Jahodník obecný – Jahoda obyčajná – Fragaria Vesca L. (Rrosaceae)

Jahoda obyčajná – teda jahodník, nepíšem o jahodách záhradných, ale o jahodníku čiže jahode lesnej. O jahodníku ako o liečivej rastline, ktorú bežne nájdete rásť v lese. Môžete si ju vypestovať aj sami vo vašej záhrade. Veľmi milá a vytrvalá rastlina. Z nadzemných poplazkov vyrastá ružica trojlaločných listov, ktoré si na okrajoch zúbkovité. Kvety kvitnú na dlhej stonke, ktorá sa na konci rozvetvuje. Kvietky sú jemné, bielej farby a v strede je kvetné lôžko, ktoré keď včielky opelia vznikne dužina, čomu sa hovorí jahoda. Plod jahoda je červenej farby, skvelo chutí a ešte lepšie vonia. Stačí aj málo malinkých lesných jahôd primiešať do jahôd záhradných a lekvár bude voňať ako keby bol uvarený len z lesných jahôd.

Pestovanie

Tak ako som už spomínala môžete si jahodník pestovať aj na záhrade. Nie je vôbec náročná rastlina na pestovanie. Ja som si jahodník vypestovala sama zo semienka a to predpestovaním planty a teraz sa mi rozmnožuje sama poplazkami. Na jar treba z rastliny odstrániť všetky suché zvyšky stoniek a listov. Okopať okolo rastliny a prihnojiť domácim kompostom v 5 cm vrstve.  K pestovaniu len toľko, že potrebuje dostatok vlahy, najmä počas suchého leta a skvelo sa jahodníku darí v polotieni.

Ak by ste si chceli  plody jahodníka – lesné jahody len nazbierať,žete tak urobiť na prechádzke lesom. Nájdete ho na okrajoch lesa alebo aj na lesných lúkach.

Zber

Z jahodníka využívame na liečebné účely listy aj plody. Na zber listov sa môžete vybrať koncom mája, keď jahodník začína kvitnúť, ale ešte nie je v plnom kvete. A počas leta sa môžete opäť vybrať na prechádzku do lesa a nazbierať si aj plody jahodníka – lesné jahody. Plody môžete zbierať až do konca augusta, samozrejme, že to ovplyvňuje aj počasie.

Sušenie

Nazbierané listy môžeme sušiť dvojakým spôsobom. Prvý spôsob je : zo stoniek vytvoríme kytičku, zviažeme motúzom a zavesíme. Druhý spôsob je : listy poukladáme na sitko a sušíme v dobre vetrateľnej miestnosti bez účasti slnečných lúčov a to pri oboch spôsoboch. Alebo môžeme sušiť aj umelým teplom a do do 40oC. Listy si po usušení musia zachovať svoju zelenú farbu. Hnedá, sivá alebo akejkoľvek odlišná farba listov nie vhodná na liečebné využitie.  Dobre usušené listy sa musia drobiť a šušťať.

Uskladnenie

Po usušení stonky odstránime a snažíme sa listy veľmi nepomrviť. Uskladňujeme v tmavých, uzatvárateľných nádobách. Sušená droga na svetle bledne a tým stráca na kvalite. Sušené listy jahodníka poľahky nasávajú vzdušnú vlhkosť, preto je potrebné ich uskladniť v dobre uzavretých nádobách. V opačnom prípade vám droga môže splesnieť.

Obsah

Listy obsahujú 5% trieslovín. Minerálne látky sú zastúpené najmä draslíkom. Okrem toho jahodník obsahuje flavonoidy kvercitrín a kvercetín, kyselina L-askorbová a stopy silice. Plody jahodníka obsahujú sacharidy, pektíny, organické zlúčeniny : citrónovú, jablčnú, vitamín C. Stopové prvky : B, B1, B2, B6 a provitamín A. Minerály: draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, zinok a železo.

Vlastnosti : list – diuretikum, adstringens

Plod – antisklerotikum, kozmetikum, diuretikum, hypotenzívum, vataminiferum

Použitie

Čaj z listov jahodníka sa môže piť aj dlhodobo, nemá totiž žiadne nežiadúce účinky. Takýto čaj je veľmi nápomocný pri anémii (chudokrvnosti) pretože listy obsahujú železo. Vhodný aj pri problémoch s trávením a nevoľnosťami (fosfor) – pôsobí na žalúdočšťavy. Vhodný aj pri kŕčoch (draslík) – uvoľňuje svalové kŕče. Bakteristatické účinky podmieňujú triesloviny a preto využitie je aj pri hnačkách a črevných infekciách. Okrem toho blahodárne pôsobí na srdce, na tepny – rozširuje ich. Takáto jahodníková droga sa veľmi pozitívne využíva aj v pediatrii spolu s inými bylinkami ako súčasť bylinných zmesí.

Recepty

Využitie : list – čaj (sušenie) ; plod – sušenie, kozmetika, kuchyňa, lekvár, sirup; koreň – tinktúra, sušenie

Jahodníkový čaj na každodenné pitie alebo na povzbudenie celého organizmu

List jahodníka , list černice, list maliny v pomere 2:1:1. Z namiešanej čajovej zmesi odoberieme 1PL (alebo 3g) zalejeme 200 ml vriacou vodou. Lúhujeme 7 minút. Pijeme letný osladený kvalitným medom.

No nie len jahodníkový list môžeme pokladať za liečivú drogu. Aj plody jahodníka sú telu prospešné, pretože vám prečistia a zregenerujú celý organizmus, povzbudia do ďalšej činnosti.

Jahodová maska na tvar

Jahodové plody asi za väčšiu hrsť umyjeme a necháme odkvapkať. Vložíme do misky, jahody popučíme, pridáme hroznový alebo mandľový olej (ak nemáme tak smotanu na šľahanie) v množstve 1 PL, dobre premiešame. Natrieme na tvár a dekolt a 20 minút odpočívame. Potom tvár a dekolt dôkladne umyjeme a ošetríme krémom alebo olejom.

0 komentárov k “Jahodník obecný – Jahoda obyčajná – Fragaria Vesca L. (Rrosaceae)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár