Pár skvelých receptov z okvetných lístkov ruží

Ruža od nepamäti je „kráľovnou vo svete kvetov“ a práve preto ju nájdete v každej záhrade v rôznych otieňoch. Vyšľachtených je neskutočné množstvo druhov ruží od ťahaných až po mini kríčky. Začnite len jednoduchou ružou šípovou – šípkou až po rôzne plnokveté ruže. Nádherný tvar, krásna vôňa a pritom ešte aj liečivá. Taká je RUŽA.

O ruži si môžete prečítať článok : http://alchemylka.sk/2016/07/29/ruza-galska-rosa-gallica/

Je mnoho spôsobov ako využiť ružu. To, že je stálicou ako rezaný kvet na rôzne príležitosti a ktorou nikdy nič nepokazíte, je to najjednoduchšie použitie.  Ale ja mám skôr na mysli využitie v prospech zdravia, krásy a mysle.

RUŽA sa využíva v kozmetike (najmä v parfumérii), kde sa používajú odrody RUŽE GALSKEJ a RUŽE STOLISTEJ. No nemusíte zúfať, aj ruže vo vašej záhrade môžete použiť na prípravu vašej domácej kozmetiky.

RUŽOVÝ OLEJČEK     KVETOVÁ VODA    KVETOVÉ TONIKUM    PLEŤOVÝ KRÉM     RUŽOVÁ SOĽ

RUŽOVÝ OLEJČEK  si vyrobíte veľmi ľahko:
Nazbierané okvetné lístky nechajte cca 2 hodiny v tieni zavädnúť a potom ich vložte do čistej nádoby a naplňte do 3/4 a zalejte olejom, ktorý je vhodný pre vašu pleť alebo ktorý máte radi. Ja väčšinou používam mandľový, hroznový, marhuľový, jojobový…. Zalejte tak aby lupienky boli pod hladinou.
Uzavrite a odložte na tmavé a chladné miesto, aspoň na 2-3 týždne. Denne kontrolujte a pretrepávajte.
Po uplynutí môžete zliať cez gázu a preliať do vhodnej nádobky a môžete používať.
 
Ak nemáte možnosť si ružový olejček vyrobiť, môžete si ho objednať od nás 🙂 Celú našu ponuku bylinkových olejčekov nájdete tu:  htp://alchemylka.sk/2023/03/03/bylinkove-liecive-olejceky/
 
 
Ak neviete, ktorý olej je pre vašu pleť ten najlepší, v tomto článku sú popísané oleje aj s ich účinkami :
 
KVETOVÁ VODA 

Ja vás však chcem naučiť vyrobiť si vlastnú pleťovú/telovú vodu, ktorú môžete používať aj ako pleťové tonikum.

Kvetovú vodu môžeme použiť na viacero spôsobov :

• využite ako osviežujúci sprej počas horúcich letných dní s pridaním esenciálnych olejov

• použitie aj po opaľovaní s pridaním bylinných olejov

• použitie ako základ na výrobu masky na tvár – s pridaním bambuckého, kakaového masla, olejov, včelieho vosku

• využite ako toaletnú vodu s pridaním alkoholu a esenciálnych olejov alebo esencií

• využitie ako pleťové tonikum s pridaním alkoholu s následným ošetrením pleti bylinkovými olejmi alebo mastičkami

• využitie ako pleťovú čistiacu vodu s pridaním čierneho aktívneho uhlia

• využijete ako osviežovač vzduchu, prevoňanie prádla

• využijete ako vlasový sprej (rozčesávanie, regenerácia končekov, mastné vlasy…) s pridaním napr. arganového oleja

Kvetová voda jej účinky :

upokojuje pokožku  • osviežuje pokožku •  čistí pokožku • omladzuje pokožku  •  regeneruje a rozjasňuje pokožku hydratuje pokožku •  vhodná aj pre citlivú pokožku • ošetruje pokožku  • vhodná pre aknóznu pleť  • osviežuje pokožku

1. RECEPT na KVETOVÚ (bylinkovú) VODU

Domáca verzia je jednoduchá :

Pripravíme si lupienky ruží, ale kľudne môžete použiť aj teraz kvitnúcu bazu, poprípade kvety šípky, sedmokrásky, alebo usušené kvietky fialiek…

Ja som pre tento raz použila len okvetné lístky ruží. Ak sa rozhodnete pre ruže. Musíme otrhať odvetné lístky asi za hrsť– 7 až10g (môžeme použiť aj sušené- vtedy neoplachujeme), opláchneme v sitku pod tečúcou vodou.                                                                     

 

Vložíme do hrnca a zalejeme destilovanou vodou  tak aby boli lístky pod hladinou.

