Jahodník obecný – Jahoda obyčajná – Fragaria Vesca L. (Rrosaceae)

Jahoda obyčajná – teda jahodník, nepíšem o jahodách záhradných, ale o jahodníku čiže jahode lesnej. O jahodníku ako o liečivej rastline, ktorú bežne nájdete rásť v lese. Môžete si ju vypestovať aj sami vo vašej záhrade. Veľmi milá a vytrvalá rastlina. Z nadzemných poplazkov vyrastá ružica trojlaločných listov, ktoré si na okrajoch zúbkovité. Kvety kvitnú na dlhej stonke, ktorá sa na konci rozvetvuje. Kvietky sú jemné, bielej farby a v strede je kvetné lôžko, ktoré keď včielky opelia vznikne dužina, čomu sa hovorí jahoda. Plod jahoda je červenej farby, skvelo chutí a ešte lepšie vonia. Stačí aj málo malinkých lesných jahôd primiešať do jahôd záhradných a lekvár bude voňať ako keby bol uvarený len z lesných jahôd.

Pestovanie

Tak ako som už spomínala môžete si jahodník pestovať aj na záhrade. Nie je vôbec náročná rastlina na pestovanie. Ja som si jahodník vypestovala sama zo semienka a to predpestovaním planty a teraz sa mi rozmnožuje sama poplazkami. Na jar treba z rastliny odstrániť všetky suché zvyšky stoniek a listov. Okopať okolo rastliny a prihnojiť domácim kompostom v 5 cm vrstve.  K pestovaniu len toľko, že potrebuje dostatok vlahy, najmä počas suchého leta a skvelo sa jahodníku darí v polotieni.

Ak by ste si chceli  plody jahodníka – lesné jahody len nazbierať,žete tak urobiť na prechádzke lesom. Nájdete ho na okrajoch lesa alebo aj na lesných lúkach.

Zber

Z jahodníka využívame na liečebné účely listy aj plody. Na zber listov sa môžete vybrať už teraz v apríli. Voľakedy sme ho zbierali koncom mája. Listy zbierame keď jahodníky/jahody ešte nie sú v kvete, t.j. keď nekvitnú. A počas leta sa môžete opäť vybrať na prechádzku do lesa a nazbierať si aj plody jahodníka – lesné jahody. Plody môžete zbierať až do konca augusta, samozrejme, že to ovplyvňuje aj počasie.

Sušenie

Nazbierané listy môžeme sušiť dvojakým spôsobom. Prvý spôsob je : zo stoniek vytvoríme kytičku, zviažeme motúzom a zavesíme. Druhý spôsob je : listy poukladáme na sitko a sušíme v dobre vetrateľnej miestnosti bez účasti slnečných lúčov a to pri oboch spôsoboch. Alebo môžeme sušiť aj umelým teplom a do do 40oC. Listy si po usušení musia zachovať svoju zelenú farbu. Hnedá, sivá alebo akejkoľvek odlišná farba listov nie vhodná na liečebné využitie.  Dobre usušené listy sa musia drobiť a šušťať.

Uskladnenie

Po usušení stonky odstránime a snažíme sa listy veľmi nepomrviť. Uskladňujeme v tmavých, uzatvárateľných nádobách. Sušená droga na svetle bledne a tým stráca na kvalite. Sušené listy jahodníka poľahky nasávajú vzdušnú vlhkosť, preto je potrebné ich uskladniť v dobre uzavretých nádobách. V opačnom prípade vám droga môže splesnieť.

Obsah

Listy obsahujú 5% trieslovín. Minerálne látky sú zastúpené najmä draslíkom. Okrem toho jahodník obsahuje flavonoidy kvercitrín a kvercetín, kyselina L-askorbová a stopy silice. Plody jahodníka obsahujú sacharidy, pektíny, organické zlúčeniny : citrónovú, jablčnú, vitamín C. Stopové prvky : B, B1, B2, B6 a provitamín A. Minerály: draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, zinok a železo.

Vlastnosti : list – diuretikum, adstringens

Plod – antisklerotikum, kozmetikum, diuretikum, hypotenzívum, vataminiferum

Použitie

Čaj z listov jahodníka sa môže piť aj dlhodobo, nemá totiž žiadne nežiadúce účinky. Takýto čaj je veľmi nápomocný pri anémii (chudokrvnosti) pretože listy obsahujú železo. Vhodný aj pri problémoch s trávením a nevoľnosťami (fosfor) – pôsobí na žalúdočšťavy. Vhodný aj pri kŕčoch (draslík) – uvoľňuje svalové kŕče. Bakteristatické účinky podmieňujú triesloviny a preto využitie je aj pri hnačkách a črevných infekciách. Okrem toho blahodárne pôsobí na srdce, na tepny – rozširuje ich. Takáto jahodníková droga sa veľmi pozitívne využíva aj v pediatrii spolu s inými bylinkami ako súčasť bylinných zmesí.

Recepty

Využitie : list – čaj (sušenie) ; plod – sušenie, kozmetika, kuchyňa, lekvár, sirup; koreň – tinktúra, sušenie

Jahodníkový čaj na každodenné pitie alebo na povzbudenie celého organizmu

List jahodníka , list černice, list maliny v pomere 2:1:1. Z namiešanej čajovej zmesi odoberieme 1PL (alebo 3g) zalejeme 200 ml vriacou vodou. Lúhujeme 7 minút. Pijeme letný osladený kvalitným medom.

No nie len jahodníkový list môžeme pokladať za liečivú drogu. Aj plody jahodníka sú telu prospešné, pretože vám prečistia a zregenerujú celý organizmus, povzbudia do ďalšej činnosti.

Jahodová maska na tvar

Jahodové plody asi za väčšiu hrsť umyjeme a necháme odkvapkať. Vložíme do misky, jahody popučíme, pridáme hroznový alebo mandľový olej (ak nemáme tak smotanu na šľahanie) v množstve 1 PL, dobre premiešame. Natrieme na tvár a dekolt a 20 minút odpočívame. Potom tvár a dekolt dôkladne umyjeme a ošetríme krémom alebo olejom.

 

V ľudovom liečiteľstve sa červená farba spája s liečbou : sklerózy, vysokého tlaku, pri dne aj reume…

Tak nezabúdajte, že nie len list je liečivý, ale aj plod.  (Pozor na alergie najmä pri malinkých deťoch, ktoré idú jesť jahody po prvý krát.)

 

Užite si zber a vychutnajte si skvelé plody jahôd či už lesných alebo pestovaných

                                                                         Jarka ♥

1 komentár k “Jahodník obecný – Jahoda obyčajná – Fragaria Vesca L. (Rrosaceae)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár