Komonica lekárska – Melilotus Officinalis (L.)

Komonica lekárska je  dvojročná bylina, ktorá rasti na stráňach, rumoviskách, popri cestách, ale aj na okraji lúk  a to od nížin až po podhorské pásmo. Dorastá až do výšky 100 cm. Z vysokej stonky vyrastajú bočné stonky, na konci ktorých rastú kvety, ktoré sú žltej farby a tvoria tzv. strapce.  Kvety komonice krásne voňajú. Listy rastú na dlhých stopách, sú trojpočetné, a okraje sú nepravidelne zúbkaté. Plod je žltohnedý struk, priečne ryhovaný, s jedným semenom.

Zber: komonica kvitne od mája do septembra drobnými žltými kvietkami uloženými do tzv.strapcov. Zbiera sa kvitnúca vňať dlhá cca 25 cm.

Sušenie: nastrihané stonky komonice viažeme do malých zväzkov a vešiame na sušenie. Priestor na sušenie vyberáme vzdušný a bez slnečných lúčov.

Uskladnenie: po usušení zo stoniek postrhávame list a kvet a uložíme do dobre tesniacej nádoby na tmavé miesto.

Obsahové látky: hlavnou zložkou sú kumaríny, dikumarol, melitonín, potom kyselina kumarová a melilotová, purínové látky (alantoín, kyselina alantoínová a močová), flavonoidy, sliz, triesloviny, chloín.

Vlastnosti: diuretikum, angitonikum, lymfotonikum, expektorans, vôňové korigens

Použitie: obsahová zložka dikumarol brzdí v pečeni tvorbu protrombínu a tým znižuje zrážanlivosť krvi, preto je veľmi prínosný v liečbe trombóz. Kurmanínové látky pomáhajú k lepšej cirkulácii krvi v cievnom riečišti, ale aj v lymfe. Kumarínové a purínové látky sú využívané pri zápalových procesoch dýchacích ciest. Tak isto komonica pomôže pri zápaloch hrdla, aj iných slizníc. Dokáže uľaviť a eliminovať zápal očných spojiviek. Veľmi dobre pomáha eliminovať hnisavé ložiská napr. hnisavé vredy predkolenia.

Kurmanínové látky pôsobia aj na nervový systém, pričom  komonicu môžeme aj pri nespavosti, podráždení či strese.

A keďže je komonica močopudná, v mnohých prípadoch ju môžeme použiť aj ako prímes do čajových zmesí na liečbu zápalových procesov močových ciest.

Musím však upozorniť na skutočnosť, že nie je vhodné prekračovať denné dávky a neodporúča sa komonicu užívať dlhodobo, nakoľko môže zapríčiniť krvácanie vnútorných orgánov !!!

Denná dávka je 3 g rozdelená na dve časti počas dňa.

Drogu v žiadnom prípade nemôže užívať deti a tehotné, dojčiace ženy!!!

 

Poznáme ešte Komonicu bielu a Komonicu zubatú (má síce žlté kvety, ktoré vôbec nevoňajú), ale ani jedna z týchto komoníc sa nezbiera. Komonica biela je jedovatá a komonica zubatá nemá liečivé účinky.

Zbierame len komonicu lekársku so žltými kvetmi, ktoré veľmi príjemne voňajú.

 

 

                  Prajem krásne zážitky pri zbere byliniek

 

 

                                                                                      Jarka

0 komentárov k “Komonica lekárska – Melilotus Officinalis (L.)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár