Bylinkový kalendár – AUGUST – Ako je to s bylinkami v auguste ? Čo všetko môžeme zbierať?

August je druhým prázdninovým mesiacom, letným mesiacom, ktorý v posledných rokoch je nadpriemerne horúci s podpriemernými zrážkami. Musím napísať, že práve tu u nás v Santovke a jej okolí sú letné mesiace výrazne suché a horúce.

Príroda je, ale silná a aj počas tohto  druhého prázdninového mesiaca môžete využívať jej dary. Stále zbierame bylinky, môžeme sa pomaly začať obzerať po semienkach, ale aj po liečivých plodoch.

Začneme bylinkami, ktoré môžete neustále zbierať:

Čiernohlávok, repík, rebríček, ibiš, slez, pyštek, rozmarín, nechtík. Lipkavec syridlový…

V našej bylinkovej záhrade v auguste opakovane robím zber – šalvii, medovky, mäty, pamajoránu…stále , teda každé ráno zbieram kvety divozelu a niekoľkokrát počas dňa stále zbieram kvety slezu.

Vo voľnej prírode akurát začínajú kvitnú a tým sú vhodné nové bylinky a vo väčšine sú určené na liečbu obličiek a močového mechúra.

 

ZLATOBYĽ OBYČAJNÁ/KANADSKÁ – Obidve sú úplne rovnocenné čo sa týka liečivosti a tak ich môžete zbierať obe. Je močopudná a preto je vhodné piť čaj pri zápaloch obličiek či močových ciest. Vyčistí vám moč od hlienov a krvi. Zbierame v počiatkoch kvitnutia. Keď je kvietok už úplne rozkvitnutý a sýto žltej farby, už z neho po usušení vznikne tzv.páperie. Preto treba zbierať tesne pred rozkvitnutím.

CHMEĽ OBYČAJNÝ- využívame najmä v oblastiach spojených s trávením. Horčiny nám výborne pomáhajú s problematickým trávením. Je nápomocný aj pri problémoch so zaspávaním. Zbierame šištice keď sú ešte uzavreté, pretože dôležité sú najmä semienka, ktoré sa v šišticiach ukrývajú.

 

 

VRATIČ OBYČAJNÝ – vnútorne sa nepoužíva, ale je vhodný na ošetrovanie pokožky a kožných problémov len vo forme mastičiek, olejov. Používa sa aj na odpudzovanie proti rozličným parazitom ako sú už spomínané vši šatové alebo aj vlasové, blchy, či pri chorobe svrabu. Tak isto sa využíva a je súčasťou mnohých repelentných prípravkov proti komárom a kliešťom.  Zbierame kvitnúcu vňať.

 

VRBICA VRBOLISTÁ  – zbierame kvitnúcu vňať v období od júna do augusta. Využíva sa hlavne na zastavenie krvácania, preto ju môžete využiť aj na drobné krvácajúce ranky. Rovnako dobre pomôže aj pri krvácaní z nosa, či silnej menštruácii. Pomáha hojiť ekzém, tlmí svrbenie. Eliminuje zápalové procesy v žalúdku a črevách. 

 

 

KRVAVEC LEKÁRSKY – Využíva sa ako kvitnúť sa vňať tak aj koreň pri silných zápalových procesoch slizníc, pri krvácaní žalúdočných vredoch, pri silných hnačkách. Krvavec využívame aj silnej menštruácii, aj pri krvácajúcich hemoroidoch. Odvar z vňate, ale aj koreňa slúži hlavne pri bakteriálnych kožných problémoch ako sú akné, vredy, ekzémy a pomáha aj pri liečbe herpesu. V kombinácii zo šalviou lekárskou je veľmi dobrým pomocníkom pri zapálených krčných mandliach ako kloktadlo alebo aj pri parodontóze na výplach ústnej dutiny.

KOZOBRADA LÚČNA – Kozobrada kvitne od júna do septembra, kedy zbierame kvitnúcu vňať, ale na jeseň a skorú jar zbierame najmä koreň. e to rastlina, ktorá lieči pečeň, žlčník, ale aj žalúdok. Môžeme kozobradu použiť do čajových zmesí na podporu jedla a dobré trávenie.

