Ruža galská ~ Rosa gallica

Práve v tomto období hrajú ruže v záhradách prim. Je ich obdobie ∼ obdobie kvitnutia. Neskutočné množstvo odrôd a farieb ruží nám zaručuje veľký výber na pestovanie ale aj kúpu. Ružu môžeme zaradiť medzi najstaršie kultivary v oblasti kvetenstva. Jej pestovanie v kráľovských záhradách alebo v kláštorných záhradách, bolo v minulosti neodmysliteľnou súčasťou. Pestovanie a šľachtenie nových a nových odrôd ruží, prispelo k pomenovaniu „kráľovná kvetov“. Ruža sa stala symbolom šťastia, krásy a vernej lásky. Pre Rimanov, bola ruža symbolom mravnej čestnosti, ale aj zábavy a rozkoše. Kvet ruže sa v minulosti s nadšením používal ako symbolika na erboch šľachtických rodov. Alebo bola súčasťou maľby portrétov bohatých šľachticov. Veľké množstvo rôznorodých ruží, ružičiek prenášali do ľudových krojov v mnohých oblastiach Slovenska ale aj v celom svete (napr. Mexiko).

Ja až tak nemám v obľube ružu ako kvet. Mne sa páčia iné kvety v kyticiach k meninám alebo k inému sviatku. No, omnoho viac si ju považujem ako rastlinu s využitím na liečebné účely.

Okvetné lístky ruží je to, čo sa dá využiť v plnej miere. Zbierame ich počas celého leta. Za krásneho slnečného počasia. Samozrejme, že nie striekané ruže alebo ruže z obchodu, tam ani netušíme čím ju striekali. Takže také nie! Jemne otrhávame okvetné lístky a sušíme v tieni. Na slnku by nám okvetný lístok stratil farbu. Uskladňujeme ako ináč na tmavom mieste. Musíme s nimi zaobchádzať veľmi opatrne lebo ružové lístky aj tak nevydržia veľmi dlho. Využívame ich maximálne po dobu 3∼4 mesiacov.

A keď už sme s dali tú námahu a vypestovali ruže a nasušili si ružové lupienky, treba ich plnohodnotne využiť. Je niekoľko možností. Čaj z okvetných lupienkov je naozaj delikatesa. Okrem toho, že je to pastva pre oči a nos, je účinný pri chorobách priedušiek, ako pomoc pri obnove črevnej flóry po užívaní antibiotík. Na choroby pľúc a spomínaných priedušiek sa používa a rovnako ako čaj pomáha aj olej z ruží alebo ružový olej 🙂 Vaša nervová sústava bude jasať po vypití ružového čaju.

Kúpanie s okvetnými lístkami ruží, je blahodárne pre celý organizmus, doslova vám rozmazná zmysly a poteší pokožku. Veď už ženy v starom Egypte, vedeli akú silu má ruža. Ich tváre boli hladké, bez vrások a iného poškodenia. Používali ružový olej aj ružovú vodu na tvár, ktoré im pomáhali odstraňovať rôzne defekty na pokožke

Tak isto môžete vyskúšať ružovú soľ, ktorú si pripravíte raz-dva – lupienky ruží usušíte a po usušení ich vložíte do mixéra spolu so soľou. Soľ môžete použiť moskú bielu alebo himalájsku červenú. Pomer ruží a soli je 1:2  Spolu všetko rozmixujete a nasypte do vhodnej nádobky. Zakvapnite  pár kvakami BIO ružovým esenciálnym olejom a uzavrite. Takáto ružová soľ nielenže dobre vyzerá v peknej nádobke, ale je aj prospešná vašej pokožke a vašim zmyslom. Je úžasná na relaxačné večeri. 

A nakoniec takúto krásnu a voňavú ružovú soľ môžete darovať super kamoške …takže to môže byť aj milý darček ♥

Aj ružový olejček si môžete vyrobiť aj samy. Je to veľmi jednoduché 🙂

Recept ako na to nájdete tu: http://alchemylka.sk/2023/06/28/par-skvelych-receptov-z-okvetnych-listkov-ruzi/

Čo všetko sa dá ešte  z ružových lístkov vyrobiť alebo načo všetko sa dajú použiť?

Môžete pripraviť aj mnoho iných dobrôt. Ako napr. : okrasu na koláčiky z okvetných lístkov ruží kde sa farebnosti medze nekladú. Môžete si uvariť famózny ružový sirup alebo  ružové pesto, to je naozajsná paráda. Totálnou chuťovkou je ružový džem a med alebo také kandované lístky ruží.

P.S. Všetky recepty budem postupne pripravovať, dokumentovať a pridávať.

Nájdete ich tu: http://alchemylka.sk/2023/06/28/par-skvelych-receptov-z-okvetnych-listkov-ruzi/

Možno, že som na kopec vecí a možností zabudla. Tak máte možnosť nám a všetkým ostatným pripomenúť čo všetko sa dá z ružových lístkov urobiť. Alebo čo z ružových lístkov robíte vy ? Pochváľte sa v komentároch.

Teším sa na vaše reakcie a nápady !

Krásny deň v ružovom opare vám želá

Jarka  

DSC_0567

1 komentár k “Ruža galská ~ Rosa gallicaPridajte vlastný →

Pridaj komentár