Divozel veľkokvetý ∼ Verbascum densiflorum

Divozel je nádherná mohutná rastlina. Je dvojročná. To znamená, že jeden rok vám vyrastie listová prízemná ružica, ktorá počas roka rastie a mohutnie aj koreň. Koreň je vretenovitý. Listy sú veľké podlhovasté pokryté chĺpkami. Takto prežije zimu. V druhom roku z ružice vyrastie hrubá okrúhla a dutá jemne chlpatá stonka, z ktorej vyrastajú kvety. Kvietky rastú priamo na stonke v tvare malých bobuliek, ktoré sa rozvinú do sýto žltých kvetov. Kvietky na stonke rastú na stonke tak husto, že to vyzerá ako klas. Po odkvitnutí kvetov vznikajú malé tobolky, v ktorých sa nachádzajú semienka. Ešte musím pripomenúť, že divozel je medonosná rastlina. Rastlinu nájdete rásť aj voľne v prírode je o niečo menšia ako rastúca v záhrade. Dorastá až do dvoch metrov, kdežto rastúca v záhrade vám môže narásť aj viac ako trojmetrová rastlina. Voľne v prírode nájdete okrem divozelu veľkokvetého aj divozel malokvetý a divozel sápovitý.

Na liečebné účely je najlepšie zbierať divozel veľkokvetý, malokvetý a sápovitý.

Pestovanie

Ak sa rozhodnete pestovať divozel vo vašej záhrade odporúčam si predpestovať rastlinku zo semienka a až potom zasadiť do záhrady. Semienka sú veľmi malinké a vyklíčia vám 14 dní. Nájsť na zasadenie vhodné miesto v záhrade pretože potrebuje veľký priestor už v prvý rok. Nie je náročný na pôdu, ale ak mu poskytnete trochu kompostu, budete mať najkrajší divozel široko – ďaleko. Nepotrebuje ani veľa vody. Čo však divozel miluje je slnko. Preto by ste pre divozel mali vyberať slnečné miesto.

Zber

Na liečivé účely zbierame kvety. Zbierame hneď z rána, pretože kvety sa rozvíjajú už v noci. Na obed kvety začínajú odkvitať a odpadávajú. Preto ich zbierame každý deň. Nezbierame odpadnuté kvety. Odtrhávame ich zo stonky veľmi opatrne, sú veľmi jemné a citlivé.

Sušenie

Dávame veľký pozor pri ukladaní na sitko aby sa kvety neznehodnotili. Ukladáme v jednej vrstve. Nestláčame, pretože pomačkané kvety hnednú. Sušíme v dobre vetranej miestnosti. Tieto kvietky sa usušia počas jedného – dvoch dní. Kvety po usušení musia ostať žltej farby a misia sa drobiť. Hnedé a inak sfarbené kvety po usušení nie sú vhodné na liečebné účely a sú bezcenné. Kvety môžete sušiť aj umelým teplom kde teplota nesmie prekročiť 35oC.

Uskladnenie

Po usušení drogu skladujeme v tmavých nádobách s dobrým uzatváraním, tak aby sme zamedzili prístup vzduchu a vlhkosti. Majú tendenciu naťahovať vlhkosť zo vzduchu a potom plesnieť. alebo spracúvame podľa potreby. Snažíme sa aby sme kvety veľmi nemrvili pri ukladaní do nádob. Najdlhšie nám sušená droga vydrží keď si ju naložíte do alkoholu.

Obsahuje látky

V rastline divozelu sa nachádzajú saponíny, triesloviny, horčiny, sacharidy, sliz, flavónový glykozid hesperidín, silice

Vlastnosti : expektorans, mucilaginózum

Použitie

Usušené kvety pomáhajú pri ochoreniach horných aj dolných dýchacích ciest. Prababka o divozeli hovorila ako o prieduškovej bylinke. Čaj z kvetov divozelu je skvelý pri odhlienení priedušiek. Na tento účel je výborná aj tinktúra z kvetov divozelu, ale aj čaj. Vyskúšané – tinktúra má skvelé účinky. Okrem toho, silný odvar sa používa aj ako kloktadlo pri zápale hrtana. Ale aj pri silnom kašli vám divozel pomôže a to v kombinácii s inými bylinkami ako čaj. Čaj z divozelu je vynikajúci pri suchom dráždivom kašli, ale aj pri zápale sliznice hltana. Sliz obsiahnutý v divozeli vytvára ochranný povlak a tým potláča dráždivý kašeľ  a bolesť hrdla. Okrem toho je možné využiť aj listy divozelu na liečbu z vonku. Konkrétne čerstvé listy využijeme ako obklad pri zle hojacich ranách, vredoch, opuchoch  a pri reumatických bolestiach.

Recepty

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra, sirup

Čaj zmes na odhlienenie

Kvety divozelu suché (1 čajová lyžička) zaliať 200 ml vriacej a vychladnutej (cca na 65oC) vody. Necháme lúhovať 7-10 minút. Scedíme a osladíme medom. Pijeme teplý 3x denne. Samozrejme, že si môžete vytvoriť aj čajovú zmes z liečiviek s podobnými účinkami. Napr. : slez maurský, skorocel kopiovitý, ibiš lekársky a doplniť materinou dúškou alebo tymánom.

Čajová proti dráždivému kašľu

Okrem toho si môžete pripraviť čajovú zmes, do ktorej pridáme okrem divozelu aj pamajorán, tymián, harmanček, medovka a skorocel. Všetky tieto bylinky namiešame v rovnakom pomere.

Rovnaký pomer byliniek si vložte do misy a dobre premiešajte. 1 polievková lyžica z namiešanej zmesi si zalejeme 200 ml vriacej a vychladnutej (cca na 65oC) vody. Necháme 10 minút lúhovať, potom scedíme a pijeme teplý osladený medom.

Tinktúra z divozelu

Na vyrobenie tinktúry môžeme použiť ako čerstvý kvet divozelu tak aj sušený kvet. Pohár naplníme do 2/3 (sušená droga len 1/3) a zalejeme 40 % bielym alkoholom. Uložíme na tmavé miesto a necháme lúhovať aspoň 14 dní. Každý deň sa snažíme pretrepávať. Po tejto dobe scedíme, kvety vyžmýkame a tekutý obsah ešte prefiltrujeme cez dvojitú gázu alebo kávový filter a nalejeme do tmavých fľaštičiek. Používame pri silnom nachladnutí alebo pri zahlienených horných dýchacích ciest.

Z pomedzi alchemylkových výrobkov máme v ponuke aj divozelovú tinktúru, ktorú si môžete pozrieť na FB https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3020974318140077&type=3

    Celú ponuku alchemylkových výrobkov nájdete v albumoch na FB @alchemylka

     https://www.facebook.com/alchemylka/photos_albums

0 komentárov k “Divozel veľkokvetý ∼ Verbascum densiflorumPridajte vlastný →

Pridaj komentár