Domáca vegeta

Tohto roku som sa rozhodla, že oprášim starý dobrý recept na domácu vegetu. S maminou sme ho robievali pravidelne, a teda aj tento rok som takouto formou využila zeleninu dopestovanú na našej záhrade. A nielen preto som siahla znova po tomto recepte. Ale najmä kvôli tomu, aby som nemusela v obchode stále čítať tie malinké písmenká na obaloch vegiet. Snažíme sa celá rodina nakupovať poctivé koreniny a potraviny bez glutamanu.

Takže s veľkým nadšením som si pripravila všetku koreňovú zeleninu : mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler a to v pomere 1,5:1:1:1. K zelenine si natrháme vňate : ligurčekovú, petržlenovú a zelerovú, z každého druhu rovnaký diel a nie veľmi veľa. Do vegety si môžete pridať aj cibuľu a cesnak. A niekto pre krajšiu farbu pridáva kurkumu.

Postup je veľmi jednoduchý :

Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame a pomelieme na mäsovom mlynčeku na hrubšej riečici. Pomletú zmes dobre premiešame so soľou v pomere 1:5 a porozmladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a vložíme do rúry s teplotou do 50o C. Zo začiatku máme dvierka na rúre zavreté, ale po chvíli ich pootvoríme a takto sušíme aj niekoľko hodín.

Pripravíme si aj očistenú cibuľu, ktorú nakrájame na jemno a rovnako aj cesnak. Potom ich uložíme na samostatný plech s pečiacim papierom a sušíme ako koreňovú zeleninu. Ak máte teplovzdušnú rúru, môžeme ju využiť a usušíme si oba plechy naraz.

Ďalší plech využijeme na sušenie zeleninovej vňate. Rozložíme po plechu a usušíme. Treba však teplotu v rúre znížiť do 40oC . Takže vňatku budeme sušiť samostatne a nie spolu so zeleninou.
Po presušení sa zelenina môže zmiešať s cibuľou a cesnakom. A opäť dáme sušiť. Zelenina musí byť totiž krásne chrumkavá. Po dokonalom vysušení zeleninu ešte rozmixujeme na jemnejšie. Samostatne si rozmixujeme usušené vňate a vmiešame do zeleninovej zmesi. A máme hotovo 🙂

Tí, čo chcú mať vegetu výrazne žltú, môžu pridať na zafarbenie spomínanú kurkumu. Ja mám v obľube iné prísady. Vždy sme si urobenú vegetu rozdelili na niekoľko častí a pridávali sme do nich dochucovadlá. Do jednej časti sme pridali rozmixované sušené hríby a vznikla nám skvelá hríbová vegeta. Do ďalšej sme pridali sušené paradajky, takto vylepšovala základy pod mäso alebo základy polievok. Alebo sme pridali sušenú cviklu a táto vegeta mala najúžasnejšiu farbu. Vhodná do čohokoľvek.

Tak čo poviete…ťažké ? Ani nie, že…? 🙂 Skúste zapojiť aj svoje ratolesti, trebárs do bielenia zeleniny alebo umývania a budete mať zábavu aspoň na chvíľu. Okrem toho, že sa s deťmi prebavíte budete mať skvelé domáce dochucovadlo.

Teším sa na vaše reakcie !

Jarka

0 komentárov k “Domáca vegetaPridajte vlastný →

Pridaj komentár