Ibiš lekársky – Althaea Officinalis (Malvaceae)

V našej bylinkovej záhrade nemôže chýbať liečivá bylina s jemnými ružovkastými kvietkami, ktorú poznáme pod menom IBIŠ LEKÁRSKY – Althaea officinalis. Alebo ľudovo preskiernik či ibišek…. 

Radíme ho medzi liečivé rastliny z čeľade slezovité. Je to trvalá rastlina. Aj napriek tomu, že je to statná rastlina, ktorá dorastá až do 1,5 metra, málo kedy býva dominantou záhrady. A to preto, že nie je až taká obľúbená a málokedy sa nachádza v záhradách.   Hrubé stonky sa rozkonáruju na menšie, na ktorých rastú bledo zelené až šedo zelené chlpaté (zamatové) listy. Na konci stoniek sa vytvárajú kvietky bledunko ružovej farby. Kvitne od júla až do septembra.

Pestovanie: ibiš si môžete vypestovať zo semienka alebo si kúpite predpestovanú rastlinku. Ja som si ho vypestovala so semienka, ale hodne dávno. Teraz je už rozrastený a dokonca aj rozsadený na iné miesta v našej bylinkovej záhrade. No, ak si ibiš budete chcieť pestovať v záhrade, vyberte mu vlhkejšiu pôdu s dostatkom slnka. Počas letných suchých horúcich dní ocení vlahu. Pri veľmi suchom počasí, ibiš veľmi málo kvitne.  Časom sa ale rozrastá a preto mu treba dopriať miesta naokolo. 

Zber:  Zbiera sa koreň, list aj kvet.

Koreň sa vykopáva na jeseň alebo skoro na jar minimálne z dvojročných, najlepšie z trojročných rastlín. Listy sa zbierajú na jar pred kvitnutím, keď sú mladé. Zbierame ich postupne, netreba otrhať všetky naraz, preto postupne. A začiatkom júla sa na konci stoniek začnú vytvárať kvietky. Zbierame čerstvo rozkvitnuté kvietky. Zber kvietkov robíme každý deň, pretože každý deň vykvitnú nové a nové kvietky.

 

Sušenie: koreň môžete aj sušiť, ale najskôr ho musíte dobre umyť a nakrájať. Pomáhame si umelým teplom, kde teplota nemôže prekročiť 50oC. Listy a kvety sušíme tak ako iné bylinky, najlepšie je sušenie na sitkách v dobre vetrateľnej miestnosti.

Uskladnenie: po usušení, či už je to koreň, list či kvet uložíme do pohárov s uzáverom aby sušená droga nenasávala vzdušnú vlhkosť. List a kvet môžete zmiešať a tak si ich spolu aj uskladniť. Koreň skladujeme osobitne, alebo použijeme na výrobu tinktúry.

Obsahové látky:

V koreni sa nachádza veľa liečivého slizu až 35%, obsahuje aj škrob, glukózu, asparagín, pektín, flavonoidy a minerálne látky.  Listy a kvety obsahujú slizu trochu menej len do 10%, ale aj pektín, flavonoidy, organické kyseliny, silice.

Vlastnosti: emoliens, antiflogistikum, protektívum, mucilaginózum.

Použitie:  Je to stará liečivá rastlina so silným odhlieňovacím a slizovým účinkom. Koreň, ktorý obsahuje veľké množstvo slizu sa využíva pri zápalových procesoch pažeráka, slizníc, žalúdka. V kombinácii s inými bylinka je vhodný aj na liečbu horných dýchacích ciest a angíny. Tak isto je výluh za studena nápomocný pri nedostatočnej peristaltike čriev.  Aj pri zápaloch močových ciest a zápaloch obličiek je ibiš nápomocný a dokáže tlmiť zápalový proces na slizniciach.  
Sliz je vhodný aj na liečbu psoriázy alebo iných povrchových suchých ekzémoch. Používa sa ako silný výluh za studena a následne ako kúpeľ či obklad.
Ako obklad pri opuchoch, pri boľavým svaloch, ale aj ako masku na tvár.
 
Môžete drogu využiť :
– ako  obklady
– do čajových zmesí
– z kvetov si môžete uvariť aj parádny sirup
– vyrobiť tinktúru
– výluh za studena
 
Recept na výluh
Ak by ste si chceli pripraviť výluh z koreňa, listu či kvetu ibiša lekárskeho a využiť jeho silu liečivého slizu, je potrebné si pamätať, že ibiš nezalievame horúcou vodou. Najviac slizu získame vtedy, ak koreň, list alebo kvet zajeme preverenou a VYCHLADNUTOU (na izbovú teplotu) vodou a necháme lúhovať niekoľko hodín. Takto získame silný rôsolovitý nápoj, ktorý pijeme po dúškoch. Na zapálené sliznice horných dýchacích ciest pijeme výluh v objeme 200 ml / 2x denne.
Pri zapálenom žalúdku, alebo žalúdočnom vrede prijeme výluh letný. To znamená, že po vyluhovaní, výluh ohrejeme cca na 40oC, nalejeme do termosky a popíjame celý deň po dúškoch.

                                 Tak ja vám prajem parádne leto a užívajte si s bylinkami

 

                                                                                                 Jarka ♥

0 komentárov k “Ibiš lekársky – Althaea Officinalis (Malvaceae)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár