Čiernohlávok obyčajný – Prunella vulgaris

Dnes som sa rozhodla, že vám napíšem o málo poznanej, málo zbieranej liečivej rastline, pretože už druhým rokom nám rastie na našej lúke u nás v záhrade. Tohto roku sa parádne rozrástol a dokonca nám už rastie na dvoch miestach, čomu sa dosť teším.

Volá sa ČIERNOHLÁVOK OBYČAJNÝ a je to trvalá rastlina. Patrí do čeľade hluchavkovité.  Jeho výška vzrastu je rôzna, môže to byť od 5 cm do 30 cm. Má rád vlhkejšie miesta a bohaté na živiny (lúky, pasienky, na rúbaniskách, ale aj v záhradách). Na hranatej stonke rastú listy protistojne a sú vajcovitého tvaru. Kvietky kvitnú vytvárajú taký  poloklas, ktorý rastie nad posledným párom listov. Kvietky sú modrofialovej farby. Čiernohlávok kvitne od mája do augusta.

Zber: na liečebné účely sa využíva kvitnúca vňať. Zbierať môžete počas celého kvitnúceho obdobia. Zbierame celú kvitnúcu vňať.

Sušenie: sušíme ako každú inú bylinku – v dobre vetranej miestnosti v tenkej vrstve. Po usušení si listy a kvety musia zachovať svoju farbu. Listy tmavozelenú a kvietky fialovú farbu.

Uskladnenie: môžete uložiť do papierového vrecka, skleneného pohára alebo do bavlneného vrecúška. Dbať treba aby droga nebola vystavená svetlu a vlhku. Usušenú drogu môžete využívať len jeden kalendárny rok.

Obsahové látka : triesloviny, horčiny, mastné kyseliny, silice, živice, tanín. Okrem toho obsahuje a vitamíny – A, B, C a K. A aby som nezabudla čiernohlávok obsahuje aj kyselinu rozmarínovú.

Účinky: adstringens, amará, antidiaroikum, antiflogistikum, dermatikum, gynekologiká… Antibakteriálne a protizápalové

Použitie: V minulosti čiernohlávok bylinkári používali na liečbu záškrtu a na liečbu vonkajších povrchových rán na pokožke. V dnešnej dobe (aj keď sa na čiernohlávok trochu zabúda) ho bylinkári používajú pri zápalových procesoch tráviaceho traktu, ako je zápal žalúdka, črevné zápaly, zápal pažeráka… Ukľudňuje tráviaci trakt, tlmí hnačky. Čiernohlávok je veľmi účinný pri liečbe žalúdočných vredov. Tak isto je nápomocný pri ženských chorobách spojených s krvácaním. Regeneruje tkanivá a harmonizuje hormonálny systém. Čiernohlávok používame aj pri zápaloch horných dýchacích ciest, pri zapálenom hrdle, nosohltane, pri zapálených krčných mandliach…celkovo pomáha pri chrípkových ochoreniach.

Môžeme ho využiť aj pri liečbe z vonku ako zábal, kúpeľ, kloktadlo na tlmenie bolestivých kĺbov, svalov a ako spomínané kloktadlo pri boľavom hrdle alebo zapálených mandliach a angíne.

A pretože obsahuje kyselinu rozmarínovú je často používaný do prípravkov na ochranu kože pred UV žiarením.

Veľmi podobnou rastlinou je  Čiernohlávok veľkokvetý – Prunella grandiflora. Jeho kvetné klasy sú umiestnené oveľa vyššie nad listami. Tento druh čiernohlávku sa pestuje ako okrasná rastlina v záhradách.

Použitie: tento malý fialový kvietok resp. kvitnúcu vňať môžete využiť na výrobu –

  • čajová zmes – jednozložková, miešaná
  • masť – kožné choroby, pohybový aparát
  • tinktúra – zápalové procesy (tráviaci trak, dýchacie cesty, ženské choroby…)
  • olej – kožné problémy, pohybový aparát
  • zábal – kožné choroby, pohybový aparát
  • kúpeľ – kožné problémy, pohybový aparát
  • kloktadlo – zápal mandlí, hrdla, nosohltan, angína

 

Recept

Tinktúra z kvitnúcej vňate čiernohlávka:

Pripravte si nádobu, ktorú naplníte čerstvou vňaťou (neskôr môžete použiť aj sušenú drogu čiernohlávka, ale v 1/2 množstve) až do 3/4. Nepritláčame, len vrstvíme a zalejeme doplna bielym alkoholom minimálne 40%. Uzavrieme a odložíme na chladnejšie a tmavšie miesto. Macerovať necháme minimálne 21 dní (môžete nechať aj viac). Potom už stačí macerát prefiltrovať a naplniť do tmavých fľaštičiek, dobre uzavrieť a odložiť na tmavé a chladnejšie miesto.

Tinktúra je vhodná aj na vonkajšie aj na vnútorné použitie pri všetkých zápalových procesoch.

♥ Čiernohlávok môžete používať aj dlhodobo ♥

P.S.           Budem rada, keď mi napíšete či poznáte alebo či  zbierate popísanú bylinku.

                                                                                   Jarka

                                                   

 

 

0 komentárov k “Čiernohlávok obyčajný – Prunella vulgarisPridajte vlastný →

Pridaj komentár