Domáci chlieb

Pečiete doma chlieb alebo máte svoju obľúbenú pekáreň, kde vždy kúpite ten skvelý mäkký, no na povrchu chrumkavý chlieb ? Či patríte do skupiny paleo jedlíkov, ktorí sa skrátka pečivu ako takému vyhýbajú ? My máme chlieb veľmi rady. Občas ho vynecháme na pár dní, no nikdy nás neomrzí kombinácia s maslom a pažítkou, soľou či čerstvo odtrhnutou paradajkou.

Aj vám sa zbiehajú slinky ? Mala by som prestať písať články po 22. hodine 🙂

Minulý týždeň sme sa presťahovali na 7 dní na chalupu. Len my s Jarkou a mini Borisom + nás strážila naša Jessa. Okrem aktívneho oddychu 😀 a slnenia sme postíhali niečo zmajstrovať, ukuchtiť, nafotiť, prediskutovať a postnúť sem pár článkov. Poviem vám, nie je nič lepšie ako vstať do slnečného rána, na podstienku si vychutnať kávu a stráviť celý deň na čerstvom vzduchu.

Ale o chatovej idylke som písať nechcela. Chcem vám ponúknuť recept na náš chlebík a trošku vás fotkami navnadiť 🙂

Budete potrebovať :
Na kvások : 1ks droždie
½ l  mlieka alebo vody
1 čl cukor
1kg chlebová múka
3 ks zemiaky
1čl soľ
1 čl rasce (chlieb číslo 1)
za hrsť semiačok podľa chuti (chlieb číslo 2)
Ako prvé si zemiaky očistíme a varíme v šupke pokiaľ nezmäknú. Po uvarení ich necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme kvások – zohrejeme si mlieko (nemôže byť horúce), prisypeme cukor a rozmrvíme doň droždie. Kvások necháme napučať. Do veľkej misy nasypeme chlebovú múku so soľou a nastrúhame zemiaky. Pridáme aj kvások a všetko zmiešame dokopy a dobre vymiesime. Nakoniec dochutíme rascou alebo semiačkami. Misu s cestom necháme vykysnúť na teplom mieste cca hodinku. Keď máme bochníky pekne nakysnuté preložíme ich na vysypaný plech múkou. Takto pripravené bochníky potrieme zľahka vodou a nakrojíme (len tesne pred pečením !) a teraz už len zostáva šupnúť ich na 180°C do rúry, na cca 40-45 min. 🙂

Zemiak sme pridali do cesta kvôli tomu, že po nich vždy chlieb vydrží dlhšie mäkký a aj na tretí deň chutí vynikajúco.

Dúfam, že ochutnáte chlieb aj podľa nášho receptu a nezabudnite sa pochváliť na instagrame s hashtagom #alchemylka 🙂

DSC_0065

DSC_0053

0 komentárov k “Domáci chliebPridajte vlastný →

Pridaj komentár