Kostihoj lekársky ∼ Symphytum officinale

Zo samého názvu vyplýva, že kostihoj lieči kosti.

Hneď z jari, ako sa kostihoj prederie zo zeme, zbierame jeho koreň. Sušíme očistený a nakrájaný umelým teplom nie však viac ako pri 30o C. Takto spracovaný koreň nakladáme do liehu alebo kvalitnej domácej rožovky a lúhujeme 3-4 týždne. Postup mám od mojej starej mamy. 

Tinktúru nasledovne využívame pri zápaloch kostí, zlomeninách, vyvrtnutiach, ale aj pri bolestiach kĺbov, svalov a to vtieraním do kože na postihnuté miesto. Ja ho používam aj na natieranie modrín. Rovnako ako tinktúra, sa môže na tento istý účel použiť aj masť.

Silným odvarom z koreňa si vyliečime zápal v ústnej dutine, ale aj zapálené hrdlo a to použitím ako kloktadlo. Samozrejme, že môžeme piť aj čaj z koreňa kostihoja a ten nám pomôže pri zápale žalúdka a pri vredoch, ktorý si uvaríme spolu s nechtíkom. Odvar v podobe čaju nám vylieči silný a dráždivý kašeľ. Len nesmieme zabudnúť, že ho môžeme piť maximálne dva týždne. Koreň kostihoja dávkujeme v menších dávkach a používame ho ako súčasť bylinných zmesí. Kostihoj spolu s kvetom divozelu je skvelá pomoc pri silnom zahlienení a dráždivom kašli. Alebo čaj spolu s lipou, materinou dúškou a tymianom, využívame pri zápale priedušiek.

A keďže nám kostihoj v tomto období kvitne, budeme musieť chvíľu počkať, až sa vyberieme na zber koreňa kostihoja lekárskeho. Na jeseň je najlepší čas, pretože po odkvitnutí a čiastočnom vyschnutí rastliny je jeho sila najväčšia.

Ku kostihuju sa teda ešte vrátime na jeseň aby som vám pripomenula zber. Potom vyrobíme masť aj tinktúru. Stačí napísať, radi vyrobíme aj pre vás 🙂

0 komentárov k “Kostihoj lekársky ∼ Symphytum officinalePridajte vlastný →

Pridaj komentár