 

 

 

 

Dáme variť na mierny oheň cca 200 ml (aby to nevrelo len jemne bublalo ) prikryté asi 15 minút. Budeme vidieť ako sa uvoľňuje farba z odvetných lístkov.

 

Čím sú lístky tmavšie, tým tmavšia bude aj voda. Po uvarení lístky stratia farbu a vtedy môžete odložiť z ohňa. Necháme prikryté odpočívať a úplne  vychladnúť. Následne scedíme a plníme fľaštičky, ktoré uložíme do chladničky. Je dobré si kvetovú vodu plniť do fľaštičiek s rozprašovačom.  A do hotovej kvetovej vody som si pridala aj pár kvapiek bio esenciálneho oleja z ruží. Budem túto skvelú voňavú kvetovú vodu používať počas horúcich letných dní ako sprej na osvieženie.

Takto vám kvetová voda vydrží aj 2 mesiace. Nezabudnúť si fľaštičku označiť názvom, dátumom, prípadne zloženie.

          

2. RECEPT na KVETOVÚ (bylinkovú) VODU

Pripravíme si 1 diel byliniek čerstvých (sušených stačí 1/2dielu) , 1 diel destilovanej vody (alebo prevarenej), veľké množstvo ľadu v sáčku, veľký hrniec s pokrievkou, keramickú mištičku.

Postup :

Snažíme sa o sterilné prostredie. Na prostred hrnca vložíme keramickú misu. Čerstvé bylinky opláchneme pod tečúcou vodou a vložíme do hrnca okolo keramickej misky a zalejeme vodou. Začnite zohrievať až sa začne voda v hrnci variť, stíšime oheň a prikryjeme pokrievkou naopak otočenou a na vrch pokrievky vložíme sáčok s ľadom. Po rozpustení ľadu je potrebné ľad dopĺňať. Podľa množstva vody proces trvá 1-2 hodiny. Finálnu kvetinovú vodu vlejte do sterilnej nádobky a uchovávajte v chladničke. Trvanlivosť cca 10-14 dní.

Nezabudnúť si fľaštičku označiť názvom, dátumom, prípadne zloženie.

Kvetovo-bylinkovú vodu si môžete vyrobiť ako z jedného druhu bylín, ale aj namiešať rôzne druhy tak aby čo najlepšie vyhovovali vašej pleti na ošetrenie.

Kvetová voda dá vyrobiť aj doma. Budete potrebovať len bylinky a kvietky vhodné na váš typ pleti.

Najčastejšie používané bylinky:

* Nechtík – hojivý, protizápalový – Jeho hlavné využitie spočíva v liečbe a ošetrovaní kožných chorôb, pri akýchkoľvek kožných problémoch.

* Levanduľa – antibakteriálna, upokojujúca – Levanduľa sa od pradávna používala v kozmetike ako prísada do kúpeľa. Ved aj jej rodový názov to naznačuje LAVARE = UMÝVAŤ. Je ako prírodný dezodorant a preto jej využitie v dnešnej dobe je hlavne v destilácii silíc.

* Bazačistiaca, upokojujúca – má čistiace účinky, zjednocuje pokožku, antibakteriálna

* Myší chvost (rebríček) čistenie, unavená pokožka – dezinfekčná bylina – popraskaná pokožka, kožné vyrážky, zapálené kožné poranenia.

* Harmanček – upokojuje, hojí, odstraňuje škvrny (pehy, starecké škvrny) – Pôsobí dezinfekčne, protizápalovo. Obklady, kúpeľ – pôsobia na pokožku, či už to pri rôznych druhoch akné alebo pri spálení sa od slnka, zle hojacich sa ranách a rôznych defektoch (škvrny – vybieľuje).

