Ríbezľa čierna ∼ Ribes nigrum

Kríky ríbezli čiernej nájdeme snáď v každej záhrade spolu s inými ako je ríbezľa červená, malina alebo černica. Všetky tieto kríčky majú spoločné to, že ich plody obsahujú vlákninu, vysoký obsah vitamínu C (kyselinu L-askorbovú) a veľké množstvo minerálov .
Na liečebné účely zbierame listy aj plody, majú rovnaké liečivé účinky, ale použitie je rôzne.

Listy sa zbierajú v čase kvitnutia. Samozrejme, že netrháme z kríka všetky, ale len tie najkrajšie bez akéhokoľvek poškodenia. Môžeme takto otrhať aj z jahodníka, z černice, maliny a čučoriedky. Listy nasušíme a varíme si z nich čaj. Pôsobí močopudne, preto sa používa pri liečbe močových ciest, ale aj pri chorobách horných dýchacích ciest a nachladnutí. Okrem toho má opodstatnenie aj pri hnačkách a takisto podporujú látkovú premenu. Takýto čaj z listov môžeme piť aj dlhodobo bez vedľajších účinkov.

Plody zbierame v čase plnej zrelosti. Zrelé plody konzumujeme čerstvé (ako šťavu, v koláčikoch, v lekvároch). Sušené na čaj, ktorý nám pomôže pri posilnení imunity, podporuje činnosť srdca a zlepšuje našu náladu. Okrem toho nám skvele pomáha pri zachrípnutí a presilení hlasiviek.

♥ Čaj na presilené hlasivky

(Recept uvedený v knihe Zdravý život s babkinými bylinkami od Dionýza Dugasa )

hlavné zložky – plody (listy) ríbezle, vňať repíka
vedľajšie zložky – vňať zebrovca, kvet (list) slezu, vňať veroniky
Dve PL do 2 dcl vody, necháme 1 min. prevrieť a prikryté lúhujeme cca 15 min. Kloktáme niekoľkokrát počas dňa.

K ríbezlí čiernej a ostatným kríkom (plodom) sa vrátime na konci leta a to pri príprave dobrých, kvalitných, bez chémie varených lekvárov a sirupov.

0 komentárov k “Ríbezľa čierna ∼ Ribes nigrumPridajte vlastný →

Pridaj komentár