September sa pokladá za jesenný mesiac a preto aj zber bylín v rastlinnej podobe pomaly končí a viac sa orientuje na plody a korene či semienka.
Myslím, že už v minulom mesiaci (auguste) som spomenula semienka a to preto, že mnohé zbieram v priebehu celej sezóny. Dokonca aj v príspevku som vám písala o prospešnosti zbierania vlastných semien, teda semien z vlastnej úrody. No, nezaškodí si to uložiť aj tu:
Zbierať vlastné semienka je dôležité z viacerých dôvodov:
1. Sebeudržateľnosť: Pestovaním a zbieraním vlastných semienok sa stávaš menej závislým na komerčných dodávateľoch, čo ti umožňuje byť sebestačný v pestovaní plodín.
2. Šetrenie peňazí: Namiesto každoročného nákupu nových semien môžeš využiť tie, ktoré si nazbieral z predchádzajúcej úrody, čo výrazne znižuje náklady.
3. Zachovanie miestnych odrôd: Vlastné semienka pomáhajú zachovávať staré a tradičné odrody, ktoré môžu byť lepšie prispôsobené miestnym klimatickým podmienkam a zvykom.
4. Odolnosť voči chorobám a škodcom: Semená z rastlín, ktoré prežili lokálne podmienky a problémy, sa môžu stať odolnejšími voči chorobám a škodcom v tvojej oblasti.
5. Prispôsobenie miestnym podmienkam: Rastliny pestované a množené na tom istom mieste po viacero generácií sa postupne prispôsobujú miestnej klíme, pôde a ďalším faktorom, čím sa zvyšuje ich šanca na úspešný rast.
A zachovávanie rôznych druhov a odrôd rastlín prispieva k biodiverzite, ochrane ohrozených druhov a zachovávaniu tradičných odrôd.
A okrem iného sa tým zabezpečuje udržateľnosť potravinových zdrojov a adaptácia na meniace sa klimatické podmienky….a nemusí to platiť len pri veľkoplošnom pestovaní.
Ale vrátim sa k mesiacu SEPTEMBER, ktorý je v znamení najmä zberu plodov od ovocia až po zeleninu.
Ešte pred tým vám však spomeniem aj zopár bylín, ktoré sa práve v tomto období zbierajú.
Je dná sa o bylinky, ktoré sme začali zbierať už v predchádzajúcom mesiaci – z divo rastúcich bylín je to : VRATIČ, PALINA, REBRÍČEK, SLEZ (rastúci voľne v prírode, ale aj ten v záhrade), ZLATOBYĽ KANADSKÁ aj OBYČAJNÁ, ešte stále môžeme zbierať kvietky ČAKANKY, stále kvitne aj SEDMOKRÁSKA, PYŠTEK, LIPKAVEC syridlový a obyčajný, ĎATELINA, nezabúdajte aj na HÁLKY, VRBICU VŔBOLISTÚ, TURANEC…
Aj v záhrade je ešte mnoho bylín, ktoré stále zbieram : stále kvitne NECHTÍK, SLEZ maurský aj lesný, PYŠTEK, ŠALVIA, MEDOVKA, kvety ECHINACEY, YZOP…
V príspevkoch som písala o rôznych druhoch jedlých kríkov a tie sú práve v týchto dňoch či mesiacoch akurát stredobodom mojej pozornosti.
RAKYTNÍK – plný vitamínu C, skvelý na posilnenie imunity, ale aj ako výdatná pomoc pri chorobách (sirup, lekvár, tinktúra, olej, šťava, čaj, čerstvé bobule…). Niektoré odrody dozierajú skôr niektoré neskôr, ale mnohé práve v septembri. Z rakytníka môžete zbierať všetko- list, kôru, koreň aj plody.
SCHIZANDRA – žalúdok, ale aj celý tráviaci trak, srdce, adaptagén… (Čaj alebo odvar, Tinktúra, Sušenie, Lekvár, sirup, Sušené plody pomlieť na prášok, Konzumovať čerstvé
BAZA – trávenie, dýchacie cesty, svaly, …(sušené plody, sirup, lekvár, …) Zber sa robí po plnom dozretí a zbierajú sa plody.
JARABINA VTÁČIA – vysoký obsah vitamínu C, skorbut, parodontóza, močové cesty, žlčník, cukrovka… (čaj, sirup, tinktúra, lekvár…) Zbierame plody keď sú úplne zrelé.
DRIEŇ – imunita, chráni bunky pred voľný mi radikálmi, má antiseptické účinky, odstraňuje škodlivé látky z tela, trávenie – hnačky, plynatosť … (čerstvé , sušené plody, lekvár, sirup, tinktúra…) Drieň je zrelý v tedy keď sám odpadne alebo keď pri trasení stromu/kríku sám odpadne. Zbierame teda plody.
BRUSNICE – zápaly močových ciest, menštruácia, tráviaci trakt – hnačky, kardiovaskulárnych ochoreniach. Diabetes –znižujú hladinu cukru v krvi. Brusnice musia byť zrelé a vtedy majú krásnu sýtu červeno oranžovú farbu. Zbierame plody.
