Bylinkový kalendár – JÚL – prvý prázdninový mesiac – leto je v plnom prúde a bylinky tiež

Prehupli sme sa do nového mesiaca JÚL, ktorí mnohí pokladáme za mesiac prázdninový a letný, plný letných radovánok a dovolenie …jednoducho si užívame celé rodiny.

No, my bylinkári/rky nemôžeme poľaviť, pretože v júli je zber bylín v plnom prúde. Mnohé bylinky kvitnú a dosahujú svoju maximálnu účinnosť. Tento mesiac je ideálny na vytváranie si zásob pre zimné obdobie, keď môžu bylinky slúžiť ako účinná pomoc pred rôznymi chorobami. 

Možnosti zberu bylín v júli

Ešte stále si môžete nazbierať tieto bylinky:

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) Zberajú sa kvety a vňať. Má upokojujúce účinky a je vhodný pri liečbe depresie a úzkosti.

Mäta pieporná (Mentha piperita) Listy a kvitnúce vňate sú ideálne na zber. Používa sa pri tráviacich problémoch a na upokojenie.

Medovka lekárska (Melissa officinalis) Zberajú sa listy a vňať pred kvitnutím. Pomáha pri nespavosti a nervozite.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) Zberajú sa listy a kvety. Má antiseptické vlastnosti a je vhodná na kloktanie pri bolestiach hrdla.

Levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) Kvety sú vhodné na zber. Má upokojujúce účinky a používa sa na relaxáciu.

Harmanček pravý (Matricaria chamomilla) Zberajú sa kvety. Pomáha pri tráviacich problémoch a má protizápalové účinky.

Rumanček kamilkový (Matricaria recutita) Kvety sú ideálne na zber. Používa sa pri tráviacich ťažkostiach a na upokojenie.

Repík lekársky (Agrimonia eupatoria) Pre svoje protizápalové účinky sa využíva pri kataroch tráviaceho traktu, pri hnačkách a problémoch so žlčníkom.  Mierne zvyšuje tvorbu žlče. Vďaka cholínu zabraňuje ukladaniu lipidov (tukov) v pečeni. Horčiny pomáhajú k väčšiemu vylučovaniu žalúdočnej kyseliny. Tlmí zápalové procesy v organizme, či už v tráviacom trakte alebo v dýchacích cestách. Pri vnútornom užívaní má aj parazitické účinky.   Pomáha aj pri zápalových procesoch močového mechúra a pri všetkých pľúcnych ochoreniach vrátane tuberkulózy. Zvonku ho použijeme ako kloktadlo pri zápaloch v ústnej dutine a mandlí. Ako súčasť kúpeľa, sa používa pri zápalových ochoreniach kože.

Ďatelina roľná, lúčna, plazivá (Trifolium arvense,pratense, repens) Kvety ďateliny dezinfikujú tráviaci trakt. Pomáha  čistiť krv. Je veľmi nápomocná pri tráviacich ťažkostiach, prinavracia chuť do jedla. Tak isto pomáha pri liečbe pankreasu a pečene. No, môžeme ju využiť aj pri infekčných chorobách horných dýchacích ciest. Ale aj pri menopauze a ženských problémoch.

A samozrejme, že pribudli aj nové bylinky, ktoré sú v tomto období vhodné na zber:

Bazalka pravá (Oscilum basilicum) Radíme ju medzi : aromatikum – aromatická rastlina, spazmolytikum- pomáha proti kŕčom baneologikum – vhodná na aromatické liečivé kúpele. Silica bazalky veľmi účinne pôsobí na činnosť tráviacich orgánov, ukľudňuje žalúdok, privoláva chuť do jedla.

Palina pravá (Artemisia absinthium ~ Palina dračia ~ Estragon) Palina ako som už spomenula je vynikajúca ako prvá pomoc pri bolestiach žalúdka, pri problémoch s trávením, pri zvracaní no aj pri nechutenstve. Vhodná je aj pri nadmernej plynatosti alebo pri nedostatočnej tvorbe kyselín či už žalúdočných alebo žlčníkových.

– Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)Moja prastarká ju volala „ženská bylinka“. A prečo ženská ? Pretože posilňuje a chráni ženské orgány mladosti až po starobu.

Kôpor voňavý (Anethum graveolens) Pomôže pri črevných kolikách, zvýši chuť do jedla a pomôže na zlé trávenie. Nielen notoricky známa kôprová omáčka ale aj kombinácia kôpru a zemiakov pomôže pri žalúdočných problémoch.

Kapsička pastierska Capsella Bursa-Pastoris (L.)Med.(Brassicaceae) sušená droga je vhodná pri veľmi silnom menštruačnom krvácaní, pri kapilárovom krvácaní, ale vlastne pri akomkoľvek vnútornom a vonkajšom krvácaní (môže to byť hoci aj krvácanie z nosa).

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) pomôže pri chorobe žlčníka a akejkoľvek chorobe spojenej s pečeňou. Je to látka, ktorá pomáha pri obnovovaní buniek pečene u ľudí závislých na alkohole, drogách, po chemoterapii alebo u ľudí, ktorí trpia chorobou zvanou cirhóza pečene.

