Surica – tradičný kvasený bylinkový nápoj Elixír zdravia z dávnych čias

Základný popis surice

Surica je osviežujúci, jemne kyslastý a perlivý nápoj s bylinkovou chuťou. Vzniká fermentáciou (kvasením) vody, sladidla (cukor alebo med) a liečivých rastlín. Výsledkom je nápoj bohatý na probiotiká, enzýmy, vitamíny skupiny B a antioxidanty. Podobá sa domácej limonáde, ale má hlbšiu chuť a vyššiu výživovú hodnotu.

Historický vznik a vývoj nápoja SURICA

Surica je tradičný fermentovaný nápoj slovanského pôvodu, známy predovšetkým v niektorých oblastiach Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny a Ruska. Ide o nápoj pripravovaný z vody, liečivých bylín, cukru alebo medu a často aj z kvásku či iného štartéra fermentácie. Názov „surica“ sa môže miestne meniť – v niektorých regiónoch sa označuje ako „bylinková limonáda“, „bylinková kvasa“ alebo jednoducho „letný kvas“.

V minulosti sa pripravovala najmä na jar a začiatkom leta ako osviežujúci nápoj plný života a minerálov, keď ešte nebola dostupná čerstvá zelenina. Slúžila ako posilňujúci nápoj po zime a tiež ako rituálny nápoj pri jarných obradoch, ktoré vítali nový život.

Základné zloženie surice

  • Voda – najlepšie pramenitá alebo filtrovaná

  • Cukor alebo med – na výživu kvasných mikroorganizmov

  • Kvások alebo fermentačný štartér – napr. kvások z ražnej múky, srvátka, kúsky chleba, kombucha, kvasnice alebo len prirodzené divoké kvasenie

  • Liečivé byliny – podľa sezóny a účelu

  • Citrón alebo iný kyslý prvok – voliteľné, pre lepšiu chuť a ochranu proti zlým baktériám

Podrobný recept na suricu

Ingrediencie (na 3 litre nápoja):

  • 3 litre vody (pramenitej alebo prevarenej a vychladnutej)

  • 6–10 lyžíc sušených alebo 1-2 hrste čerstvých bylín (viď nižšie)

  • 3–5 lyžíc cukru alebo 2–3 lyžice medu (v závislosti od sladkosti)

  • 1 plátok citróna alebo šťava z ½ citróna alebo pomaranča alebo aj aj

  • 1–2 lyžice fermentačného štartéra (kvások, srvátka, kvasnice, zázvor) alebo žiadny, ak chcete použiť spontánne kvasenie

Postup:

1. Do čistej sklenenej nádoby vložte bylinky (čerstvé alebo sušené, ale ja tento nápoj rada robím z čerstvých bylín a v zimnom období samozrejme využívam dostupné rastliny – ihličie, nádchovník, šípky, mrazené ovocie… ).

2. Zalejte ich prevarenou a vychladnutou vodou (cca 30–40 °C).
 
3. Pridajte kvalitný med, ideálne priamo od včelára, a dôkladne premiešajte až kým sa nerozpustí. Pridáte kvások alebo štartér (ak používame) a citrón, pomaranč.
 
4. Nádobu zakryte buď špeciálnym viečkom určeným na fermentáciu,pretože pohár sa neuzatvára na pevno, ale len preloží špeciálnym viečkom alebo jednoducho použijete  gázu alebo látku, ktorú zaistíte  gumičkou či motúzom.
 
5. Položte na teplé a slnečné miesto – slnečné lúče podporujú proces kvasenia. Necháte fermentovať na slnku (pri zlom počasí môžete nechať aj v miestnosti pri izbovej teplote).
 
6. Nechajte kvasiť 3-4 dni v závislosti od teploty, ale na slnku to ide rýchlejšie.  Každý deň nápoj jemne premiešajte drevenou varechou.
 
7. Keď začne nápoj jemne bublať (cca po 3 dňoch) a získa príjemne kyslastú chuť, scedíte ho, prelejete do fliaš a môžete dať do chladničky na spomalenie fermentácie. Alebo môžete nápoj  ešte nechajte pár dní až týždeň stáť pri izbovej teplote aby mal možnosť vyzrieť. A  potom už môžete konzumovať.
 

Ktoré byliny sú vhodné do surice?