HLOH – srdce, nervový systém, stres,… (sušené plody, čaj, lekvár, sirup, prášok…) Na jar sme zbierali listy, kvety a na jeseň zbierame zrelé, krásne červené plody.
CHMEĽ – šištice plné semienok – tráviaci trakt, spánok, nervozita – nervový systém (sušenie, čaj, čajová zmes, tinktúra…) Zbierajú sa plody keď sú ešte uzavreté, pretože sú v nich aj semienka a tie sú pre liečebné účely veľmi dôležité. Otvorené plody chmeľu u bez semienok už nemajú veľkú silu.
ŠÍPKY – vysoký obsah vitamínu C, pomoc v období chrípok, imunitný systém, kozmetika – pleť, pokožka celého tela – redukuje vrásky, regeneruje, …(sušenie, čaj čajová zmes, výluh, olej, tinktúra, masť…) Šípky na sušenie – čaj, zbierame keď sú pekné červené teda zrelé a nesmú byť mäkké – musia byť tvrdé. V opačnom prípade šípka pri sušení plesnie. Po mrazoch alebo mäkké šípky sú vhodné na výrobu lekváru …a neobsahujú už také veľké množstvo vitamínu C.
BORIEVKA – trávenie – nafukovanie, plynatosť, močopudná, kozmetický prípravok, kuchyňa…(sušený plod, olej, masť, čaj…) Zbierame zrelé plody a nesmú byť veľmi mäkké, inak by pri sušení plesneli. Borievky môžete aj mraziť.
PAGAŠTAN (plod) – cievny systém – žily, svaly,… kĺby, šľachy, chrupavky…(sušenie, tinktúra, olej, masť…) Plod pagaštanu je zrelý vtedy, keď padne na zem. Zbierame plody, ktoré rozkrajujeme na menšie kúsky a sušíme. Plody sa dajú aj pomlieť a tým pádom sa vám rýchlejšie usušia. Používame na výrobu mastí , olejov a tinktúr.
ORECHY – lieskovce, vlašské – omega 3 mastné kyseliny, trávenie, cievy…pleť, regenerácia…(čerstvé, sušené, mleté na orieškový krém…)
Medzi plody musím zaradiť aj naše klasické ovocie, ktorého je na jeseň veľa druhov. Začnem obligátne jablkami a hruškami. Môžeme pridať už aj hrozno, hoci niektoré skoršie odrody majú už zber za sebou. Nesmiem zabudnúť na slivky všetkých možných odrôd. No, v našich záhradách sa objavujú aj exotickejšie druhy ovocia, ktoré už bez problémov vieme dopestovať aj v našich podmienkach, nakoľko sú zimy už veľmi mierne. Takýmito udomácneným ovocím sú určite FIGY, KIVI, GRANÁTOVÉ JABLKÁ, HURMIKAKI...
A celý tento rozpis ukončím zberom KOREŇOV. Nie všetky korene sa už dajú zbierať, pretože tento rok je ešte veľmi horúco a mnohé rastliny ešte kvitnú. A veľmi dobre vieme, že korene sa zbierajú keď je rastlina utlmená a chystá sa na zimný spánok. Ale tak spomeniem aspoň tie čo by sa už mohli dať zbierať:
LOPÚCH – koreň vykopávame z mladej 1-2 ročnej rastliny, ktorá ešte nekvitla. Sušíme a používame na výrobu tinktúr, olejov a mastí.
PÚPAVA – koreň si vyberáme z rastliny, ktorá už nekvitne a nemá bujaré (veľké) listy. Z koreňa následne vyrábame tinktúru, ale aj miešame čajové zmesi.
VALERIÁNA – tá je v tomto čase už odkvitnutá a preto môžeme koreň vykopávať a sušiť. Koreň valeriány by mal byť aspoň 3 ročný. Skvelá v podobe tinktúry, ktorá je nápomocná pri problémoch so zaspávaním a spánkom, či nervozitou.
ŽIHĽAVA – koreň žihľavy vykopávame po zbere semien a po rapídnom zostrihaní stoniek. Koreň sušíme s následným využitím do čajových zmesí alebo aj nakladáme do liehu.
PÝR – silno močopudný – využitie na odvodnenie organizmu, močové cesty. Využívame do čajových zmesí a na výrobu tinktúry.
Korene sušíme, ktoré sme pred tým riadne vyumývali a nakrájali. Po vysušení môžeme ešte viac podrviť alebo aj rozmixovať či pomlieť. Používame na výrobu tinktúr alebo mastí, olejov, ale aj ako doplnok stravy.
Myslím, že je toho ešte stále dosť a preto vrelo odporúčam prechádzku do voľnej prírody a možno u vás objavíte aj iné bylinky vhodné na zber
Prajem krásne túlanie sa prírodou
Jarka ♥
0 komentárov k “Bylinkový kalendár SEPTEMBER alebo aké poklady si pre nás príroda pripravila.”Pridajte vlastný →