Pagaštan konský ∼ Aesculus hippocastanum

Každý rok sa teším na zakvitnutie pagaštanu konského tak všeobecne, ale aj na jeden konkrétny. Cestou na našu chalupu vždy obdivujeme tento mohutný, rozkvitnutý, neskutočne súmerný a nádherne zakvitnutý gaštan. Plne rozkvitnutý pagaštan pripomína obrovskú kyticu. Však posúďte sami. Odfotila som ho pre vás.IMG_20160508_165101

V detstve sme si z gaštanov robili rôzne zvieratká, postavičky a zbierali sme ich pre zvieratá ako krmivo.

Ale jeho poslanie je oveľa dôležitejšie. Bolo by na škodu, keby sme nevyužili jeho kvety, kôru ale najmä plody. Nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie. 

Teraz sú v kurze kvety a tak si trochu týchto kvetov nazbierame (nie však popri ceste) a usušíme. Budeme si variť čaj z kvetov, ktorý nám pomôže prekrviť všetky orgány, rozšíri cievy a zníži zrážanlivosť krvi, zlepší cirkuláciu krvi a lieči trombózu. Okrem toho kvety pagaštanu uvoľňujú kŕče v žalúdku, pôsobia protizápalovo a pomáhajú pri menštruačných potiažach. Z čerstvých kvetov si môžete urobiť aj tinktúru.

Obsahové látky: V kvetoch sú obsiahnuté saponíny, flavonoidy, kumaríny.  V plodoch – adenozín, saponíny, adenín, kyselina močová, škrob, olej, proteíny. V kôre – kurmanín a triesloviny.

Vlastnosti: adstringens, expektorans, antihemoroidálium, antitrombolikum, antireumatikum, hemostatikum.

Použitie: na liečbu porúch lymfatického a krvného obehu. Pagaštan má veľký vplyv na priepustnosť kapilár. Využíva sa na pri liečbe kŕčových žíl, trombóz, modrín. Kurmaníny zlepšujú odolnosť cievnej steny a saponíny pomáhajú rozširovať tepny.

Čaj z kvetu pagaštanu konského : 1 čajová lyžička na 500 ml vody. Čaj sa pije 3x denne cca 15-20 minút pred jedlom.

UPOZORNENIE : Neužívať dlhodobo a neprekračovať dennú dávku! Pri dlhodobom vnútornom užívaní (viac ako mesiac) môžu saponíny pôsobiť toxicky. Samozrejme, že pri jednorázovom užití nič nehrozí.

Odvar z kvetov  ako obklad môžete použiť aj na ošetrenie pri kožných chorobách, zápalových procesoch kože, opuchoch a opuchoch lymfy alebo ako sedavý kúpeľ pri hemoroidoch.

Aj z plodov  z pagaštanu konského si môžete vyrobiť tinktúru,  je to veľmi jednoduché. Nazbierané plody treba opláchnuť a usušiť. Pokrájať na menšie kúsky alebo pomlieť, pokiaľ sú mäkké. Môžete si ich nechať vysušiť (ktoré potom po usušení môžete použiť na výrobu tinktúry alebo mastičky, či oleja). Cečstvé, pomleté gaštany použijete na výrobu tinktúry tak, že ich vložíte do uzatvárateľného pohára a zalejete bielym alkoholom (môže byť aj domáca pálenka alebo v lekárni kúpený lieh, či vodka), ktorý musí mať minimálne 40%, no najlepšie je ak lieh bude 60-65%. Takto nechať lúhovať mesiac  (kľudne môžete nechať aj dlhšie). Potom scediť, naliať najlepšie do tmavej fľaše a uložiť do chladu. Táto tinktúra je vhodná len na potieranie zvonku!!!

No, a gél na boľavé kĺby, kŕčové žily, hemoroidy… sa robí z vyrobenej tinktúry s pridaním olejov (olivový, z hroznových semienok, môže byť aj slnečnicový, ale ten trochu vysúša pokožku) samozrejme lisovaných za studena a agar – želatína rastlinného pôvodu. Môže sa pridať aj škorica – esenciálny olej alebo macerát zo škorice na prekrvenie a celulitídu. Ak chcete používať na kŕčové žily alebo kĺby tak sa nepridáva nič.
Pomer : 3 dcl tinktúry z pagaštanu, 1PL agar želatína, 3 PL oleja a macerát alebo esenciálny olej. Tinktúru dáme so želatínou variť po dobu cca 2-3 min. Nechať vychladnúť, pridať olej a mixovať ponorným mixérom na malých otáčkach až kým sa nám nevytvorí gél. Pre voňavejšiu variantu pridajte esenciálny olej, ktorý vám vonia.  Používame podľa potreby. Držíme v chladničke. Takýto gél nie je na dlhé uskladnenie, pretože je použitá rastlinná želatína agar, preto vám v chladničke vydrží max. 3 mesiace.

Ja však  každoročne pripravujem masť z plodu pagaštanu konského. Masť, ktorá je zázračná a omnoho účinnejšia na boľavé kolená a kĺby. A to viem čo hovorím, vyskúšané 🙂 Robí sa zo zrelých plodov pagaštanu a byliniek.  Túto mastičku vyrábam  aj vo variante s chilli ako hrejivú masážnu masť na boľavý chrbát a svaly.

Ak by ste mali o túto masť alebo tinktúru z plodov záujem aj vy, stačí nám napísať mail 🙂 Kontakt nájdete tu

Všetky druhy mastičiek a pleťových krémov nájdete aj tu na blogu alebo na FB v albumoch.

Pre viac informácií a ak máte záujem, posielame celý zoznam výrobkov v katalógu, ktorý posielame na požiadanie na mail, stačí napísať správu – jarka.alchemylka@gmail.com

0 komentárov k “Pagaštan konský ∼ Aesculus hippocastanumPridajte vlastný →

Pridaj komentár