Vratič obyčajný – Tanacetum vulgare

Rastlina, ktorú neprehliadnete. Je to trvalá rastlina a má rada slnečné miesta – stráne, lúky, okraje lesov, priekopy, ale aj na skládkach a okrajoch ciest ju môžete nájsť.  Dorastá v mnohých prípadoch aj do 120 cm. Má drevnatú hranatú stonku červenohnedej až hnedej farby, z ktorej vyrastajú v hojnom  počte veľmi členité listy. Na konci stonky sa nachádzajú kvietky,ktoré rastú na rozkonárených  stonkách a sú okrúhleho tvaru bez okvetných lístkov sýtej žltej farby. Vratič kvitne od júla do septembra. 

Zber: v júni, teda ešte pred kvitnutím, sa zbierajú listy. A keď vratič zakvitne zbierame celú kvitnúcu vňať. Hoci sa nič nestane keď si nazbierate len kvietky.

Sušenie: ak ste zbierali celú vňať, tú môžete zviazať do kytičky a dať sušiť zavesené dolu kvetom. Po usušení  z tvrdej stonky strhávame listy aj kvety. Ale ak  ste zbierali len kvet alebo list sušíte v tenkej vrstve rozložené na sitkách. Ak už nie sú vhodné podmienky na sušenie, môžete si pomôcť umelým teplom, ktoré nesmie prekročiť 35oC.

Uskladnenie: po usušení drogu odkladáme do pohárov s uzáverom a ukladáme do tmavej miestnosti.

Obsahové látky: je to najmä silica, ktorá sa nachádza v liste aj v kvete, ktorej súčasťou je toxický dráždivý tujón. Okrem toho obsahuje aj tymol, chamazulén, borneol, gáfor, pipén, horčiny, triesloviny, flavónové glykozidy, organické kyseliny, inulín.

Vlastnosti: Anthelmintikum, antipedikulózum, derivans.

Použitie: v minulosti používali z vratiča odvar na vyháňanie z tela rôznych parazitov. Alebo ako prášok ho používali na likvidáciu vší, bĺch, ploštíc… Veľmi časté bolo využitie ako masážna tinktúra na boľavé kĺby a svaly. Čo v dnešnej dobe tiež nie je využívané, nakoľko môže spôsobovať podráždenie pokožky.

Ale dnes je to s vratičom už celkom inak. Na základe rôznych výskumov a následným zistením, že obsahuje veľké množstvo tujónu sa vratič nevyužíva na vnútornú liečbu. Tujón totiž, dráždi tráviaci trakt, obličky a pôsobí a poškodzuje na nervovú sústavu. Preto sa v modernej medicíne a ani vo fytoterapii vratič  vnútorne nepoužíva. Vhodný je na ošetrovanie pokožky a kožných problémov len vo forme mastičiek, olejov. Používa sa aj na odpudzovanie proti rozličným parazitom ako sú už spomínané vši šatové alebo aj vlasové, blchy, či pri chorobe svrabu. Tak isto sa využíva a je súčasťou mnohých repelentných prípravkov proti komárom a kliešťom. 

No využiť ho môžete najmä ako dekoračný materiál na ozdobovanie vencov, či výrobu rôznych dekorácií zo sušených kvetov. V konečnom dôsledku si ho môžete dať len do vázy na terasu ako odpudzovač komárov.  Často vratič môžeme nájsť vo vydymovadlách takisto určených na  odpudenie komárov.

A poviem vám, ja som vratič vyskúšala ako odpudzovač hmyzu na našom sedení na gangu a musím povedať, že funguje. Preto vždy keď idem na lúku alebo len na prechádzku a vidím rozkvitnutý vratič, odtrhnem si ho do vázy na gang.  Rovnako dobre bude pôsobiť, keď si vratič nastriháte do vrecúška a zavesíte v blízkosti vášho sedenia.

  Ešte chvíľu vratič bude kvitnúť, tak si môžete ísť natrhať pár stoniek a vyskúšať jeho repelentnú silu 🙂

 

                                         Prajem ešte pekné a voňavé túlanie sa lúkami

 

                                                                                                           Jarka ♥

0 komentárov k “Vratič obyčajný – Tanacetum vulgarePridajte vlastný →

Pridaj komentár