Surica sa prispôsobovala ročnému obdobiu a zdravotnému zámeru. Tu sú niektoré najčastejšie používané bylinky:

Jarné detoxikačné byliny:

  • Žihľava – očista krvi, bohatá na minerály

  • Púpava (listy aj kvety) – podpora pečene a trávenia

  • Sedmokráska – jemne čistí lymfu

  • Mäta – osviežuje a podporuje trávenie

  • Medovka – upokojuje a dodáva príjemnú chuť

  • Lipový kvet – podpora potenia, jemné sladké tóny

Letné bylinky:

  • Materina dúška – antiseptická a voňavá

  • Bazový kvet – podpora imunity a prečisťovanie

  • Levanduľa – upokojujúci nádych

  • Rebríček – harmonizácia trávenia a pečene

  • Baza – osvieženie

Účel a účinky surice

Surica bola tradične pripravovaná ako jarný a letný posilňujúci nápoj, s cieľom:

  • Detoxikovať organizmus po zime

  • Povzbudiť trávenie a metabolizmus

  • Doplniť vitamíny, minerály a probiotiká

  • Posilniť imunitu

  • Zabezpečiť mierne probiotické pôsobenie na črevá

  • Utíšiť nervový systém (v závislosti od bylín)

  • Osviežiť a hydratovať telo


Kto môže suricu užívať?

  • Dospelí a deti od cca 3 rokov – s opatrnosťou v prípade alergií na bylinky

  • Starší ľudia – pre zlepšenie trávenia a vitality

  • Tehotné a dojčiace ženy – podľa výberu vhodných bylín (napr. medovka, mäta, žihľava v malom množstve)

  • Ľudia po chorobe alebo oslabení – ako rekonvalescenčný nápoj

  • Nevhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou, pri aktívnych žalúdočných vredoch alebo alergiách na konkrétne byliny

  • Pri výrobe s kváskom je potrebné dbať na citlivosť na lepok

Skladovanie a trvanlivosť

  • Po preliatí do fliaš a uchovaní v chladničke vydrží 5–7 dní

  • Môže sa jemne dosycovať, preto je vhodné fľaše neplniť po okraj

  • Ak fermentácia prebehla správne, surica má príjemnú vôňu, jemne kyslastú a osviežujúcu chuť

Tu sú 4 podrobné varianty receptu na suricu podľa zámeru – každá vytvorená s láskou k tradícii, rešpektom k bylinkám a prepojením so starými ženskými rituálmi. Každá verzia je zároveň malým obradom – láskavým pozvaním k starostlivosti o svoje telo a dušu.


1. Detoxikačná surica – „Jarný dych zeme“

Zámer:

Očistiť telo od toxínov, posilniť činnosť pečene, obličiek a lymfy, oživiť trávenie po zime.

Byliny:

  • Žihľava (čistí krv, podporuje obličky)

  • Púpavový list a kvet (stimuluje pečeň a žlčník)

  • Sedmokráska (čistí lymfu, podporuje kožu)

  • Mäta (na osvieženie a lepšiu chuť)

Ingrediencie na 3 l:

  • 3 l vody

  • 1 hrsť čerstvých žihľavových výhonkov

  • 5–7 čerstvých púpavových listov a pár kvetov

  • Hrsť sedmokrásky

  • 5 listov mäty

  • 4–5 lyžíc cukru (alebo 3 lyžice medu po ochladení)

  • 1 lyžica kvásku alebo srvátky

  • Plátok citróna

Postup:

  1. Zalej bylinky 1 litrom horúcej vody (cca 60 °C) a nechaj vychladnúť na izbovú teplotu.

  2. Prilej zvyšnú vodu (studenú), pridaj cukor (med) a premiešaj.

  3. Pridaj kvások alebo srvátku a citrón.

  4. Nechaj fermentovať 2–3 dni na slnku alebo  na teplom mieste, zakryté gázou.

  5. Po prekvasení prelej do fliaš, nechaj ešte pár ní odpočívať a skladuj v chladničke.

Účinky:

  • Očista krvi, lymfy a pečene

  • Jemné odvodnenie (diuretické účinky)

  • Podpora črevnej mikroflóry

Užívanie:

  • 1 pohár ráno nalačno ako očistný rituál

  • Počas dňa po dúškoch, do max. 500 ml denne

  • 5–7 dní v kúre, potom prestávka

2. Harmonizačná šurica – „Bylinková rovnováha“

Zámer:

Upokojiť, vyrovnať emócie, podporiť trávenie a činnosť sleziny, posilniť ženský cyklus.

Byliny:

  • Medovka (ukľudňuje nervy, harmonizuje hormóny)

  • Materina dúška (spojenie tela a duše, antiseptická)

  • Rebríček (regulácia menštruačného cyklu, trávenie)

  • Lipový kvet (jemné prehriatie, srdce a harmónia)

Ingrediencie na 3 l:

  • 3 l vody

  • 1 lyžica  sušenej medovky alebo malá hrať čerstvej

  • 1 lyžica sušenej dúšky alebo malá hrať čerstvej

  • 1 lyžica lipového kvetu alebo malá hrať čerstvej

  • 1 lyžička kvetu z rebríčka alebo malá hrať čerstvej

  • 3–4 lyžice cukru alebo medu

  • 1 lyžica kvásku alebo kúsok chleba bez konzervantov

  • Citrónová šťava (1 ČL)

Postup:

  1. Zalej bylinky 1 litrom vody (cca 70–80 °C), nechaj vychladnúť na izbovú teplotu.

  2. Pridaj zvyšnú vodu, sladidlo, štartér a citrón.

  3. Nechaj fermentovať 2-3 dni, na slnku alebo v teple, premiešavaj denne drevenou varechou.

  4. Po zakvasení preceď, fľaškuj, nechaj ešte dozrieť a potom uchovávaj v chlade.

Účinky:

  • Upokojuje nervový systém

  • Upravuje trávenie a podporuje činnosť sleziny

  • Jemne reguluje hormonálnu rovnováhu

Užívanie:

  • 1 pohár večer alebo po náročnom dni

  • Počas PMS alebo menštruačného obdobia denne 1–2 poháre

  • Deti a starší: 100–150 ml denne

3. Posilňujúca šurica – „Zelený elixír sily“

Zámer:

Dodať telu živiny, posilniť imunitu, energiu a vitalitu, vhodná pri vyčerpaní alebo rekonvalescencii.

Byliny:

  • Pŕhľava (železo, minerály)

  • Yzop (bronchy, imunita)

  • Šalvia (adaptogénne účinky)

  • Kostihojový list (mladý) – len v malom množstve kvôli obsahu alkaloidov

  • Rozmarín – cirkulácia, mozog

Ingrediencie na 3 l:

  • 3 l vody

  • 1 lyžica žihľavy alebo pár stoniek čerstvej

  • 1 lyžička šalvie alebo pár stoniek čerstvej

  • ½ lyžičky rozmarínu alebo pár stoniek čerstvej

  • ½ lyžičky yzopu alebo pár stoniek čerstvej

  • ½ čajovej lyžičky kostihoja (alebo ho vynechaj)

  • 5–6 lyžíc cukru alebo 3 lyžice medu

  • Kvások alebo kvasnice

  • Plátok citróna

Postup:

Ako pri predchádzajúcich – lúhuj, sceď, pridaj zvyšok, fermentuj.

Účinky:

  • Posilnenie imunity, krvi a vitality

  • Zlepšenie prekrvenia, činnosti mozgu

  • Prevencia jarného únavového syndrómu

Užívanie:

  • 1–2 poháre denne počas vyčerpania alebo oslabenia

  • Maximálne 5 dní po sebe, potom pauza

  • Neodporúča sa počas tehotenstva (yzop, šalvia, kostihoj)

4. Bylinková šurica LUNY – „Elixír novej cesty“

Zámer:

Vytvorená ako rituálny nápoj pre Nov a Spln – podporuje ženskú intuíciu, očistu duše, zámery a vnútorné videnie.

Byliny:

  • Levanduľa (očista, tretie oko, spánok)

  • Ružový kvet (srdce, láska, ženskosť)

  • Alchemilka (ženské lono, cyklickosť)

  • Mäta (otvára dych a cestu)

  • Medovka (harmónia a pokoj)

Ingrediencie na 2 l (menšie množstvo, rituálne):

  • 2 l vody

  • 1 ČL levandule alebo malá hrsť čerstvých kvetov

  • 1 ČL alchemilky alebo pár stoniek čerstvej

  • 1 ČL okvetných lístkov ruže alebo malá hrsť čerstvých okvetných lístkov ruže

  • 1 ČL medovky alebo pár stoniek čerstvej

  • 1 ČL mäty alebo pár stoniek čerstvej

  • 2 lyžice cukru alebo 1 lyžica medu

  • Kvások (1 ČL kvásku alebo srvátky)

  • Citrónová šťava alebo pár okvetných lupienkov citrónovníka (voliteľné)

Postup:

Lúhuj ako čaj, vychlaď, zmiešaj, nechaj kvasiť 2–3 dni. Jemne perlivý, nežný nápoj.

Účinky:

  • Podpora intuície a meditácie

  • Jemná hormonálna rovnováha

  • Utišuje nervy, otvára srdce

  • Vhodné na rituály nového cyklu, ženské kruhy, oslavy cyklu

Rituálne užívanie:

  • Na NOV: 1 pohár nalačno – pri zapísaní zámerov alebo meditácii

  • Na SPLN: 1 pohár večer pri uvoľnení a púšťaní starého

  • Ideálna do kruhu žien alebo ako súčasť osobného mesačného rituálu

  • Deti: 50–100 ml pri rituáloch spánku (bez levandule pre malé deti)


Záver: elixír tradície a zdravia

Surica je krásny príklad toho, ako môžeme oživiť staré tradície a prepojiť ich s dnešnými potrebami. V čase, keď sa vraciame k prírode a hľadáme spôsoby, ako si prirodzene podporiť zdravie, sa surica stáva nielen chutným nápojom, ale aj hlbokým rituálom. Jej výroba je jednoduchá, ale proces fermentácie nás učí trpezlivosti, dôvere a spolupráci s prírodnými silami.

0 komentárov k “Surica – tradičný kvasený bylinkový nápoj Elixír zdravia z dávnych čiasPridajte vlastný →

Pridaj komentár