– Nechtík lekársky (Calendula officinalis) Hlavné využitie spočíva v liečbe a ošetrovaní kožných chorôb. Mastičky aplikujeme pri preležaninách, ošetrení krvných podliatín a kŕčových žilách. Taktiež pri zapareninách a akýchkoľvek kožných problémoch. Ale aj pri zápaloch žalúdka.

 

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) kožné problémy ∼ ekzémy, kozmetika ∼ pleťová voda na čistenie pleti, obklady na rany. Nesmiem zabudnúť aj na aromaterapiu v podobe rozmarínového kúpeľa. Masírovanie s olejom z rozmarínu vám prekrví pokožku a odstráni bolesti svalov.

– Čiernohlávok obyčajný  (Prunella vulgaris) →pri zápalových procesoch tráviaceho traktu, ako je zápal žalúdka, črevné zápaly, zápal pažeráka… Ukľudňuje tráviaci trakt, tlmí hnačky. Čiernohlávok je veľmi účinný pri liečbe žalúdočných vredov. Tak isto je nápomocný pri ženských chorobách spojených s krvácaním. Regeneruje tkanivá a harmonizuje hormonálny systém.

Ibiš lekársky – Althaea Officinalis (Malvaceae) →Je to stará liečivá rastlina so silným odhlieňovacím a slizovým účinkom. Koreň, ktorý obsahuje veľké množstvo slizu sa využíva pri zápalových procesoch pažeráka, slizníc, žalúdka. V kombinácii s inými bylinka je vhodný aj na liečbu horných dýchacích ciest a angíny. Tak isto je výluh za studena nápomocný pri nedostatočnej peristaltike čriev.  Aj pri zápaloch močových ciest a zápaloch obličiek je ibiš nápomocný a dokáže tlmiť zápalový proces na slizniciach.  

Sliz je vhodný aj na liečbu psoriázy alebo iných povrchových suchých ekzémoch. Používa sa ako silný výluh za studena a následne ako kúpeľ či obklad.

– Rebríček obyčajný (Myší chvostík) (Achillea millefolium) Používa sa ako dezinfekčná bylina pri zápaloch močových ciest a do sedavých kúpeľov ∼ pri hemoroidoch. Ale aj pri popraskanej pokožke, kožných vyrážkach a zapálených kožných poraneniach. Výrazne pomáha zastavovať krvácanie. Pri vnútornom použití podporuje trávenie, je žlčopudný (problém so žlčníkom), uvoľňuje žalúdočné kŕče. Tak isto ako žihľava čistí krv, čím pozitívne pôsobí aj pri liečbe akné a rôznych chorobách kože.

Komonica lekárska (Melilotus Officinalis (L.)) obsahová zložka dikumarol brzdí v pečeni tvorbu protrombínu a tým znižuje zrážanlivosť krvi, preto je veľmi prínosný v liečbe trombóz. Kurmanínové látky pomáhajú k lepšej cirkulácii krvi v cievnom riečišti, ale aj v lymfe. Kumarínové a purínové látky sú využívané pri zápalových procesoch dýchacích ciest. Tak isto komonica pomôže pri zápaloch hrdla, aj iných slizníc. Dokáže uľaviť a eliminovať zápal očných spojiviek. Veľmi dobre pomáha eliminovať hnisavé ložiská napr. hnisavé vredy predkolenia. Upokojuje nervový systém.

Lipkavec syridlový (pravý) (Galium verum) kvitnúca vňať lipkavca sa využíva najmä na liečbu zápalov močových ciest, ale aj pri iných zápalových procesoch v tele.  Tak isto pomáha pri čistení obličiek, pečene, podžalúdkovej žľazy a sleziny. Nápomocný je aj pri tráviacich kataroch .

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare) Jeho účinné látky – najmä silice nám pomôžu pri silnom zahlienení. Pomáha pri chorobách horných dýchacích ciest aj suchom kašli. Pamajorán je súčasťou mnohých čajových zmesí na liečbu horných dýchacích ciest. Aj naše bylinkové miešané čaje obsahujú pamajoránovú drogu.

Bylinková lekáreň a zásobáreň zdravia:

Z byliniek zozbieraných v júli si môžete pripraviť rôzne prípravky, ktoré vám pomôžu počas zimných mesiacov:

Sušené bylinky: Vysušte ich na tmavom a vzdušnom mieste, aby si zachovali čo najviac účinných látok.

Tinktúry: Alkoholové výťažky z bylín sú trvanlivé a účinné.

Masti a oleje: Na vonkajšie použitie pri rôznych kožných problémoch.

Čaje a nálevy: Na každodenné použitie pri rôznych zdravotných problémoch.

Pravidelný zber a uchovávanie bylín vám umožní mať doma prírodnú lekáreň, ktorá vám môže pomôcť predchádzať chorobám a liečiť rôzne zdravotné problémy počas celého roka, najmä v zimných mesiacoch, keď je nedostatok čerstvých zdrojov vitamínov a minerálov.

 

Majte krásne leto a nech sa darí pri zbere bylín

 

                                                                            ♥ Jarka ♥ 

0 komentárov k “Bylinkový kalendár – JÚL – prvý prázdninový mesiac – leto je v plnom prúde a bylinky tiežPridajte vlastný →

Pridaj komentár