* Fialka – odstraňuje začervenanie – Použitie fialky pri liečbe rôznych kožných ochorení či už z vonku v podobe tinktúr, olejov a mastičiek alebo z vnútra ako odvar v podobe čaju. Lieči ekzém, všetky kožné problémy, ale aj popáleniny a rany v podobe pleťovej vody.

* Ruža – osviežuje, rozjasňuje, hydratuje, omladzuje – Kúpanie s okvetnými lístkami ruží je blahodárne pre celý organizmus, doslova vám rozmazná zmysly a poteší pokožku. Veď už ženy s starom Egypte vedeli akú silu má ruža. Ich tváre boli hladké, bez vrások a iného poškodenia. Používali ružový olej aj ružovú vodu na tvár, ktoré im pomáhali odstraňovať rôzne defekty na pokožke.

* Pyštek – unavená pokožka, hydratuje – vonkajšie použitie – starostlivosť o pleť – silnejším čajom omývať tvár keď máte pehy, čistenie pleti.

* Echinacea – ekzém, akné, čistí, mastná pleťvo forme mastičiek a tinktúr, si môžeme pomôcť pri ekzémoch, kožných zápaloch, popáleninách aj pri kŕčových žilách. Ani pri echinacei nevynecháme upozornenie ? tehotné a dojčiace ženy, echinaceu nemôžu používať. Je to mocná rastlina účinkom, citliví ľudia môžu mať po jej použití alergickú reakciu.

* Praslička – omladzuje, hydratuje – Má antibakteriálne vlastnosti – omývanie rán, rôzne ekzémy, potenie nôh.

* Repík – protizápalový – Kúpeľ – pri zápalových ochoreniach kože.

* Saturejka – upokojuje, unavená pokožka – povzbudzuje organizmus, rozjasňuje pleť

* Ľubovník – upokojuje, zmierňuje a lieči popáleniny – Používame ho pri spálení slnkom, pri uštipnutí bodavým hmyzom ako včela, osa alebo sršeň. O krem toho sa prababka v ľubovníku aj kúpavala. Vravievala, že po takomto kúpeli je ako znovu zrodená.

* Sedmokráskačistí – spolu repíkom, ktorý môžeme použiť aj na kožné ochorenia, keď si do zmesi pridáme fialky.

* Šlavia – protizápalová, antibakteriálna, antimykotická, akné – Vhodná je aj na ošetrenie aknóznej pokožky, rôznych škrabancov ako silný odvar šalvie spolu s nechtíkom a harmančekom.

* Mäta – osviežuje, hydratuje, čistí – príjemne vás schladí, dokonca zmierňuje pocity svrbenia po uštipnutí. Tak isto zmierňuje podráždenie a slabú bolesť. Je veľmi vhodná aj ako prímes do rôznych bylinných zmesí do kúpeľa pri aromaterapii alebo kožných problémoch.

* Rozmarín – osvieženie, sťahuje póry – Kožné problémy – ekzémy, kozmetika – pleťová voda na čistenie pleti – obklady na rany. Aromaterapia – rozmarínový kúpeľ.

A ešte pridávam rôzne kombinácie bylín, ktoré by sa mohli hodiť 🙂

  1. čistiaca a antibakteriálna – nechtík, levanduľa, harmanček

  2. zápal a začervenanie – nechtík, repík, fialka

  3. čistiaca a omladenie (staršia pleť) – praslička, baza, ruža

  4. unavená pokožka, pehy, čistenie, popáleniny – ľubovník, saturejka, pyštek

  5. akné, mastná pleť, ekzém – rebríček, echinacea, repík, nechtík

  6. akné – levanduľa, šalvia, repík, nechtík

  7. hojivá, zápal – repík, harmanček, skorocel

  8. osvieženie v lete – ruža alebo mäta

  9. stiahnutie pórov – rozmarín

 Pevne verím, že sa vám recepty budú páčiť a  vyskúšate aspoň jednu verziu kvetovej vody.

 

Teším sa na vaše komentáre ♥

 

                                                                      Jarka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komentáre k “Pár skvelých receptov z okvetných lístkov ružíPridajte vlastný →

Pridaj komentár