Zemedym lekársky ~ Fumaria officinalis L.

Zemedym, pre mňa zvláštna bylina a to najmä pre jej výzor. Mne pripadá ako mimozemská rastlina farbou aj tvarom listov i kvetov. Listy tvarom pripomínajú petržlenové alebo  harmančekové lístky a sú svetlozelené so šedým nádychom, ako posypané popolom. Akoby boli zadymené a z toho pochádza aj jeho názov. Kvietky sú jemné v bledoružovej farbe.

Tohto roku sa nám rozrástol na celej záhrade. Mnoho ľudí ho pokladá za burinu a priznám sa, že ani ja som nebola veľmi nadšená. Ak zemedym necháte voľne rásť, rozrastie sa po celej možnej ploche. Nemá rád premokrenú pôdu, skôr má v obľube suchšie prostredie a to my na Santovke veru máme.

Zemedym je jednoročná rastlina, ale každý rok sa sama vysieva a vzrastá  znova. Narastie do výšky cca 40 cm (podľa toho aké má podmienky). Z jedného koreňa vyrastá stonka, ktorá sa mohutne rozkonáruje. na konci stoniek je umiestnený kvet. Kvitne počas mája a júla (ale v posledných rokoch sa jeho kvitnutie vyskytuje už v apríli, ak sú teploty dostatočne vysoké).

Zber : Zo zemedymu zbierame celú kvitnúcu vňať.  Je veľmi krehký, teda jeho stonky…ak si nechcem zničiť celú rastlinu je vhodné ju pri zbere zostrihávať.

Sušenie: Sušíme ju buď rozloženú v tenkej vrstve alebo zavesenú v malých trsoch ale to veľmi neodporúčam, nakoľko som už spomenula, že stonky sú veľmi krehké a rýchlo sa lámu. Ja ju suším na sitách, kde dostatočne rýchlo uschne. Po usušení si musí zachovať svoju typickú farbu dymovo-zelenú.

Obsahové látky: isochinolinové alkaloidy podobné alkaloidom opiovým, kyselinu furmarovú, horčiny, triesloviny, sliz, živicu, minerálne látky, a veľmi malé množstvo aj éterických olejov…

Vlastnosti:  stomachikum, laxans, cholerikum, cholagum, metabolikum, diuretikum

Zemedym môžeme sušiť, ale tiež si môžeme vyrobiť tinktúru hneď z čerstvej bylinky.

Použitie:

Zemedym je veľmi účinný pri čistení krvi a preto je jeho opodstatnenie najmä pri liečbe rôznych kožných chorôb. Vhodný je aj vo forme pleťovej vody, na čistenie pleti.  Silným výluhom si môžeme ošetrovať pokožku postihnutú lišajom alebo ekzémom. Okrem toho znižuje krvný tlak, podporuje látkovú výmenu a pomáha pri migrénach a je silne močopudný. Takisto priaznivo pôsobí pri vylučovaní žlče. Pripravený ako silný odvar ho môžeme použiť pri problémoch so zlatou žilou.

Musím však pripomenúť, že sa pri užívaní nesmie prekročiť denná dávka, pretože pri vyššom množstve pôsobí toxicky. Maximálna dávka je 5g na deň.

Zemedym je silná bylina, ktorá pri vyšších dávkach tlmí centrum dýchania.Preto je vhodnejšia do čajových zmesí ako užívanie samostatnej sušenej drogy.

RECEPT

V knihe od Dyoníza Dugasa „Zdravý život s babkinými bylinkami“ som našla recept na čajovú zmes na čistenie krvi:

Hlavné zložky – vňať zemedymu, pŕhľavy, koreň púpavy
Vedľajšie zložky – koreň čakanky, list orecha, kvet fialky, koreň lopúcha
Dve PL zmesi zalejeme ½ l vriacej vody a lúhujeme prikryté 20 min. Scediť a piť 2-3x denne.

                            Pevne verím, že bylinu zemedym spoznáte, ak sa vám objaví vo vašej záhrade

                                                                                                      Jarka ♥

0 komentárov k “Zemedym lekársky ~ Fumaria officinalis L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár