylinky zapariť.  Ako rebríček alebo myší chvostík využiť sa dočítate c článku :

http://alchemylka.sk/2016/06/15/rebricek-obycajny-mysi-chvostik-%e2%88%bc-achillea-millefolium/

PRASLIČKA ROĽNÁ – Vysoká asi 50 cm, článkovaná stonka – byľ, z ktorej dookola vyrastajú povedzme že lístky (alebo stonky). Vyzerá to ako metlička ukončená kláskom. Zbierame len prasličku roľnú. Ostatné druhy majú vyšší obsah alkaliodov a sú jedovaté. Praslička sa zbiera od mája až do neskorého leta. Musí však byť krásne zelená. Žiadne zožltnuté stonky. Po zbere je veľmi žiadúce aby sme si prasličku ešte pred sušením prebrali. Pretože po usušení je veľmi krehká. Sušíme opatrne a rýchlo aby sa nám nezaparila. Má vo zvyku černieť pri dlhšom sušení. Ja si vždy pomáham umelým teplom do 40o C . Nezabudnite si usušenú prasličku uložiť do dobre tesniacich nádob, lebo potvora nasáva z okolia vlhko a opäť nám tým černie 🙁 V článku sa o prasličke dozviete ešte viac: http://alchemylka.sk/2016/06/15/praslicka-rolna-%e2%88%bc-equisetum-arvense/

Najvoňavejší strom keď je v kvete je LIPA MALOLISTÁ/VEĽKOLISTÁ – Medzi lipou veľkolistou a malolistou nie je rozdiel v liečivosti, rozdiel je len v spomínanej veľkosti listov a v počte kvetov. Keď lipa približne v polovici júna (lipa veľkolistá začína kvitnúť približne o 14 dní neskôr ako lipa malolistá) začínala kvitnúť. Zbierajú  sa celé kvety s podporným listom. Snažte  sa ju usušiť rýchlo a v tenkej vrstve, nakoľko má sklony zapariť sa a černieť.  Zbierať je treba v čase keď ešte kvety nie sú celkom rozkvitnuté. A to preto, že lipový kvet obsahuje veľa slizu, ktorý sa priamo úmerne zmenšuje rozkvitnutým kvetom.

O lipe si prečítate tu: http://alchemylka.sk/2016/06/28/lipa-malolista-%e2%88%bc-tilia-cordata-%e2%99%a5-lipa-velkolista-%e2%88%bc-tilia-platyphyllos/

Na jún je tých bylín až až, ale ak by vám predsa chýbala nejaká bylinka v tomto zozname, kľudne napíšte, rada doplním ♥

0 komentárov k “Zber bylín – júnPridajte vlastný →

Pridaj komentár