 

 

 

Nesmiem zabudnúť na tak dôležité a vo všeobecnosti cenené semienka ŽIHĽAVY DVOJDOMEJ.  Ktoré sú skvelým životabudičom, majú v sebe ukryté veľa pre telo potrebných vitamínov a minerálov… Zbierame keď sú krásne zelené – hnedé a svetlozelené nazbierame. Zbierame samičie semienka, ktoré visia smerom na dol. Môžete ich konzumovať za surova, sušené, rozmixované na prášok…

CHRASTAVEC ROĽNÝ Je bylinka, na ktorú sa tak trochu zabúda a a mnohí ju prestali zbierať a používať.
Čo je trochu na škodu pretože chrastavec roľný má proti zápalové účinky a pomáha chrániť organizmus pred infekciami. Využíva sa ako zvnútra, tak aj zvonka. Vyčistí krv tým pádom pomáha pri zle hojacích sa ranách, pri ekzémoch, ale aj v rôznych kožných defektoch… dokáže pomôcť s močovým mechúrom. A je detoxikačný. Zbierame kvitnúcu vňať od mája niekedy až do septembra a počas jari a na jeseň zase zbierame koreň. Farba kvietkov chrastavca roľného môže byť fialová ale aj biela.
 
 
 
MRKVA DIVOKÁ -Je divoká rastlina dokonca aj liečivá, z ktorej sa zbiera najmä koreň to skoro na jar a potom neskoro na jeseň, zbierame aj semienko, ale môže sa počas kvitnutia zbierať aj kvitnúca vňať.
Chráni proti infekciám v tele, zlepšuje zrak najmä šero-slepotu. Je mierne močopudná preto sa používa pri infekciách močových ciest a aj pri potvrdených močových kameňoch. Okrem toho je využiteľná a pomáha aj pri reumatických bolestiach kĺbov. Zvonku pomáha liečiť rany, popáleniny alebo aj vredy a akné.
Využíva sa šťava z koreňa, výluh zo semienok alebo čaj zo sušenej drogy. Poznávacím znamením mrkvy divokej je, že v sú kvetí bielych kvetov má úplne v strede jeden kvietok, ktorý je inej farby a červenej alebo bordovej.
 
KOTÚČ POĽNÝ – Je to trváca bylina ktorá vyzerá skôr ako taký okrúhly pichľavý bodliak. Ale napriek tomu je to liečivá bylina ktorá sa používa hlavne pri problémoch z močovými cestami a s prostatou.Je močopudná preto pomáha pri všetkých problémoch s obličkami. Pomáha vyplaviť z tela toxíny a aj prebytočnú vodu. V lete sa zbiera kvitnúca vňať pozor na pichliače a na jeseň môžeme vykopávať koreň.
 
 
 
 
 
JARVA OBYČAJNÁ – Je ďalšou bylinkou ktorá je opomenutá pri zbieraní a používaní na liečbu. Je silno upokojujúca preto sa využíva do čajových zmesí ktoré sú určené ako antistresové. Má potvrdené regeneračné účinky ako u ľudí tak aj u zvierat. Napomáha znižovať potenie a nadúvanie a plynatosť.
Z bylinky sa pripravuje čaj, ale aj miešaná zmes. Čerstvé listy z jarvy môžete využiť aj v kuchyni na prípravu originálnych zeleninových šalátov. Zbiera sa kvitnúca vňať.
 
 
Samozrejme, že by sa určite našli aj ďalšie bylinky vhodné na zber, ale myslím že týchto je až až.  Skôr by som chcela pripomenúť, že aj semienka môžeme zbierať a to napríklad : rasca, kôpor, aníz, pestrec, slnečnicu, ľan, ale aj také semienka slezu maurského, ktoré si môžete mraziť a počas celej zimy prisávať do kaší alebo len tak vyjedať…
 
No, ale toto obdobie (a počas tohto roku je to akosi celé posunuté) už začíname oberať aj plody. Ja som už obral plody arónie, ale tá zvykne dozrievať až v auguste, preto je aj v tomto zozname. Okrem arónie môžeme začať zo zberom jarabiny vtáčej, rakytníka. Aj krásnych a žiadaných plodov bazy čiernej.
 
                     
 
 
O každej spomenutej bylinke či liečivej rastline na našom blogu nájdete aj článok s podrobným opisom.
Ja sa teda v najbližších dňoch (ak aj počasie dovolí) chystám na vratič, z ktorého bude olej, mastička a tinktúra na boľavé svaly a kĺby,  ale hlavne na zlatobyľ, pretože tá nesmie chýbať v žiadnom čaji určenom na liečbu obličiek a močových ciest, ktorý máme aj my v ponuke.
 
                                       
A budem veľmi rada ak  napíšete čo z tohto zoznamu už máte nazbierané a to ešte chcete ísť zbierať.
Teším sa na vaše odpovede.
 
                                                   Ja vám želám voňavý zber 
 
                                                                                  Jarka ♥

0 komentárov k “Bylinkový kalendár – AUGUST – Ako je to s bylinkami v auguste ? Čo všetko môžeme zbierať?Pridajte vlastný →

Pridaj komentár