Júlové pečenie som zahájila s dvomi marhuľovými koláčmi. Keďže naša chata sa nachádza na juhu ∼ na Santovke, tu už marhule na záhrade dozreli. Nazbierali sme s Jarkou za plný košík, do ktorého sme sa s chuťou pustili a pochutnali si na sladkých marhuliach. Mysleli sme aj na vás a včera som strávila poobedie v kuchyni, pečením. Na chalupe mi to vôbec neprekáža, pretože v kamennom dome je príjemne chladno. Mala som aj dvoch uchutnávačov, ktorí ma vychválili, tak dúfam, že ani vy po upečení, nebudete sklamaní.
Vybrala som aj jednoduchší a časovo nenáročný recept ale aj taký, s ktorým je trošku piplačka 🙂 Tak si vyberte, ktorý vás viac zaujal alebo upečte oba 🙂 Nezabudnite ich odfotiť a postnúť na instagram alebo facebook a použiť hashtag alchemylka. Prajem príjemný oddych v kuchyni !Makovo∼marhuľový koláč
♥ 150g masla
♥ ½kg marhúľ
♥ 4 vajcia
♥ 150g trstinového cukru
♥ 150g špaldovej múky
♥½ balenia kypriaceho prášku
♥ 4 pl nemletého maku
Maslo roztopíme v rajničke a necháme vychladnúť. Zatiaľ si marhule poumývame, prepolíme na polku a odkôstkujeme. Rúru si zapneme na 180°C alebo na 160°C ak budete piecť na teplovzduchu. Vymastíme si tortovú formu o priemere 26cm a vysypeme strúhankou. Celé vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Pena musí mať bledožltú farbu, až vtedy sú vajíčka správne vyšľahané. Do peny vlejeme vychladnuté maslo a opatrne premiešame a pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Znova opatrne zamiešame a nakoniec prisypeme aj nemletý mak.
Cesto vylejeme do formy a poukladáme na vrch polovicu marhúľ. Ovocie klesne počas pečenia do cesta. Pečieme cca 35 min. Druhú polovicu si pripravíme 10 min pred ukončením pečenia a obalíme každú marhulu zvlášť v múke. Takto obalené ich potom ukladáme znova na cesto. Obaľujeme ich preto aby nám neklesli znova do masy a dopekáme 15 min. Poprípade vyskúšame pomocou šparádla, či je cesto upečené.
Po upečení a vychladnutí , koláčik posypeme práškovým cukrom.Marhuľový mrežovník
Cesto
♥ 250g polohrubej múky
♥ ½ balenia kypriaceho prášku
♥ 80g práškového cukru
♥ 1 vajíčko
♥ 120g masla
Plnka
♥ 750g vykôstkovaných marhúľ
♥ 200g trstinového cukru
♥ 1čl citrónovej kôry
♥ 50g vanilkového pudingu alebo zlatého klasuVo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, cukor, vajíčko a na kocky nakrájané vychladené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme oddychovať 30 min v chladničke.
Zatiaľ si marhule umyjeme, rozkrojíme napoly a zbavíme kôstok. Vložíme ich do väčšieho hrnca, zasypeme cukrom, citrónovou kôrou a podlejeme vodou (cca 1 dcl). Takto varíme na miernom ohni do zmäknutia (zmes sa má podobať hustému džemu). Ak nechete kúsky marhúľ v plnke, môžete zmes rozmixovať tyčovým mixérom ale hrniec zložte z plameňa. Po rozmixovaní ho vráťte naspäť. Potom primiešame vanilkový puding (zlatý klas), ktorý je potrebné v troške vody rozhabarkovať a uvaríme si marhuľový puding. Po uvarení, zakryjeme pokrievkou aby sa nevytvorila krusta.
Rúru vyhrejeme na 180°C alebo na 160°C ak budete piecť na teplovzduchu. Kým bude plnka chladnúť rozvaľkáme si ²/³ cesta do kruhu (kruh by mal byť o niečo väčší ako je forma, priemer do 26cm, použila som vlnkovú formu). Cesto prenesieme pomocou valčeka na vymastenú formu. Popritláčame kúskom cesta aj do drážok a navrstvíme naň vychladnutý puding a prikryjeme ho zvyšným cestom, ktoré si nakrájame na pásiky. Na povrchu vytvoríme mrežový efekt a koláč vložíme do rúry. Pečieme do zlatova.
0 komentárov k “Sobotný oddych v kuchyni”Pridajte vlastný →