Zdravé reďkovky a šalát

Neexistuje zelenina a ovocie lepšej chuti ako to, čo si človek dopestuje sám, bez akejkoľvek „chémie“. O to viac, keď sa všade používa pesticíd, fungicíd a čo ja viem čo všetko. Musíme postriekať lebo nemá krásnu farbu, lebo je malé/á, lebo sú tam škodce. No proste, čo si vymyslíte tak nato určite existuje nejaký prostriedok, postrek. A potom sa čudujeme, že máme alergie, kožné problémy, tráviace problémy, zničenú imunitu a kopec chorôb, o ktorých sme do teraz ani netušili.

My sa na chalupe snažíme o (teraz tak moderné) bio-pestovanie. Nie však preto aby sme boli moderní a šli s dobou, ale aby naše deti a teraz aj vnúčatá mali aspoň niečo naozaj zdravé (pri toľkej „chémii) a chutné. Ručím, že aj obyčajné červené reďkovky a šalát hlávkový je omnoho chutnejší a zdravší, pestovaný v našom mini fóliovníku ako kúpený v obchode a vypestovaný v dusíkovom roztoku 🙂

Spomínané reďkovky a šalát sme si zasadili v polovici apríla do fóliovníka a už máme prvú tohtoročnú úrodu. Sem tam z reďkovky odhryzne slimák alebo nie sú všetky úplne rovnaké, ale nám to nevadí. Sú naše a sú zdravé.

Na podporu rastu však používame vlastný kompost a raz do roka pri rýľovaní pridávame do zeme živočíšny hnoj. Prastarká hovorievali, že čo zo zeme vezmeš, mal by si jej to aj vrátiť. Takže sa snažíme pestovať s touto zásadou.

A tak s radosťou a nadšením sme si reďkovky a šalát zasadili a s radosťou a nadšením si reďkovky a šalát zjeme. No, nie len to. Pestujeme aj iné plodiny – zeleniny a ovocie, ale o tom zase nabudúce.

Teším sa, že vyskúšate aj vy niečo tak jednoduché ako zasadiť si reďkovku a šalát. (Ja som to vyskúšala aj na balkóne a šlo to výborne. A ešte sa teším na komunikáciu s vami, napíšte, odfoďte vaše úspechy 🙂 

DSC_0612DSC_0611 

DSC_0633

0 komentárov k “Zdravé reďkovky a šalátPridajte vlastný →

Pridaj komentár