Lipkavec syridlový (pravý) – Galium verum

Lipkavcov  poznáme niekoľko  veľa druhov. Medzi také najznámejšie sú:

Lipkavec obyčajný, Lipkavec mäkký, Lipkavec marinkový  a najznámejší Lipkavec syridlový – pravý.

Lipkavec obyčajný a mäkký má hranatú stonku a lipkavec syridlový má stoku okrúhlu. Obyčajný s vám pri návšteve v prírode nalepí na šaty a ak nezbadáte, odnesiete si ho až domov. Lipkavec mäkký kvitne drobnými bielymi kvietkami  je veľmi jemný, ľahko sa zlomí.

Lipkavec obyčajný

Lipkavec marinkový je tiež veľmi jemný a pri zbere sa často stáva, že ho vytrhnete aj s koreňom. Preto je vhodné lipkavec marinkový strihať a nie trhať. Lipkavec marinkový  – je tiež veľmi jemný a pri zbere sa často stáva, že ho vytrhnete aj s koreňom. Preto je vhodné lipkavec marinkový strihať a nie trhať. Zbierame kvitnúcu vňať. Je to bylina, ktorá má silné sedatívne účinky. Používa sa aj na znižovanie krvnej zrážanlivosti (tvorba trombov). Je proti zápalová. Užíva sa najmä v zmesiach, pretože samostatne môže dôjsť k predávkovaniu. Marinka voňavá ako ju tiež volajú je však vhodnejšia na vonkajšie použitie a to pri ošetrovaní pokožky. Veľmi pozitívne pôsobí na pokožku, eliminuje vzniknuté vrásky, napomáha k lepšej kvalite pleti, zabraňuje k vzniku vrások. Vhodná na výrobu krémov, a očného séra, či telových mliek a krémov.

 

 Všetky tieto lipkavce môžete zbierať, každý z nich má liečivú silu veľmi podobnú.

Ja najradšej zbieram lipkavec syridlový pre jeho omamnú medovú vôňu.

Tak si o ňom niečo napíšeme. Lipkavec syridlový je trvalá rastlina a nájdete ju na slnečných lúkach. Dorastá aj do 60 cm. Kvitne drobnými sýto žltými kvietkami od polovice stonky. Stonky ako som už písala, sú okrúhle a až od polovici začínajú rásť kvietky. Listy sú špicaté, úzke  a vyrastajú v 6 -12 početných praslenoch. 

Zber: lipkavec kvitne od júna (niekedy sa stane, že aj o niečo skôr – čo sa stáva najmä v teplejších oblastiach) až do októbra. Zbierame plne rozkvitnutú vňať.

Sušenie:  Môžete sušiť dvomi spôsobmi – zviazať do kytičky a zavesiť dolu kvietkami. Alebo stonky uložíte na sitká a necháte vysušiť. Lipkavec  si po usušení zachováva žlto- zelnkavú farbu a medovú vôňu.

Uskladnenie: Po usušení kvety strhávame zo stoniek a ukladáme do dobre tesniacich nádob na tmavé miesto.

Obsahové látky: triesloviny, glykozidy, saponíny,  kyselina kremičitá, silice. Obsahuje tiež syridlo, čiže enzým, ktorý pomáha k zrážaniu mlieka.

Vlastnosti: diuretikum, dermatikum, antireumatikum, antizápalový

Použitie: kvitnúca vňať lipkavca sa využíva najmä na liečbu zápalov močových ciest, ale aj pri iných zápalových procesoch v tele.  Tak isto pomáha pri čistení obličiek, pečene, podžalúdkovej žľazy a sleziny. Nápomocný je aj pri tráviacich kataroch. Podporuje lymfatický systém k správnemu fungovaniu. Ako diuretikum vám pomôže takisto aj pri zavodnenom organizme. Lipkavec môžete využiť aj z vonku – ako zábal, obklad či kúpeľ. Je nápomocný aj pri ošetrovaní pleti a napomáha pri odstraňovaní drobných vrások. Mastičkou dokážete uľaviť popálenej pokožke a bylinným macerátom – tinktúrou z lipkavca zase môžete ošetrovať a dezinfikovať zle hojace sa rany alebo aknóznu pleť.

Mnoho čajových zmesí namiešaných na chudnutie alebo na eliminovanie celulitídy obsahuje aj vňať lipkavca. Môžete si z neho pripraviť aj kloktadlo na hlasivky. Spomínaný kúpeľ sa využíva najmä pri deťoch na upokojenie, pretože lipkavec má sedatívne účinky. Po kúpeli nastáva upokojenie a pomáha ľahšie zaspávať.

Využite na prípravu : tinktúry, mastičky, obkladu, kúpeľa, likéru, čaju

Recept

Pripravte si z lipkavca chutný LIKÉR na dobré spanie

Čerstvo ostrihané 10-15 celých stoniek zakvitnutého lipkavca nastrihajte na menšie kúsky a vložte do skleneného pohára. Pridajte 2ČL nastrúhanej kôry z BIO citróna, šťavu z 1 citróna, 4 PL trstinového cukru, 1-2 klinčeky, 1 paličku škorice (najlepšia je ceylónska). Zalejte bielou pálenkou (môže byť vodka alebo domáca ovocná pálenka) v objeme 0,5 litra. premiešajte a uzavrite pohár.   Pohár uložte na nie teplé, ale slnečné miesto a snažte sa každý deň pretrepávať. Macerujte 4-6 týždňov. Potom prefiltrujte cez gázu alebo kávový filter. Užívajte večer pred spaním min. 20 minút vopred 1 malý štamprlík. Likér pomôže k ľahšiemu zaspávaniu a  plnohodnotnému spánku.

 

 

Užite si medovú vôňu lipkavca syridlového

                                                                                                 Jarka ♥

                                

0 komentárov k “Lipkavec syridlový (pravý) – Galium verumPridajte vlastný →

Pridaj komentár