Ostružina malinová ∼ Malina ∼ Rubus idaeus

Od detstva sú maliny moje najobľúbenejšie drobné ovocie. Krásna farba, úžasný tvar maliny a jej vôňa je neodolateľná. V každej záhrade, by podľa mňa malo byť nasadené malinčie alebo maliny. Keď si spomeniem na moje detstvo u starkej, tak sa mi hneď vybaví jej úžasná záhrada a v nej maliny červené i biele. Oboje som mala rada a ešte stále mám, len záhrada už bohužial neexistuje 🙁

Maliny sme si nasadili do záhrady medzi prvými a to hneď niekoľko odrôd. Ešte stále sú v procese rastu, takže ich nezbieram po miskách, ale aj to málo čo narastie a dozreje, poteší 🙂

Chuť sme si pripomenuli a je čas napísať niečo o jej liečivosti. Malinu môžeme využiť hneď dvakrát. Prvé využitie ∼ mladunké svetlozelené listy, ktoré na začiatku jari vyrastú, odtrhávame tak aby sme kríčku maliny neublížili. Sušíme a uskladňujeme spolu s listami jahody alebo aj černice. Čaj z týchto lístkov nám pomáha ku kráse. Listy totiž obsahujú veľa biotínu a a vitamínu H. A tento čaj môžeme piť celý rok pokiaľ máme chuť 🙂 Najlepší je však , ako ináč s medom 🙂

Druhým využitím je konzumácia čerstvých plodov malín. Sú veľkým pomocníkom pri zotavení organizmu po užívaní antibiotík. Veľa týchto plodov by mali jesť ľudia, trpiaci poruchami zraku a šeroslepote. Okrem toho pomáha zmierňovať silnú menštruáciu, a znižovať horúčku. Môžeme piť čaj a jesť maliny pri chorobách spojených s močovým mechúrom a obličkami.

Dočítala som sa, že aj v tehotenstve je jej účinnosť potvrdená a to na uvoľnenie svalov maternice pred pôrodom (cca 3 mesiace) pre uľahčenie pôrodu.

Takže listy, plody čerstvé alebo v akomkoľvek stave a množstve sú nášmu telu prospešné. Dokonca malina ako plod je odporúčaná ako ovocie pri diétach. Viem si takú diétu predstaviť 🙂 2-3 dni jesť len maliny , celkom milá predstava 🙂

Ja som si vždy pochutnala na maškrte, ktorú mi starká z malín robila. Vyšľahala vaječné bielko s cukrom do tuha a pridala maliny. Zľahka premiešala a mohla som jesť. Len v dnešnej dobe opatrne so surovým vajcom, keď všade číha salmonela 🙁 Ja som zamenila bielok za šľahačku a myslím, že som tým nič nepokazila. Alebo len vidličkou trochu pomačkala maliny pridala trochu cukru, zamiešala, naliala do mištičky a šup do mrazničky. Na druhý deň bola malinová dreň chutným dezertom. Lepšia ako kupenský nanuk 🙂 Taký malinový lekvár je rovnako úžasný …natretý na čerstvom chlebe alebo vo fajnom hustom smotanovom jogurte. Mohla by som vymenúvať dobroty ešte hodnú chvíľu, ale vy určite viete čo by ste s malinami urobili.

Tak sem s nápadmi … radi vyskúšame niečo nové , malinové 🙂

Želám malinový úsmev 🙂

DSC_1026

0 komentárov k článku “Ostružina malinová ∼ Malina ∼ Rubus idaeusPridajte vlastný →

Pridaj komentár