Ostružina černicová ~ černica ~ Rubus fruticosus

Starí rodičia, mali černice zasadené v kúte záhrady a pamätám sa, že starký sa každý rok hneval na to ako sa veľmi rozrástli a musel sa s nimi trápiť. Zato my deti, sme do kúta záhrady chodili potajomky maškrtiť. Odhalili nás vždy, to asi pre tie fialovo-čierne zuby 🙂

My síce nemáme na chalupe černice zasadené v kúte, ale len popri plote, no napriek tomu sa kochám ako sa krásne začínajú rozrastať. Na plnohodnotný zber si budem musieť ešte počkať nejakú malú chvíľku. U nás na chalupe sa teda zber nekoná. Ale dobré duše sa vždy nájdu. Svokor mi už sľúbil, že si mám prísť naoberať, pretože nevedia čo s nimi. Jaj a mne netreba dvakrát hovoriť, keď sa jedná o ovocie. Už som sa videla čo z nich všetko urobím a ako sa najem 🙂

Mohla by som vám aj napísať, čo je černica za ovocie, že? No, tak keď sa rozhodnete ju pestovať, verte že nejaké zvláštne podmienky nepotrebuje. Je spokojná na krásne slnečnom mieste a sem~tam jej treba ku koreňom prihodiť z kompostu, pravidelne premladzovať výhonky a bude rodiť ako bláznivá. Černica rodí na dvojročnom výhonku krásne skoro čierne plody a to začiatkom júna až do konca septembra. Plody, ktoré sú plné vitamínov a minerálov. Vitamíny sú zastúpené B, C, K a vitamín E a k tomu ešte flavonoidy a to sú tie skvelé antioxidanty. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým, ale aj pečeňovým ochoreniam a ešte aj spomaľujú starnutie buniek. Paráda, že ? Takéto skvelé ovocie my máme u nás, len keby sme ho aj jedli 🙂 Ale vrátim sa ešte k obsahu a to konkrétne k minerálom. V černiciach môžeme nájsť draslík, železo a horčík, ktorý má za úlohu strážiť správnu funkciu svalov a nervov, a ešte mierni depresie. Okrem toho plody černíc obsahujú aj vlákninu a kyselinu listovú, ktorá sa stará o správne delenie buniek. Černice sú detoxikačné, sú nápomocné pri liečbe zápalu pľúc a dokonca znižujú následky ožarovania a chemoterapie.

No a nesmiem zabudnúť ani na jadierka, ktoré mnohí z nás ich nemajú radi. Ale to je veľká chyba, pretože obsahujú éterické oleje a salicyláty a tie pomáhajú pri liečbe reumy, pri rôznych zápaloch a nachladnutiach. Ale pozor ľudkovia, čo ste alergickí na acylpyrín, môže táto látka vyvolať alergiu !!!

Ale tu sme neskončili. Ešte treba spomenúť čo to o listoch, ktoré si môžete natrhať hneď na jar pred kvitnutím. Mladunké lístočky černice usušíte a používate ako prímes do čajovín pri liečbe močových a žlčových ciest, cukrovky a proti hnačke. Z listov spolu s inými bylinkami si tiež môžete pripraviť kúpeľ a použiť pri liečbe kožných nemocí.

Dokonca taká černica vám pomôže pri chudnutí, pomôže nakopnúť imunitu, zaženie nervozitu napr. pred skúškou 🙂 Iné ma nenapadlo. Som trochu ovplyvnená začiatkom školského roka.

Teraz ešte niečo o tom ako si uchovať tieto fantastické plody. Tak najlepšie by boli čerstvé, ale viem že nie vždy to ide. Ja si ich zvyknem mraziť, tak ako mnoho iných druhov ovocia. Nasypem do malých téglikov a počas zimy pomaly likvidujem 🙂 Samozrejme, že na likvidáciu nie som sama. Už mám vnúčika Borisa a tak tohto roku budem škrečkovať o niečo viac 🙂

Veľa starších ľudí som počula o černiciach hovoriť ako o „tmavom zlate“ a myslím, že na tom niečo bude. Černice sú skvelé, chutné a zdravé zároveň.

Naši predkovia verili bylinkám a my by sme sa mali prinavrátiť k ich zvyklostiam a prijať ponúkané z prírody. Bylinky, ovocie a zelenina by sa mali vrátiť vo väčšom množstve na naše stoly a budeme určite v lepšej kondícii ako sme teraz. Ale zase som sa zamotala. Vrátim sa späť k uskladneniu černíc. Ďalšia možnosť je uvariť si lekvár, je trochu viac drastická no nevadí aj skvelý lekvár má svoj zmysel. Zaváranina je na tom tak isto s uchovaním vitamínov, ale ja tvrdím, že je vždy lepšie aspoň niečo ako nič. 🙂 Sirup ako neviem koľká v poradí možnosť a uvariť si ho je hračka. Taký skvelý černicový sirup je na zimu priam stvorený. Skúste si ho pridať do bylinkového čaju miesto cukru. Nič lepšie ste nepili 🙂 Verte mi !

Ale ja som zaťažená na mrazenie, všetci sa mi smejú, že všetko práskam do mraziaka. No a čo…

Ale keď vyberiem z mraziaka černicovú dreň, tak potom mám úsmev na tvári JA 🙂 A to je tiež možnosť ako si uchovať černice a predpokladám, že táto bude pre vaše deti najobľúbenejšia 🙂

Asi som už všetko vyčerpala, tak sa s vami lúčim a stretneme sa pri nasledujúcom článku.

Prajem veľa krásnych dní 🙂

img_9189

img_9194

0 komentárov k “Ostružina černicová ~ černica ~ Rubus fruticosusPridajte vlastný →

Pridaj komentár