Yzop lekársky – Hyssopus officinalis L.

Yzop pochádza zo Stredomoria a zo strednej Ázie. A prostredníctvom mníchov sa rozšíril do celej Európy či sveta. U nás voľne nerastie, preto yzop môžete nájsť len v záhradách v pestovanej podobe. Táto trvalá rastlina, ktorú môžeme nazvať aj polokrom, je nádherne a silno voňajúca bylina. Dorastá do výšky od 50 -80 cm. Koreň je drevnatý a hlboký. Z koreňa vyrastajú dlhé rovné štvorhranné stonky, na konci sa rozvetvujú. Na stonkách rastú pravidelne tmavo zelené malé listy kopijovitého tvaru. Približne od polovice stonky sa objavujú kvety, ktoré rastú v pazuchách listov. Kvety sú tmavo – fialové hluchavkovitého tvaru. Kvitne od júna do septembra. Plody sa nazývajú tvrdky, sú vajcovité a sploštené

Pestovanie

Keďže yzop vo voľnej prírode v našich končinách  nenájdete a chceli by ste ho využívať, musíte si dopestovať vo vlastnej záhrade. Pestovanie je vhodné v teplejších a slnečných oblastiach. Neznáša vietor, preto mu treba nájsť slnečné a chránené miesto. Na pôdu nie je náročný, vyžaduje však ľahšiu a vápenatú. Nemá rád premokrenú pôdu. Vysádzame buď semienka v marci – apríli alebo predpestované rastlinky v máji. Na jar je vhodné prihnojovať domácim kompostom. Potrebuje dostatok miesta, nakoľko sa rozrastá. Rastie aj do výšky aj do šírky.

Zber

Zbiera sa vňať tesne pred kvitnutím aj dva krát do roka. Prvý zber robíme už začiatkom v júni a druhý koncom septembra. Vňať sa zostriháva 10 cm nad zemou. Po zbere ostáva drevnaté strnisko, z ktorého vyrastajú nové olistené stonky. Keď sa na stonkách s listami opäť objavia puky kvetov, môžeme strihať opakovane.

Sušenie

Yzopová vňať sa suší rýchlo, najlepšie však na sitách a dobrou cirkuláciou vzduchu. Vňať ukladáme maximálne v 10 cm vrstve. No, môžete ho sušiť aj zviazaný do malých kytičiek a zavesiť dolu kvetom. Sušenie trvá týždeň. Usušená droga si zachováva svoju tmavozelenú farbu a typickú silnú vôňu. Pokiaľ je potrebné vňať dosušiť umelým teplom, môžeme aj túto možnosť využiť, ale nesmieme prekročiť teplotu 35oC.

Uskladnenie

Po usušení je potrebné jemne a opatrne nastrihať stonky aby ste minimalizovali úložný priestor alebo postrhávať listy a kvety dolu zo stoniek.  Na uskladnenie použite nádobu dobre tesniacu aby nevyprchali silice obsiahnuté v droge.

Obsahuje

Z obsiahnutých látok je najdôležitejšia silica, ktorá je zložená z pinínu, nipinénu, cineolu. Okrem toho obsahuje flavónové glykozidy, triesloviny a kyselinu ursolovú.

Vlastnosti : aromatiku, diuretikum, stomachikum, karminatívum, expektorans.

Použitie

Na začiatok spomeniem, že utlmuje potenie a to pôsobením na centrálnym spôsobom na potné žľazy. Keďže je diuretikum pomáha pri liečbe zápaloch močových ciest. Vďaka  vysokému obsahu silice je yzop  využiteľný aj na výplachy ústnej dutiny pri zápaloch.  Spomínané silice sa vylučujú aj vydychovaním, čím sa sliznica dýchacích ciest očisťuje od baktérií. Táto silica je účinná aj pri zápalových procesoch horných dýchacích ciest. Yzop má protizápalové účinky, k tomu prispievajú aj triesloviny. Je teda veľkým  pomocníkom aj pri zápalových ochoreniach tráviaceho systému. Podporuje chuť do jedla, vstrebávanie látok a pomáha pri trávení. Takisto ju môžeme nazvať aj posilňujúcou drogou. Dokonca aj v boji proti všiam má svoje veľké opodstatnenie.

Nie je však vhodné dlhodobé užívanie. Po dvoch týždňoch je vhodné prerušenie.

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra, sirup, masť, olej, výluh, kúpeľ

Recepty

Zápar ako kloktadlo

Z uskladnenej drogy postrhávame lístky zo stoniek za 1 PL a zalejeme 150 ml vriacej vody. Lúhujeme prikryté 7-10 minút. Scedíme za pomoci sitka a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Kloktáme pri zápaloch hrdla, hrtana alebo pri akomkoľvek zápale v ústnej dutine.

Kúpeľ na posilnenie

5 PL drogy zalejeme 1 litrom vriacej vody. Lúhujeme 20 minút. Po scedení prilejeme do pripraveného kúpeľa. V úpeli pobudneme aspoň 20 minúť. Po kúpeli si telo neoplachujeme a pokojne oddychujeme ešte aspoň pol hodinu.

Masážny olej  – aromaterapia

Pohár naplníme do 2/3 čerstvou vňaťou yzopu a zalejeme olejom (slnečnicovým, hroznovým, olejovým) tak aby bylinky boli pod hladinou. Uzavrieme a macerujeme na slnku po dobu dvoch týždňov. Denne pretrepávame. Potom scedíme a nalejeme do pripravených nádob. Používame na masáže na uvoľnenie, pri stuhnutom svalstve alebo na posilnenie organizmu.

Čajová zmes

Na čajovú zmes používame bylinky s príbuznými účinkami, tak aby sa navzájom podporovali. Pripravíme si čajovú zmes na zápal horných dýchacích ciest. Pripravíme si bylinky : yzop, materina dúška alebo tymián, repík, skorocel alebo divozel, pamajorán. Všetky bylinky v rovnakom pomere. Pri použití odoberieme 1 PL čajoviny a zalejeme vriacou vodou v objeme 200 ml. Lúhujeme 7-10 minút. Po scedení osladíme medom a čaj pijeme teplý (nie však horúci). Čaj si pripravujeme 2-3 denne.

 

                 Ja vám prajem krásne voňavé chvíle pri výrobe bylinkových výrobkov z yzopu ♥

 

                                                                                      Jarka

 

 

0 komentárov k “Yzop lekársky – Hyssopus officinalis L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár