Skupina bylín, ktorej už názov naznačuje ich použitie. Veľa ľudí bylinky pozná, ale nevovláda ich využitie. A to píšem z vlastnej skúsenosti. Aj ja som nevedela o mnohých, do akého pokrmu použiť tú a tú bylinku aby som jedlo vylepšila.
Tak vám teraz v jednoduchom slede predstavím kuchynské bylinky aj s ich použitím.
♥ Šalvia lekárska
Bylinka s veľmi silnou arómou.
Použitie : do šalátov, na zapekanú zeleninu, do omáčok, s morskými plodmi, v kombinácií s mäsom ∼ zajačie, bravčové, jahňacie.
Najväčšia „mlska“ je chlebová placka pokvapkaná olivovým olejom a posypaná šalviou – k zeleninovému šalátu neodmysliteľná vec 🙂
♥ Tymian obyčajný
Bylinka s nádhernou vôňou.
Použitie : s paradajkami, do polievok, v kombinácií s mäsom ∼ hydina, jahňacie, teľacie a taktiež s rybami.
Hodí sa k vaječným pokrmom a do zálievok.
♥ Kôpor voňavý
Jemná a u nás veľmi dobre známa.
Použitie : ingrediencia na zaváranie, spolu s varenými zemiakmi, do polievky či omáčky k mäsu, s rybkami.
♥ Koriander siaty
U nás málo používaná bylina.
Použitie : s paradajkami a avokádom, v mexickej kuchyni ∼ polievky, na uchutenie ryže, v spojení s mäsom ∼ kuracina a dusené mäsá
♥ Pažítka
Dobre známa a používaná bylinka.
Použitie : so zemiakmi, do šalátov, v pomazánkach, v polievkach, v kombinácií s mäsom ∼ kuracina, s jedlami z vajec.
♥ Mäta pieporná
Bylinka voňajúca po mentole.
Použitie : na dochutenie nápojov ∼ ľadové čaje, miešané nápoje, do dresingov ∼ olejový, jogurtový, so zeleninou i mäsom ∼ jahňacie.
♥ Bazalka pravá
Bylinka talianskej kuchyne.
Použitie : na výrobu pesta a oleja, do omáčok , na dochutenie cestovín či šalátov, v kombinácií s paradajkami.
♥ Ligurček lekársky
Bylinka, ktorej hovoríme maggi.
Použitie : do polievok napr. vývarov, na dochutenie šalátov, do dresingov, v kombinácií s mäsom : kuracina (grilovaná), ryby.
♥ Pamajorán obyčajný
Môžeme ju volať oregano:
Použitie : na dochutenie pizze či pizza chlebíku, v kombinácií s mäsom ∼ jahňacie, hovädzie, bravčové, kuracie, ryby, na cestoviny, lasagne a do polievok.
♥ Rozmarín lekársky
Bylinka, ktorú určite poznáte.
Použitie : do šalátov, jednoduchá kombinácia s chlebom a pečivom, v spojení s mäsom – kuracie, jahňacie, teľacie, na dochutenie pečených zemiakov či inej zeleniny.
♥ Medovka lekárska
Nádherne vonia po citrónoch a mede.
Použitie : do polievok, do ovocných šalátov, do dresingov, na ochutenie miešaných nápojov či ľadových čajov.
♥ Levandula
Fialová nádhera.
Použitie : do tvarohových pokrmov ∼ krémy, do šalátov ovocných, šľahačkové, na ochutenie cukru ∼ voňavý po levanduli, do čajov, miešaných nápojov, na ochutenie ryže.
♥ Saturejka záhradná
Používame všade tam, kde používame čierne korenie.
Použitie : do polievok, nátierok, omáčok, na zemiaky, na ochutenie ryžea cestovín.
♥ Žerucha siata
Drobná a pikantná rastlinka pripomínajúca reďkovku.
Použitie : konzumácia ∼ najlepšie v suorovom stave napr. s pečivom potretým maslom, v zeleninových šalátoch, môžete ich použiť do nátierok (vajíčková, tvarohová) a polievok či omáčok.
Medovka lekárska
Tymián obyčajný
Saturejka záhradná
Rozmarín obyčajný
Mäta prieporná
Pažítka
Bazalka pravá
Šalvia lekárska
Pamajorán obyčajný
Ligurček lekársky
0 komentárov k “Kuchynské bylinky”Pridajte vlastný →