Slivkový páj

Slivky sú rovnako ako gaštany, a krásne sfarbené stromy súčasťou jesene. Doma ich máme veľmi radi a tento rok som sa pripravila, čo sa týka ich zásoby. Keď sme ich ale nestíhali konzumovať, rozmýšľala som aký jednoduchý recept vyberiem, aby som mohla zapojiť aj syna a nemusela piecť po nociach.

Okrem vymýšľania receptov rada skúšam aj tie osvedčené od mojich obľúbených blogeriek a tentokrát som sa inšpirovala blogom Pradobroty. Marcela ma už dávnejšie veľmi zaujala, pretože máme toho dosť spoločného. Jej príspevky na instagrame sú plné jedál, koláčikov a handmade pletených výrobkov. Z „galérie“ srší pohoda a vidiek. Mám rada jej recepty, nie sú vôbec prekombinované, obsahujú známe ingrediencie, a vždy sa mi podľa jej inštrukcií každý dezert či jedlo podarí 🙂 Ak ste fanúšik varenia alebo pečenia, určite nahliadnite na jej blog, oplatí sa !

Ingrediencie :

♥ 150g špaldovej bielej hladkej múky
♥ 150g pohánkovej múky
♥ 150g masla
♥ štipka soli
♥ 70g studenej vody

Maslo si vyberieme skôr ako začneme piecť, aby ná trošku zmäklo. Ja keď zabudnem, maslo vždy strúham najemno rovno do misy. Pridáme navážené múky a soľ a vytvoríme si klasickú drobenku. Do masy postupne prilievame aj pripravenú vodu, ktorú ale nemusíte celú použiť. Tí, čo často pečiete, ste zistili, že každá múka inak saje. Vznikne nám hladké kompaktné cesto, ktoré je vhodné na cca 1 hodinu vložiť do chladničky. U nás nepoužívame alobaly a potravinárske fólie, či sáčky a vždy cesto vkladám do sklenenej uzatvárateľnej misy.

♥ 850g sliviek (v recepte bolo písaná váha s kôstkami)
♥ 60g kokosového cukru
♥ 20g kukuričného škrobu (alebo 30g múky)
♥ 2 čl cejlónskej škorice
♥ vajíčko na potretie

Plnku si vytvoríme z vykôstkovaných sliviek, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Ja som ich nakrájala na osminky. Posypeme ich škrobom/múkou, cukrom a škoricou. Poriadne premiešame. Rúru si zapneme na 180°C, zatiaľ sa nám vyhreje kým si pripravíme koláč do formy. Cesto po vytiahnutí z chladničky trošku premiesime aby zmäklo a rozdelíme si ho na 1/3 a 2/3. Tú väčšiu časť rozvaľkáme na cca 30cm kruh, ja som použila formu na tart. Cesto opatrne s pomocou valčeka preniesiem na formu a utľapkáme aj po okrajoch. Vopred zmiešanú náplň rozložíme rovnomerne na cesto. Druhú časť cesta si rozvaľkáme a buď povykrajujete rôzne tvary, ktorými plnku prikryjete alebo si narežete pásiky a vytvoríte tak mriežku, alebo si vymyslíte svoje zdobenie. Prikladám jednu galériu na instagrame – karinpfeiffboschek, kde nájdete naozaj obrovské množstvo inšpirácie 🙂
Koláčik potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry a pečieme do zlatova (cca 30min). Po upečení a vychladnutí môžeme posypať cukrom.

Originál recept podľa Pradobroty nájdete tu – http://www.pradobroty.cz/2016/10/krehky-svestkovy-kolac-plum-pie.html 🙂

0 komentárov k “Slivkový pájPridajte vlastný →

Pridaj komentár